Tervetuloa markkinoille!

Kesä alkaa markkinoista. Onnistuneet Viialan Markkinat ovat jo takana, Toijalassa ovat markkinat tulevana perjantaina ja lauantaina. Markkinat on oiva tapa aloittaa kesä. Tarjolla on kaikkea mahdollista rihkamasta pikaruokaan, kesäkukista paikallisherkkuihin. Täkäläiset markkinat ovat myös kohtaamispaikka. Kun opiskelu ja työ ovat vieneet muualle, tullaan markkinoille katsomaan vanhaa kotipaikkaa ja samalla nähdään myös lapsuuden tuttujakin. Markkinoilla pohdiskellaan omia juuria. Olen täältä!

Kun olen täältä, niin mistä olen? Mistä olen ylpeä? Hyvin usein kuulee puhuttavan kouluajoista Toijalan yhteislyseossa ja sen edeltäjässä Toijalan yhteiskoulussa. Myös Lastusta joku puhuu, samoin Pappilan ja Toijalan Keskustan koulusta. Joku on käynyt lyseota tai ammattikoulua Viialassa jne. Koulu ja koulumuistot ovat useimmiten kiinnekohta omaan kotiseutuun. Seuraavaksi puhutaan rippikoulusta ja sen papeista. Jalkapallolla on Toijalassa ja Viialassa aivan oma sijansa ja paikallisten seurojen – ja pelaajien – menestymisiä muistellaan. Lapsuudesta muistuu aina mieleen myös hyviä tyyppejä, joiden edesottamuksista riittää juttuja. Hautausmailla poikkeaa moni kesäkukat laittamassa.

Rautateillä on aivan oma sijansa täkäläisessä keskustelussa, vaikka nykyisin näitä tarinoita kuulee vähemmän. Veturimiehiäkin vielä löytyy, mutta junilla täältä on aina lähdetty ja lähdetään edelleen.  Veturimuseon vetäjä Pasi Kylmälä kysyi Akaan Seudun kesälehdessä Heilissä aiheellisesti, mitä tämä seutukunta olisi ilman rautateitä. Kokonaan toisenlainen paikkakunta.  Veturimuseo on olennainen osa Akaata. Rautatie teki tästä seudusta markkinapaikan.

Markkinoilla on Suomessa pitkät perinteet. Itse asiassa kaikki myytiin ennen markkinoilla, joita pidettiin teiden risteyksissä ja luonnollisissa satamissa. Kirkkojen läheisyyteenkin syntyi markkinapaikkoja, vaikka markkinoiden ja kirkon suhde olikin muinoin ongelmallinen. Markkinoista kehittyi vakiintunut kauppapaikka, jopa kaupunkikin. Suurempien nykykaupunkien hyvillä toreilla maaseutu, saaristo ja kaupunki kohtaavat joka ikinen arkipäivä. Höyrykone mullisti kulkemisen niin kaupunkien välillä kuin saaristoonkin. Höyrykone mullisti Suomen.

Toijalan Markkinoiden lisäksi Akaata tekee tunnetuksi tulevana viikonloppuna myös Toijala Lentis, joka tänä vuonna järjestetään 35. kerran. Myös Lentis kokoaa väkeä yhteen. Itse tapahtumaan odotetaan 800 osallistujaa. Lentis on myös olennainen osa paikallista kulttuuria, monelle talkoolaiselle tapa pitää kotiseudusta kiinni.

”Moni seuran vanhemmista jäsenistä ovat olleet mukana järjestämässä tätä tapahtumaa kaikkina vuosina ja tehneet todella suuren työn tapahtuman markkinoinnissa, organisoinnissa ja läpiviemisessä.”

Näin Toijalan Valppaan tuore puheenjohtaja Saija Roininen Lentiksen käsiohjelmassa. Toijala Lentis on osoitus Toijalan Valppaan voimasta ja halusta toimia yhteiseksi hyväksi. Lentiksen arvo on Akaalle moninkertainen sen saamaan huomioon ja julkisuuteen nähden. Kisavieraat osallistuvat, kuluttavat ja vievät viestiä Akaasta ympäri Suomea.