Makuasioista ei parane kiistellä. Se tuli todistetuksi viime perjantaina Tarpiakodissa, jossa samassa ruokapöydässä yhtä aikaan tykättiin ja ei tykätty lounaaksi tarjotusta riisistä ja hedelmäisestä broilerikastikkeesta.
Viime vuonna 90 vuotta täyttäneen Aino Leppäkorven mielestä ateria oli hyvä, mutta varsinaisiksi lempiruoikseen hän nimeää maksalaatikon ja lihapullat.
– Osaksi tykkään ja osaksi en näistä ruuista. Olen niin aito hämäläinen, etten ole kalaihminen. Meillä ei kalaa käytetty. Täällä on seitä. Minun mieheni oli sitä mieltä, ettei sei ole kala eikä sitä tuoda meille.
Aino Leppäkorpi kaipaa vanhainkodin ruokalistalle lisää salaatteja.
– Mausteet on kohdallaan, minä en kaipaa suolaa.
Oiva Laakso on toista mieltä.
– Ruoka on hyvää, mutta suolatonta. Sen takia minulla on tuolla suolapurkki. Lisään sitä itse.
Laakson mukaan makaroniloora on Tarpiakodissa hyvää, mutta ehdoton lempiruoka on läskioosi ja koko perunat. Toiveen läskisoosista hän lähettää myös ruokalistan laatijoille.
– Täällä ei saa läskisoosia. Pistä vaan sinne, että läskisoosi ruokalistalle.
Aimo Järvinen on ollut kova kalastamaan ja käymään metsällä, mikä näkyy myös lempiruuissa. Aimon ja vaimonsa Sylvin listalta löytyvät paistettu kuha, savukalat, grilliluut, hirvenliha ja muut riistaruuat, nuotiomakkara ja muurinpohjaletut. Kalamies katselee ulos ikkunasta ja muistuttaa talven olevan mateen aikaa.
Tarpiakodin lounas valmistetaan Hakalehdon keittiössä Toijalassa. Päivällinen on talon omasta keittiöstä, jossa tehdään puuroja, vellejä ja kiusauksia. Hoitajien mukaan parhaiten asukkaille kauppansa tekevät puurot, keittoruuat, peruna ja soosi.
Leivän päälle muutakin kuin ylähuuli
Jos ei ihan Oiva Laakson tarkoittamaa läskisoosia, mutta ainakin sianlihakastiketta on tarjolla heti torstaina.
– Sellaista possua vaan ei tahdo saada, mistä saisi ihan läskisoosia, kertoo Akaan kaupungin ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö EiraKoskinen.
Ravitsemussuositusten mukaan laaditulle ruokalistalle pyritään ottamaan myös perinneruokia, toiveruokia ja herkkuruokia. Ikäihmisten toiveita huomioidaan erityisesti viikonvaihteen ruuissa.
– Esimerkiksi silakkalaatikko on useimmiten lauantaisin.
Valtuutettu Kirsi Nord–Sarkola (sd.) ja 15 muuta valtuutettua tekivät syksyllä valtuustoaloitteen, jossa esitettiin leikkeleiden palauttamista akaalaisten potilaiden ja pitkäaikaishoidossa olevien vanhusten leivän päälle.
Ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Eira Koskisen mukaan kasvis- ja lihaleikkeleet ovat käytössä vaihdellen ympäri vuoden. Aloitteentekoaikaan syötiin satokauden kasvisleikkeleitä, kurkkua, tomaattia ja suolakurkkua. Sen jälkeen tarjolla on ollut myös lihaleikkeitä.
– Kun satokausi vanheni, siirryttiin liha- ja kinkkuleikkeleisiin.
Ruokalistan mukaan laitoshoidon asukkaille tarjotaan iltapalan yhteydessä tällä viikolla kalkkunamakkaraa, saunapalvia, tomaattiviipaletta, lappijuustoa, kinkkumakkaraa ja munavoita.