Hiusharjoja tekemään

Takavuosien valtiovarainministerin Iiro Viinasen (kok) ilmestyminen julkisuuteen saa edelleen monet kauhusta jäykäksi. Vuosina 1991–1996 valtiovarainministerinä toiminut Viinanen sai yhdessä valtiovarainministeriön virkamiesten, muun muassa Raimo Sailaksen ja Erkki Virtasen, kanssa pelastettua Suomen kuilun partaalta. Viinasen tuore kirja Vaaran vuodet 1991–1995 on karmeaa luettavaa. Suomi taisteli olemassaolostaan veitsi kurkulla. Valtiovarainministeri löi säälittä ruodusta venkoilevia irtopisteitä kalastelevia poliitikkoja. Esko Ahon (kesk) hallitus joutui osin edeltäjänsä Harri Holkerin (kok) hallituksen epäonnistuneen talouspolitiikan seurauksena lyömään moukarilla maata järjestykseen.

Lama tuli 1990-luvun alussa Suomeen voimalla. Hallitus pelasti pankkijärjestelmän kaataen vain Säästöpankkien Keskusosakepankin. Myös ulkomailta valuuttaa ottaneet sinänsä terveet yritykset kaatuivat, koska korot nousivat tähtitieteellisiin summiin. Työttömiä oli yhtäkkiä 500 000.  Valtio keskittyi olennaiseen ja alkoi poistua hiljaa maakunnista. Missä ovat lääninhallitukset, nimismiehet tai vaikkapa TVH tai VR.

Iiro Viinaselle ei kelpaa nykymenokaan. Hän ei hallituksen päättämättömyyttä ymmärrä. Maa velkaantuu kun pitäisi leikata. Vaalit ovat liian lähellä ja ensi kertaa tulessa olevat pääministeri ja valtiovarainministeri omiensa vietävissä. Viinanen halajaa nyt sisäistä devalvaatiota, palkkojen alennusta, muuten ei selvitä.

Tämä lama ei ole tullut yhdellä rysäyksellä. Se hiipii luokse hiljaa. Jatkuvalla syötöllä tulevia ilmoituksia yt-neuvotteluista, lomautuksista tai irtisanomisista ei oikein osata ottaa todesta. Nyt jäätyvät jo kotimarkkinatkin ja kauppa irtisanoo.

Akaassa on noussut piskuinen someälinä perusturvalautakunnan linjauksesta rakentaa kokonaan uusi terveysasema Toijalan taajamaan. Jos joku kuvittelee, että sote-uudistus jättää täälläkään rakenteet ennalleen, erehtyy pahasti. Syntyy uusia rakenteita, mutta kuntia kuuntelematta. Hallitus ja sote-uskovaiset lupaavat parempia terveyspalveluja, mutta joka mökin takana niitä ei tuoteta. Sote-uudistus on rakenneuudistus. Se tehdään siksi, että nykyinen perusterveydenhuolto ei kaikkialla toimi ja erikoissairaanhoidon menot ovat karkaamassa käsistä.

Parkanon kaupunki ulkoisti sosiaali- ja terveyspalvelunsa lääkäriasema Pihlajalinnalle kymmeneksi vuodeksi. Näin viisaasti toimii kunnallista itsehallintoa toteuttava kunta. Akaa ei tähän pysty, mutta lähipalvelut turvatakseen se pystyy rakentamaan uuden terveysaseman Toijalaan. Tälle asemalle sotesta syntyvä uusi toimija järjestää mielellään Akaassa ja ehkä Urjalassakin tarvittavat sosiaali- ja terveyspalvelut.

Ei niin pahaa ettei jotakin hyvääkin. Akaalainen yritys VS-Harja laajentaa Pätsiniemessä. VS-Harja työllistää 26 henkilöä ja pian työnalle tuleva laajennus on 700 neliömetriä. VS-Harja on maankuulu, vaikka ei ääntä itsestään pidäkään. Äitiyspakkauksen kuulu hiusharja oli vuosikymmenet yrityksen brändi. Nyt kiinalainen harja saa väistyä sen ainoan oikean hiusharjan tieltä.