Kulttuurikirkko nousee

Kylmäkosken homekorjattu kirkko saa ansaittua huomiota. Juuri päättyneillä Tiekirkko-viikoilla kirkkoon tutustui yli 400 vierasta. Tapahtumaa kannattaa ilman muuta jatkaa ensi kesänä kun talkoolaisiakin näyttää löytyvän. Kirkossa oleva valokuvanäyttely osoittaa mainiosti, että tilat sopivat pienimuotoisten näyttelyidenkin pitopaikaksi.

Kulttuuritapahtumat saavat Kylmäkosken kirkossa jatkoa jo ensi sunnuntaina 3. elokuuta, kun kirkossa esiintyy Akaan kamarimusiikkiseuran konserttisarjassa jousikvartetti ja soittajia puupuhaltimin kello 15. Ohjelmissa on muun muassa sellaisia nimiä kuin DuPuy, Beethoven ja Crusell. Näin päästään ammattimuusikoiden musiikilla nauttimaan kirkon erittäin hyvästä akustiikasta.

Konsertit jatkuvat sunnuntaina 17. elokuuta kello 16. Tuolloin kirkossa konsertoi Lauluyhtye Pisara Sastamalasta pianistinaan Petri Bongfolk. Konsertti on lahja Kylmäkosken kappeliseurakunnalle ja sen ohjelmalehtisten myynnistä saatava tuotto jää myös kappeliseurakunnan käyttöön.

Saarnan ääreen kulttuurikirkossa pääsee vaikkapa sunnuntaina 24. elokuuta kello 17, jolloin saarnavuorossa on kirkkoherrana Kylmäkosken seurakunnassa toiminut nykyinen Konneveden kirkkoherra Olavi Virtanen. Olavi Virtanen on tunnettu ja tunnustettu puhutteleva sanankäyttäjä, samalla haastaja ja etsijä.

Saarnat ovat omimpia kirkkotapahtumia. Ensisijaisesti jumalanpalveluksia vartenhan kirkot on rakennettu. Samaan aikaan kirkko voi olla myös ylellinen soitin, jossa musiikki ja laulu pääsevät valloilleen. Kulttuurikirkossa yhdistyvät perinteinen jumalanpalvelus ja taide rakentavasti.

Vaikka ohjelmaa on Kylmäkosken kulttuurikirkossa tulevana syksynä paljon, on muistettava, että kirkko ei ole valmis. Sivuparven valaistus on korjattava ja edessä on myös ikkunapokien peruskorjaus. Kirkon kuoriin on saatava myös asianmukaiset matot.

Myös kirkon äänentoisto, lämmitys ja penkkijako on mietittävä uusiksi yhdessä museoviraston ja kirkkohallituksen kanssa. Näitä kysymyksiä käytiin läpi jo piispantarkastuksen yhteydessä, mutta jatkoa, päätöksiä ja myös rahaa tarvitaan. Kylmäkosken kulttuurikirkko tarvitsee myös korkeatasoisen soittimen säestämiseen urkujen lisäksi.

Suurlähettiläs Ilari Rantakarin johtama kulttuurikirkkotyöryhmä on monessa ensimmäinen toimielin miettimään muun muassa tulevien mittavienkin hankkeiden rahoitusta. Akaan seurakunta on mukana korjaustyössä jatkossakin, mutta emäseurakuntaa ei kaikkeen tarvita. Kulttuurikirkko mahdollistaa muutkin rahoituskanavat ja jopa rahaa keräävät kulttuuritapahtumat. Tulevaisuutta on katseltava hyvin avarasti.

Akaan seurakunnan Kylmäkosken kirkko on nousemassa huomaamatta hyvin myönteisesti esiin pohdittaessa kirkkojen laajaa käyttöä. Monessa seurakunnassa mietitään kirkkotilojen laajempaa käyttöä. Onnistunut kansalaiskeräys osoitti, että myös hyvin laajat kansalaispiirit halusivat korjata Kylmäkosken kirkon. Jatkossa on pidettävä huolta, ettei tehty työ mene hukkaan. Vapaaehtoisten panostakaan ei kannata kaihtaa, tuovathan he jo nyt kedon kukat jumalanpalveluksiin.