Vuoden 2024 luetuimpia juttuja: Leena Sorsa suunnittelee toimivansa Akaan seurakunnan kirkkoherrana 5–8 vuotta – ”Meillä on 30 ihmistä tekemässä pysyvyyttä”

26.12.2024 16:00

Akaan Seutu julkaisee jouluna ja vuodenvaihteessa uudelleen muutamia vuoden 2024 luetuimmista jutuistaan.

Helmikuun alussa Akaan kirkkoherran virassa aloittanut Leena Sorsa haluaa työssään muun muassa pohtia, miten Akaan seurakunta rakennetaan sellaiseksi, että se tukee nuorten elämää. Kuva: Jarno Keskinen.

Leena Sorsa valittiin Akaan uudeksi kirkkoherraksi kirkkovaltuuston kokouksessa 30. marraskuuta. Virallisesti Sorsa asetetaan virkaansa sunnuntaina 2. kesäkuuta Akaan kirkossa järjestettävässä messussa, mutta viran hän otti hoitoonsa jo helmikuun ensimmäisenä päivänä.

Sorsa aloitti työt Akaan seurakunnassa syksyllä 2021 Kylmäkosken kappalaisena. Vt. kirkkoherrana hän ehti toimia vuoden 2022 maaliskuusta lähtien.

– Tammikuun puolivälissä sain kapitulin istunnosta määräyksen Akaan seurakunnan kirkkoherran virkaan 1. helmikuuta alkaen. Sen jälkeen irtisanouduin sekä määräaikaisesta kirkkoherran tehtävästä että Kylmäkosken kappalaisen virasta, Sorsa selvittää valintansa jälkeisiä virallisia koukeroita.

Sorsa saarnaa seurakunnalle omassa virkaanasettamismessussaan. Normaalisti hän ei juuri saarnastuoliin ehdi.

– Jo viranhakuprosessin aikana ajattelin, että kirkkoherra olisi yhden viikonlopun kuukaudesta normaalissa papintyössä, mutta Akaan seurakunnan hallinnollinen rakenne vaatii enemmän työtä, joten en ehdi papintyöhön niin paljon kuin haluaisin. Lisäksi minulla on ilo toimia pappisasessorin työssä, mikä vie viikonloppuja. Kesällä pääsen sentään pitämään rippileiriä, Sorsa kertoo.

Sorsa on toiminut Tampereen hiippakunnan pappisasessorina vuodesta 2019 alkaen.

Pitkän tähtäimen suunnitteluun

Akaan seurakunnassa on vallinnut pitkään tilanne, jossa kirkkoherra Ali Kulhian poissa ollessa virkaa ovat hoitaneet vt. kirkkoherrat, ensin Kukka Salmiovirta ja sitten Leena Sorsa. Näkyykö uuden vakituisen kirkkoherran virkaan astuminen jotenkin seurakunnassa tai sen toiminnassa?

– Omassa ajattelussani tai tunteessani ei mikään muuttunut. Olen tehnyt samalla ajatuksella viran hoitoa parhaani mukaan alusta saakka. Kun tässä on ollut lyhyitäkin sijaisuuspätkiä, olen joutunut suunnittelemaan työtä lyhyissä pätkissä. Nyt voin tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia ja sisältää niihin muutakin kuin vain akuuteimmat asiat, Sorsa kokee.

Hän kertoo yrittäneensä ja yrittävänsä jatkossakin vastata työssään ennen kaikkea siihen, mitä seurakunnan strategiassa on linjattu. Lyhyet sijaisuuspätkät tekivät tästä pyrkimyksestä hyvin paineistetun. Se on tuntunut työn kuormittavuudessa.

Kun kirkkoherrakysymys on nyt saatu ratkaistua ja Sorsa pääsee täysipainoisesti sekä suunnitelmallisesti hoitamaan virkaansa, millaisia asioita hän haluaisi edistää ja nostaa keskusteluun?

– Akaan seurakunta on tosi kiva paikka, ja minulla on joka aamu ihana tulla töihin. Haluaisin seurakuntalaistenkin kuulevan ja näkevän sen, että täällä on valtavasti hyvää. Sitten on isoja kysymyksiä, jotka tulevat tuntumaan tässäkin seurakunnassa ja joilta oikein mikään seurakunta ei voi välttyä. Ne kysymykset liittyvät talouden tasapainottamiseen, Sorsa sanoo.

Talouden tasapainottamistarpeen taustalla taas on sellaisia asioita kuten noin prosentin verran vuodessa laskeva seurakunnan jäsenmäärä. Se edellyttää talouden ja toiminnan uudelleenajattelua.

– Siinä kaikista ratkaisevimmassa osassa on kiinteistöstrategia. Tässä seurakunnassa meillä on kolme kirkkoa, jotka säilytetään. Se tarkoittaa, että on pakko ajatella kuluja ja sitä, mitä säilytetään ja mitä korjataan. Meidän pitää tietää, mitä on edessä ja mihin pitää varautua. Näiden isojen kysymysten edessä me olemme juuri nyt, Sorsa sanoo.

Samalla Sorsa haluaa varmistaa, että Akaan seurakunnalle ei jää pelkästään kiinteistöjä vaan myös elävän seurakunnan toiminta.

