Hierojat Marko Törmä ja Kristian Leppänen kertovat, miten he päätyivät alan yrittäjiksi

Marko Törmä ehti tehdä monen alan töitä ennen kuin kouluttautui hierojaksi. Kristian Leppäsellä on ollut työelämässä kaksi tavoitetta, jotka molemmat ovat toteutuneet.

Marko Törmällä on kaksi vastaanottoa, toinen Toijalassa ja toinen Tesomalla. Kuva: Tarja Antola
Yrittäjäksi päädytään eri reittejä. Koulutetut hierojat Kristian Leppänen ja Marko Törmä kertovat, kuinka he ovat päätyneet oman alansa yrittäjiksi.

Marko Törmä, 45, on toiminut hierojana kaksi ja puoli vuotta. Hänellä on vastaanotot Toijalassa ja Tampereen Tesomalla. Törmä aloitti Toijalassa ensin siskonsa Marika Peräkiven parturi-kampaamon yhteydessä Pätsiniementiellä, ja nyt hänellä on vuokratila torin laidalla.

Törmän piti opiskella hierojaksi heti armeijan jälkeen, mutta nähtyään oppilaitoksen seinällä koulutuksen hinnan hän totesi sen olevan liikaa ja lähti pois.

– Piti lähteä keräämään rahaa. Nuorimies jäi sille tielle, Törmä sanoo.

Törmä on tehnyt monenlaisia töitä. Hän on myynyt donitseja, ajanut kuorma-autoa ja taksia, varustanut tilatakseja, myynyt luontaistuotteita ja työskennellyt tehtaassa ja autokorjaamossa. Myös levyseppähitsaajakurssi on käyty.

– Kun työ vei mukanaan, haave hierojan ammatista vähän unohtui, mutta koko ajan se on ollut jossain takaraivossa, Törmä kertoo.

Yksi Törmään merkittävästi vaikuttanut tapahtuma oli loukkaantuminen, jossa hänen reisilihaksensa repeytyi. Törmä hakeutui reikihoitoon, joka aktivoi hänen mukaansa sen, mitä hän nykyisin tuntee.

– Tunnen fyysisesti ihmisen kipukohdan, hän kertoo. 

Loukkaantuminen sotki silloiset työkuviot, ja aika oli Törmälle rankkaa. Lopulta hän päätyi ajamaan taksia, vaikka oli aina ajatellut, että työ ei sopisi hänelle.

– Tykkäsinkin hulluna taksista ja tekisin sitä vieläkin, jos korona ei olisi aiheuttanut alalle notkahdusta, Törmä kertoo.

Törmä huomasi viihtyvänsä työssä, jossa sai olla tekemisissä ihmisten kanssa ja auttaa heitä. Myös torimyyjän työt nuoruudessa olivat olleet mieleistä.

Syksyllä 2020 Törmä aloitti hierojaopinnot ja valmistui koulutetuksi hierojaksi helmikuussa 2022. Alusta asti Törmälle oli selvää, että hän haluaa tehdä työtä yrittäjänä.

Kristian Leppänen ottaa asiakkaita vastaan Viialassa. Hoitotila on kodin yhteydessä. Kuva: Tarja Antola
Kristian Leppäsellä, 48, on kolme tutkintoa. Hän on nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja ja koulutettu hieroja sekä suorittanut lähiesimiestyön ammattitutkinnon. Opintohistoriaan kuuluu myös muun muassa liikuntalääketieteen perusopinnot yliopistossa ja ammattikorkeakouluopintoja työhyvinvoinnista ja ravitsemuksesta.

Työelämässä hänellä on ollut kaksi tavoitetta, jotka molemmat ovat toteutuneet. Nuorisotyössä Leppänen halusi edetä nuorisopalvelujen johtajaksi, mikä toteutui Lempäälässä, jossa hän toimi ensin koordinoivana nuorisotoiminnan ohjaajana ja sitten nuorisopäällikkönä ja lopulta liikunta- ja nuorisopäällikkönä.

– Ylitin omat toiveeni, kun mukaan tuli vielä liikunta, Leppänen sanoo.

Nuorisotyötä Leppänen on tehnyt myös Akaassa ja Vesilahdessa.

Toinen toteutunut unelma on yrittäjyys.Vuonna 2021Leppänen perusti toiminimen OnFit Akaan ja ryhtyi sivutoimiseksi liikuntapalveluyrittäjäksi palkkatyönsä ohella. Koulutetuksi hierojaksi Leppänen opiskeli vuosina 2022–2023, senkin työn ohessa.

Kuluvan vuoden huhtikuussa Leppänen jätti työt Lempäälässä ja siirtyi päätoimiseksi yrittäjäksi. Tällä hetkellä yrittäjää työllistävät pääasiassa hierontapalvelut. Vastaanotto sijaitsee kodin yhteydessä Uotilantiellä Viialassa. Soittoharrastuksen treenikämppänä palvellut tila sai väistyä hoitohuoneen tieltä.

Päätoimiseksi yrittäjäksi ryhtyminen ja kuukausipalkkaisesta työstä luopuminen ei Leppästä pelottanut.

– Kun asiakkaita alkoi tulla ympäri Pirkanmaata, oli tehtävä valinta. Aika ei riittänyt enää kahteen työhön ja perheeseen, Leppänen kertoo.

Tieto perheenlisäyksestä vahvisti ratkaisun. Perheeseen kuuluvat kotihoitoyrittäjänä toimiva vaimo Laura Leppänen sekä kaksi lasta, ekaluokkalainen Alisa ja kohta kolme kuukautta täyttävä Emmi.

– Yrittäjänä pystyn itse päättämään työajat ja tauoilla voin olla perheen kanssa, kun vastaanotto on kodin yhteydessä. Nyt saan olla perheen kanssa paljon enemmän, mikä on minulle tosi tärkeää. Eikä tarvitse pompotella kahden työn välissä, Kristian Leppänen perustelee.

Ihmisen anatomia, fysiologia ja sairauksien ennaltaehkäisy kiinnostavat Leppästä omakohtaisten kokemusten vuoksi. Hän on sairastanut yli 20 vuotta Hortonin neuralgiaa eli sarjoittaista päänsärkyä, joka oireilee kovina kipukohtauksina. Lisäksi vaivana on migreeni ja jännityspäänsärky. Leppänen on saanut päänsärkyihin apua hieronnasta, mikä kannusti häntä kouluttautumaan hierojaksi.

– Koska oikeanlainen hieronta on auttanut minua, haluan jakaa samaa tietoa myös muille, Leppänen sanoo.