Nälkiintynyttä koiraa luultiin ensin sudeksi – Sissiksi nimetystä kulkurista paljastui yllättävä seikka

Sissi sai nimensä äänestyksen perusteella. Noin vuotta myöhemmin selvisi, että koiran alkuperäinenkin nimi oli Sissi.

Syksyllä 2013 Kurvolan alueelle Toijalaan ilmestyi isokokoinen eläin, jota aluksi epäiltiin sudeksi. Kulkijan paljastuttua villiintyneeksi koiraksi alueen asukkaat alkoivat auttaa nälkiintynyttä eläintä ruokkimalla sitä. Koira eli lähes koko talven metsässä, minkä on täytynyt olla lyhytturkkiselle eläimelle todella kova koettelemus.

Varsinkin Anja Käki teki ison työn ruokkimalla koiraa. Käki sai koiran hiljalleen luottamaan itseensä niin paljon, että onnistui houkuttelemaan sen aidatulle pihalleen. Tämä mahdollisti koiran kiinnioton maaliskuussa 2014. Valvontaeläinlääkäri Heljä Laukkanen sekä Sirkku Helin Sinnan Eläinhoitolasta ottivat sen pakkolenkkiin, ja eläin vietin Sinnaan. Omistajaa, jolta eläin oli lähtöisin, ei koskaan tavoitettu.

Vanhuudesta huolimatta Sissi (vas.) jaksaa edelleen reuhata ja painia parhaan kaverinsa akita Rontin kanssa.

Sissi olikin Sissi

Pelokas koira kesyyntyi hitaasti. Vei nelisen kuukautta ennen kuin se antoi edes koskettaa itseään, mutta sen jälkeen kehitys olikin nopeaa. Sirkku Helin löysi uuden kodin koiralle, mutta kun hän oli sopimassa eläimen luovutusta puhelimessa, koira tuli viereen katselemaan surullisen näköisenä aivan kuin kysyen, mitä, eikö tämä olekaan minun kotini? Eihän helläsydäminen Helin tuollaista kestänyt. Niinpä luovutus peruuntui, ja koira jäi Helinille.

Sirkku Helin järjesti nettiäänestyksen, jossa valittiin koiralle nimi. Äänestäjät valitsivat Sissin, koska koira oli viettänyt sissielämää talven yli metsässä. Koira alkoi välittömästi totella uutta nimeään siinä määrin, että Sirkku Helin ihmetteli käytöstä. Reilu vuosi myöhemmin löytyi eräs koiran aikaisemmista omistajista, joka kertoi, että koiran alkuperäinen nimi oli Sissi.

Samalla selvisi eläimen ikä. Sissi on syntynyt 28.1.2011, ja se viettää tänään sunnuntaina 13-vuotispäiväänsä. Sissi ei järjestä sen ihmeellisempää vastaanottoa merkkipäivänsä johdosta, vaan aikoo käydä hieman herkuttelemassa paikallisessa eläintarvikeliikkeessä.

Isokokoinen Sissi on amerikan akitan ja cane corson risteytys. Kovaluonteisista esi-isistään huolimatta se on todella leppoisa otus, joka tulee toimeen kaikkien muiden eläinten ja ihmisten kanssa, joita eläinhoitolalla kyllä riittää. Vanhuudesta huolimatta se jaksaa edelleen reuhata ja painia parhaan kaverinsa akita Rontin kanssa. Ilmeisesti metsässä vietetyn talven perintönä rakkain harrastus on kuitenkin takkatulen loimussa varpaiden lämmittely, mieluiten herkkuluuta napostellen.

Lähialueen löytöeläimistä vastaavaan Sinnaan päätyy jatkuvasti uutta kotia tai muuten apua tarvitsevia eläimiä. Näistä huolehtimaan perustettu Kehräävät Kulkurit -yhdistys toimii tiiviissä yhteistyössä Sinnan kanssa. Se hoitaa kodittomat eläimet ja etsii niille uudet kodit. Sinnan ja Kehräävien Kulkureiden kautta uusiin koteihin pääsee noin 70 eläintä vuosittain.

Tälläkin hetkellä kotia etsii pari koiraa ja kahdeksan kissaa. Lisäksi tiloissa viettää talvilomaansa siili Suhonen, jonka talvipesä oli tuhoutunut alkutalvesta. Onneksi ystävällinen kansalainen huomasi pakkasessa taapertavan siilin ja pelasti sen hengen. Sinnan väki ja Sissi haluavatkin kiittää kaikkia, jotka pyyteettömästi auttavat apua tarvitsevia heikompiaan.

Petri Helin