– Tämä balanssi on se kysymys.

Usko, toivo ja rakkaus

Tulevaisuuteen katsoessaan uusi kirkkoherra nostaa esiin myös lapset ja nuoret. Heillä on merkittävä rooli yhteiskunnassa ja kirkossa.

– Isovanhempamme halusivat jättää lapsilleen paremman tulevaisuuden kuin olivat itse saaneet. Koen, että nyt meidän tulisi tehdä se sama: käydä yhteisen hyvän rakentamiseen kädet savessa. Nuoret ottavat kohta tämän yhteiskunnan ja kirkon päätäntävaltaansa. Se tarkoittaa, että heidän ääntään tulee kuunnella ja kaikki päätökset tulisi tehdä nuoria ajatellen, Sorsa sanoo.

Hän haluaa pohtia, miten Akaan seurakunta rakennetaan tähän malliin niin, että seurakunta tukee nuorten elämää.

– Että ottaisimme raskaat asiat päätettäviksemme, jotta seurakunta olisi nuorille kevyt ja he voisivat ottaa siitä uskon, toivon ja rakkauden, Sorsa toivoo.

”Papintyön hienointa ydintä”

Leena Sorsa toivoo tuovansa seurakuntalaisille myös tunteen pysyvyydestä.

– Meillä on 30 ihmistä tekemässä pysyvyyttä. Minun virastani lähtee heille se turva tehdä omaa työtään, Sorsa uskoo.

Helmikuussa 2023 Sorsa haki Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherraksi. Akaassa hän kertoo sanoneensa jo kirkkoherran rekrytointiprosessin aikana, että ei aio jäädä tänne eläkevirkaan.

– Minusta se on ihan mahdoton ajatus. Ihminen itse ja yhtä lailla organisaatio tarvitsee vaihtuvuutta. Pysyvyyden ja vaihtuvuuden hyvä balanssi pitäisi saavuttaa. Sanoin rekrytointiprosessin aikana, että näen itseni tässä virassa viidestä kahdeksaan vuotta. Nyt en kuitenkaan katsele työpaikkoja, ei puhettakaan.

Sorsa ei usko ajatukseen, jonka mukaan uran pitäisi olla jatkuvasti nousujohteinen ja että kirkkoherran virka olisi jonkinlainen huippu.

– Jos minulla riittää elinpäiviä ja terveyttä, haluaisin niinä vuosina, jolloin elämänkokemus on syvimmillään ja jolloin olen jo paljon nähnyt, keskittyä tavalliseen seurakuntatyöhön. Se on papintyön hienointa ydintä. Saa olla ihmisten rinnalla.

Vuonna 1978 syntynyt Sorsa kokee, että hänellä on tässä vaiheessa työuraa voimia ja kiinnostusta johtamistehtävään, asioiden eteenpäin kuljettamiseen ja niin sanottuun tulipalojen sammuttamiseenkin.

– Mutta jossain vaiheessa haluan palata ydintyöhön. Se on se syy, miksi olen lähtenyt opiskelemaan teologiaa ja toivonut pappisvihkimystä. Niiden töiden äärellä en mieti, onko työlläni merkitystä. Esimerkiksi kuolleen vierellä olemisen hetkillä ei ole kysymystä, onko minulla, työlläni tai kirkolla merkitystä, Sorsa sanoo.

Mies ja kaksi poikaa

Leena Sorsa perheineen muutti Toijalaan vuonna 2010. Sorsan puoliso työskentelee innovaatiorahoituksen parissa. Perheen vanhempi poika suorittaa varusmiespalvelusta ja lähtee syksyllä opintojen pariin. Nuorempi poika on vaihto-oppilaana Chilessä.

– Meille tämä paikkakunta on ollut tosi hyvä. Loistavat koulut, erittäin hyvä päivähoito, kirjastot ja ydinpalvelut, joita me olemme tarvinneet. Meidän perheen elämälle tämä on näyttäytynyt tosi hyvänä, Sorsa kertoo.

Toisen pojan ollessa armeijassa ja toisen ulkomailla Sorsa elää puolisonsa kanssa uutta elämänvaihetta kahdestaan. On sovittu, että tehdään muutakin kuin töitä.

–  Pitää rakentaa myös muuta elämää. Kaipaan usein vaiheita, jolloin lapset olivat pieniä. En ole varma, tuleeko enää aikaa, jolloin me neljä asumme saman katon alla. Poikien ollessa pieniä opettelimme tavan, että yritämme aina syödä yhdessä. Nyt ne hetket ovat vieläkin juhlavampia, kun ne ovat harvinaisempia, Sorsa toteaa.

Kirkolliskokous odottaa

Tiistaina 13.2. Leena Sorsa valittiin edustajaksi kirkolliskokoukseen, joka on kirkon ylin päättävä elin. Kirkolliskokoukseen valittiin hiippakunnista 96 edustajaa, joista 32 on pappeja ja 64 maallikoita. Sorsa sai Tampereen hiippakunnan pappisehdokkaista eniten ääniä.

Alustavien tulosten mukaan Sorsan äänimäärä oli 44. Sorsa oli ehdolla Avara kirkko -listalla. Vaalilautakunta vahvistaa tuloksen 19.2.