Kesän rientoja

Profile Image of Forum Akaa

OksaJukkaKesällä kulttuurinnälkäisille riittää tarjontaa. On kesäteatteriesityksiä, konsertteja, näyttelyitä ja festivaaleja. Kulttuuritapahtumien runsaus on osoitus aktiivisten vapaaehtoistoimijoiden voimasta. Tapahtumien järjestämiseen tarvitaan valtava määrä taustatyötä. Vaikka harrastus olisi mieluisaa, se vaatii kuitenkin paljon sitoutumista ja vastuun ottamista. Hyvin harva kesätapahtumien järjestelyissä mukana oleva tekee sitä palkkatyökseen.

Esiintyjille, muusikoille ja näyttelijöille, kesä on myös kiireistä aikaa. Eikä yleisön eteen voi mennä harjoittelematta. Vaikka yleisölle taiteilijoiden esittämä lopputuotos näyttää vaivattomalta, esityksen näkyvä ja kuuluva osuus on vain murto-osa työstä.

Paras kiitos lukuisten kulttuuririentojen järjestäjille ja esiintyjille on osallistua tapahtumiin runsain joukoin. Yleensä varsinkin yhdistysten ja harrastelijavoimin tuottamiin tapahtumiin pääsymaksut ovat tarjontaan nähden hyvinkin maltilliset. Jos siis vielä on vaikkapa kesäteatteriesitys kokematta, niin nyt kipin kapin seuraamaan jotain Akaassa tai lähialueilla pyörivää esitystä!

Myös kotimaan kesälomareissuilla kannattaa joskus malttaa poiketa päätieltä ja käydä tutustumassa eri paikkakuntien monipuolisiin ja persoonallisiin kulttuurikohteisiin. Suomi ei ole lainkaan tylsä abc-majakoiden rajaama asfalttitieverkosto. Jokaisella paikkakunnalla ja kylällä on varmasti paljon muutakin nähtävää kuin standardoitu huoltoasema. Elämä on nimenomaan pääteiden ulkopuolella! Standardista poikkeavan kesäkahvilan tarjoamat marjakakkukahvit voivatkin olla mieleenpainuva elämys turistille jos hän vain uskaltaa ottaa riskin.

Harvalla kunnalla on tänä päivänä mahdollisuutta tukea erilaisia kulttuuritapahtumia kuin nimellisesti. Toki yhdistyksille myönnetään toimintaansa avustuksia, mutta yhteiskunnan antama taloudellinen tuki on kuitenkin aika niukkaa. Kulttuuritapahtumissa kiertävä ja niistä nauttiva yleisö käyttää kuitenkin yleensä hyväkseen muun muassa paikkakunnan ravintola- ja muita palveluja. Näin virkeä kulttuurielämä piristää paitsi katukuvaa, myös paikkakunnan taloutta. Kaikki kulttuuritapahtumien järjestelyissä mukana olevat ansaitsevatkin siis kiitoksen työstään.

Kesän ja kesäloman viettoon ladataan usein paljon odotuksia. Ihminen ei todellakaan elä pelkästään leivästä, vaan hyvinvointi vaatii mielen virkistystä esimerkiksi kulttuurista nauttimalla ainakin silloin tällöin. Toivon mukaan jokaiselle löytyy jokin arjesta poikkeava nautinto, jolla ladata akkuja talven puurtamista varten. On se sitten kulttuuri, jalkapallo, mato-onki tai vain pelkkä aurinko ja ranta. Leppoisaa loppukesää kaikille.

Jukka Oksa

Kirjoittaja on Akaan sivistysjohtaja.

Ensi viikolla sarjassa kirjoittaa valtuutettu Mari Peräkivi.