Älä pidä ilmalämpöpumppua automaatilla – Uusi pumppu tuottaa lämpöä vielä 35 asteen pakkasessakin

Lämpöpumppupalvelu Porttikivi Oy:n toimitusjohtaja Aki Porttikivi muistuttaa, että ilmalämpöpumppu tarvitsee rinnalleen jonkin toisen lämmitysjärjestelmän, kuten sähköpatterit. Varsinkin mökkikohteissa voi olla se ongelma, että rakennuksen lämmitys on jätetty kokonaan pumpun vastuulle. Kuva Jarno Keskinen.

Lämpöpumppupalvelu Porttikivi Oy:n toimitusjohtaja Aki Porttikivi kannustaa pitämään ainakin uudemmat ilmalämpöpumput päällä kovillakin pakkasilla.

– Uudet laitteet saa pitää ja kannattaa pitää päällä kovillakin pakkasilla. Vielä 30 asteen pakkasella saavutetaan karkeasti kaksinkertainen hyötysuhde, eli yhdellä kilowatilla sähköä saadaan kaksi kilowattia lämpöä, Porttikivi sanoo.

Kovilla pakkasilla ilmalämpöpumpun teho kuitenkin laskee selvästi. Kovimmilla pakkasilla ja vanhempien pumppujen kohdalla on mahdollisesti turvauduttava lisälämpöön. Ilmalämpöpumppu ei saisikaan koskaan olla ainoa lämmönlähde.

– Ilmalämpöpumppu tarvitsee rinnalleen jonkin toisen lämmitysjärjestelmän, kuten sähköpatterit. Varsinkin mökkikohteissa voi olla se ongelma, että rakennuksen lämmitys on jätetty kokonaan pumpun vastuulle, eikä pumpun teho kaikissa tilanteissa riitä, Porttikivi sanoo.

Pumpun tukena olevat patterit säädetään selvästi kylmemmälle kuin se sisälämpötila, jota lämpöpumppu ylläpitää. Näin patterit eivät normaalitilanteessa mene päälle eivätkö kuluta sähköä, vaan pumppu vastaa lämmityksestä. Patterit astuvat riviin vasta, jos pumppu jostain syystä ei pysty tuottamaan riittävää lämpöä. Patterit estävät tällaisessa tilanteessa esimerkiksi putkien jäätymisen.

Normaalisti ilmalämpöpumppu sulattaa automaattisesti ulkoyksikköä hyödyntämällä asunnon sisäpuolista lämpöä. Jos sisälämpötila pääsee kovilla pakkasilla laskemaan liian alas, lämpöpumpun ulkoyksikkö jäätyy. Jos ulkoyksikkö jäätyy niin pahasti, että propelli ei pääse pyörimään, lämpöpumpun lämmöntuotto pysähtyy kokonaan.

– Esimerkiksi Mitsubishin pumpuilla sisälämpötila ei saisi mennä alle 10 asteen, jotta sulatustoiminto toimii kunnolla, Porttikivi sanoo.

Normaalisti ilmalämpöpumppu sulattaa automaattisesti ulkoyksikköä hyödyntämällä asunnon sisäpuolista lämpöä, Aki Porttikivi kertoo. Kuva Jarno Keskinen.

Oikeilla asetuksilla pumpusta eniten irti

Ilmalämpöpumpuissa on useita erilaisia toiminta-asetuksia. Monet käyttäjät laittavat pumpun automaatille vuoden ympäri. Porttikivi kertoo, että lämmityskaudella automaatti ei ole paras vaihtoehto. Muutamalla yksinkertaisella säädöllä pumpusta saa huomattavasti enemmän lämmitystehoa irti.

–  Tärkein asia on se, että pumppu ei ole automaatilla. Jos asunnossa on vaikka tulisija, pumppu voi alkaa jäähdyttää, jos sisälämpötila nousee. Sen sijaan pumppu pitää asettaa lämmitystilaan. Toinen tärkeä asia on pitää sisäyksikön puhallinnopeus mahdollisimman isolla. Näin pumpusta saadaan kaikki tarvittava teho ja hyöty ja lämpö myös leviää sisällä, Porttikivi neuvoo.

Jos puhallinnopeus on jäänyt ykköselle tai kakkoselle, pumpussa voisi olla vielä paljonkin lämmitystehoa jäljellä, mutta sitä ei saada vääristä asetuksista johtuen hyödynnettyä.

– Kolmanneksi tärkeäksi asiaksi voisi lisätä sisäyksikön suodattimien säännöllisen puhdistuksen, Porttikivi täydentää tärkeimpien asioiden listaa.

Lämpöpumppupalvelu Porttikivi Oy:n toimitusjohtaja Aki Porttikivi kertoo modernin ilmalämpöpumpun palvelevan kovillakin pakkasilla, kunhan puhallinnopeus pidetään tarpeeksi korkeana. Kuva Jarno Keskinen.

Pakkanen ei riko pumppua

Jos pumpun sammuttaa kovilla pakkasilla, sitä ei kannata käynnistää uudelleen ennen kuin ilmat ovat selvästi lauhtuneet. Jos pumpun käynnistää kovilla pakkasilla, se ei välttämättä ala tuottaa lämpöä. Mitään ei siis hajoa, mutta lämpöäkään ei saada. Tämän ongelman välttämiseksi Porttikivi suosittelee yksinkertaisesti pitämään pumpun aina päällä.

– Uusia pumppuja ei kannata sammuttaa ollenkaan. Kylmällä käynnistettäessä lämmityksen ongelmat koskevat kylläkin vain vanhoja pumppuja, uusissa sekään ei ole ongelma, Porttikivi lisää.

Uudet laitteet ovat myös merkittävästi vanhoja tehokkaampia. Uusille merkkilaitteille annetaan toimintatakuu karkeasti arvioiden noin 35 pakkasasteeseen asti.

– Vanhemmissa kannattaa ottaa huomioon, että lämmitysteho laskee jo aiemmin ja hyötysuhde laskee. Onhan nykyäänkin halpislaitteita, joiden teho laskee jo paljon ennen 35 asteen pakkasta, mutta merkkituotteilla lämpöä saadaan hyvinkin kylmällä ilmalla.

Kaikki ilmalämpöpumput eivät sovellu lämmitykseen. Mistä tietää soveltuuko pumppu myös lämmitykseen vai ainoastaan viilennykseen?

– Sitä on käyttäjän hankalaa tietää. Päälle se ei näy, ja käyttöohjeessakin voidaan puhua lämmityksestä, vaikka pumppu ei soveltuisi sellaiseen käyttöön Suomen olosuhteissa.  Jos oman pumpun soveltuvuus lämmitykseen on epäselvää, kannattaa ottaa huoltoliikkeeseen tai myyjään yhteyttä ja pyytää ammattilainen selvittämään, saako omalla laitteella lämmittää, Porttikivi vinkkaa.

Sähkön hinnan jyrkkä nousu nosti myös ilmalämpöpumppujen suosiota. Tänä talvena energian hinnat eivät kuitenkaan ole enää nostaneet pumppujen kysyntää yhtä merkittävästi kuin viime talvena.

– Kun sähkö oli kesälläkin kallista, se kyllä kasvatti reilusti kysyntää. Kun energia on kallista, sitä yritetään jollain konstin säästää. Ilmalämpöpumppu on kohtuuhintainen laite jolla säästöä saa aikaiseksi.