Röntgenhoitajaksi opiskelevalla Suvi Viljasella on harrastus, joka auttaa keskittymään luennoilla

Suvi Viljasen tavaramerkki on kuvaneuleet. Tappara-sukat ja Vaaleanpunaiset Pantterit ovat tämän talven satoa. Kuva: Tarja Antola

Akaalaisen Suvi Viljasen perheessä kannatetaan jääkiekossa mestarijoukkue Tapparaa. Se näkyy myös villasukissa, joita Viljanen on kutonut Tapparan logolla omalle perheelle ja muulle lähisuvulle.

Viljaselle neuleiden tekeminen on kutomista. Se on hänelle rentoutumiskeino ja harrastus, jossa ei ole taukoa edes kesällä.

– Teen silloinkin villasukkia, kun mies käyttää niitä kesälläkin, Viljanen kertoo.

Kutomisesta on ollut hyötyä myös opiskelussa. Kotihoidossa työskentelevä Viljanen opiskelee työn ohessa röntgenhoitajaksi.

– Keskityn luentoon paljon paremmin, kun kudon samalla. Silloin ajatukset eivät lähde laukalle enkä ala miettimään jotain muuta.

Opiskelua työn ohessa

Viljanen päätyi puolitoista vuotta sitten opiskelijaksi, kun hän mietti, jaksaako työskennellä kotihoidossa eläkeikään asti.

– Yhtäkkiä vaan osui silmään röntgenhoitajan ammatti. Pistin paperit menemään, ja kaksikymmentä vuotta vanhoilla yo-papereilla mentiinkin heittämällä sisään. Olin ihan, että mitä! Jos joku olisi silloin kesällä sanonut, että tammikuussa alkaa koulu, en olisi uskonut, Viljanen kertoo.

Tavoitteena on suorittaa kolmen ja puolen vuoden opinnot kolmessa vuodessa.

Röntgenhoitajaksi opiskeleva Viljanen kutoi ylävartalon luut ja niiden latinankieliset nimet villatakkiin. Kuva: Tarja Antola

Kuvaneuleet tavaramerkki

Jos kutomisesta on ollut apua opinnoissa, ovat opinnot antaneet vaikutteita myös kutomiseen. Viljanen on kutonut luurankovillatakin, josta löytyvät ylävartalon luut edestä ja takaa sekä niiden latinankieliset nimet. Työtä esiteltiin tammikuussa myös Helsingin Sanomissa. Luuteemaa löytyy myös sukista, ja nyt Viljanen suunnittelee kutovansa pojalleen sormikkaisiin sormien luut.

Viljasen tavaramerkki on juuri kuvaneuleet. Hän suunnittelee kuvia sekä itse että hyödyntää netistä löytyviä malleja. Neuleita hän tekee oman perheen käyttöön ja lahjaksi. Viljasen Toijalassa asuvaan perheeseen kuuluu yrittäjämies sekä lukioikäiset tytär ja poika.

Kaunotar ja Kulkuri -sukat. Kuva: Tarja Antola

Muumipapat päätyivät roskiin

Suvi Viljasen kipinä kutomiseen syttyi noin neljätoista vuotta sitten, kun hän halusi itselleen samanlaiset siilitumput kuin perheen lapset olivat saaneet lahjaksi.

– Ei auttanut muu kuin tehdä itse, Viljanen sanoo.

Viljanen muistelee, kuinka hän kutomisen alkutaipaleella halusi tehdä isälleen lahjaksi muumipappasukat – samanlaiset kuin oli nähnyt netissä.

– Ekat meni roskiin, kunnes hoksasin tekniikan. Jälkikäteen tajusin, että netin muumipappasukissa kuva oli silmukoitu.

Silmukointi tarkoittaa valmiin neuleen kuvioimista silmukoita jäljentämällä.

Viime kesänä Viljanen joutui pitämään kutomisessa taukoa, kun kädet sanoivat stopin. Hermojumiin auttoi hieronta.

– Kun olin puoli vuotta käynyt hierojalla, hän antoi siunauksen, että saan jatkaa kutomista, Viljanen kertoo.

Luut ovat päätyneet myös villasukkiin. Kuva: Tarja Antola
Tämän neuleen Suvi Viljanen teki pari vuotta sitten. Kuvat ovat Looney Tunes -hahmoja, Kuva: Tarja Antola