Akaan kaupunki on myynyt 5000 annosta hävikkiruokaa – Torstaina lähes kaikki pinaattiletut ja perunamuusit syötiin Toijalan yhteiskoulussa

Toijalan yhteiskoulun palvelukeittiössä työskentelevät Janina Koskinen (vas.) ja Marja Puonti kertovat, että hävikkiruoan ostajat ovat olleet tyytyväisiä palveluun. Viime torstaina kouluruokailusta jäi myytäväksi muutamia annoksia perunamuusia, pinaattilettuja ja porkkana-herneenversosalaattia. Kuva: Tarja Antola

Akaan kaupunki aloitti viime vuoden lokakuussa hävikkiruoan myynnin neljältä koululta, ja sittemmin toiminta on laajentunut joka koululle Akaassa. Koulujen lisäksi hävikkiruokaa myydään myös kaupungin keskuskeittiöstä. Tavoitteena on, että ylijäävää ruokaa myydään kuluttajille sen sijaan, että ruokaa heitetään roskiin.

Hävikkiruokaa voi ostaa ResQ Club-mobiilisovelluksen tai -nettisivun kautta. Myynnissä on päivän lounaalta yli jäänyttä ruokaa, salaattia ja joskus myös välipaloja. Myyntiaika on arkisin noin kello 12–15. Asiakas noutaa ostokset myyntipaikan keittiöstä.

Pääruoan hinta on 2,50 euroa, lisuke 1 euron, salaatti 1,50 euroa ja jälkiruoka ja välipala 1,30 euroa.

Palvelulla vakioasiakkaita

Akaan kaupungin ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Taina Matilainen kertoo, että tähän mennessä hävikkiruokaa on myyty noin 5000 annosta ja myynnistä on kertynyt tuloja noin 6300 euroa.

Matilaisen mukaan palvelu on saanut vakioasiakkaita. Suosittuja ovat ruoat, joiden valmistus vaatii aikaa ja vaivannäköä, kuten lihakeitto, hernekeitto ja possukastike.

Kaupunki on saanut hävikkiruoasta 732 palautetta, joista 675:ssä palaute oli hyvä, 54:ssä ok ja 3:ssa huono.

Matilainen iloitsee siitä, että kouluruoka kelpaa ja maistuu myös kotona.

– Kouluruoan laadusta, mausta ja maittavuudesta kuitenkin nyt puhutaan paljon.

Hävikkiruoan ostaminen tapahtuu ResQ-sovelluksen tai -nettisivujen kautta. Kuvakaappaus sovelluksesta.

Kuluja annosrasioista

Kaupungille syntyy hävikkiruoan myynnistä pakkausmateriaalikuluja. Rasioiden hinta on 45 ja 17 senttiä kappaleelta. Lisäksi kaupunki maksaa sovelluksen käytöstä 25 prosenttia verottomasta myynnistä.

Keittiöiden henkilökunta kirjaa myytävät ruoat sovellukseen, pakkaavat ja luovuttavat ne asiakkaalle. Taina Matilaisen mukaan henkilökunta on suhtautunut tehtävään positiivisesti.

– Henkilökunnalle tulee hyvä mieli, kun tyytyväiset asiakkaat kiittelevät arjen avusta.

Akaan ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Taina Matilainen kertoo, että kaupunki on myynyt tähän mennessä hävikkiruokaa noin 5000 annosta. Arkistokuva: Leena Nyysti.

Lempiruokia jää vähän myyntiin

Toijalan yhteiskoulun palvelukeittiössä työskentelevät ravitsemistyöntekijät Janina Koskinen ja Marja Puonti kertovat, että hävikkiruokaan liittyvät tehtävät menevät sujuvasti muun työn lomassa.

– Muutenkin täällä on opeteltu uuteen arkeen, kun keittiöstä on poistunut ruoan valmistus, Janina Koskinen toteaa.

Hävikkiruoan ostajilta keittiö on saanut hyvää palautetta.

– Hävikkiruoka on ollut kysyttyä ja tykättyä. Olemme saaneet tosi hyvää palautetta siitä, että sovellus on käytössä myös kouluilla, Marja Puonti sanoo.

Torstaina 14. maaliskuuta koulun ruokalistalla oli perunamuusia, pinaattilettuja ja porkkana-herneenversosalaattia, mistä hävikkiä syntyi vähän. Puonti kertoo, että ateriakokonaisuus kuuluu oppilaiden lempiruokiin. Myyntiin jäi viitisen muusiannosta, neljä pinaattilettuannosta ja pari salaattia.

Ruoan menekkiä seurataan keittiöllä tarkasti. Puonti arvioi, että myyntiin on päätynyt maksimissaan kymmenisen ruoka-annosta.