Ilmaista työtä ei ole – Pakkaa sekoittavat harrastajat, jotka esiintyvät, auttavat tietokoneongelmissa tai vilkaisevat konepellin alle ihan mielellään

Profile Image of Forum Akaa

Erika Löövi.

Jokainen muusikko on joskus saanut tarjouksen esiintyä ”näkyvyyttä” vastaan. Tilaisuuden järjestäjä on varmasti vilpittömästi ajatellut, että esiintyminen juuri tässä tilaisuudessa poikisi esiintyjälle rahakeikkoja jatkossa, mutta todellisuudessa näin harvemmin käy. Vanha muusikoiden sanonta kuuluukin: ”Ilmaiset keikat poikii lisää ilmaisia keikkoja.”

Ilmiö on tietysti tuttu monien ammattien edustajille, mutta taidealoilla tämä taitaa olla erityisen yleistä. Aika moni esiintyjää omaan tilaisuuteensa havitteleva unohtaa, että esiintyjälle ei makseta ainoastaan siitä vartin tai tunnin esityksestä vaan myös työstä, joka pitää tehdä ennen varsinaista esiintymistä. Esiintyjä harjoittelee, tulee ajoissa paikalle laittamaan kamat kasaan, odottaa vuoroaan ja sitten vasta esiintyy. Muutaman tunnin hääkeikka voi helposti vaatia muusikoilta koko päivän matkoineen, roudauksineen ja odotteluineen.

Taloushallinnon asiantuntijana olen aina joskus saanut avunpyyntöjä liittyen kirjanpitoon ja verotukseen. Mielelläni autan, erityisesti jos pystyn antamaan vastauksen lonkalta. Jos asiaa pitää kaivella, niin sitten tuntuu vähän tylsältä tehdä se ilman mitään korvausta. Ainakin ilman edes tarjousta vaivannäön korvaamisesta. Yleensä vastapalvelus toisella kertaa tietenkin riittää vallan hyvin.

Monia paikallisia yhdistyksiä olen myös mielelläni auttanut, mutta harva varmaan tajuaa, että esimerkiksi yhdistyksen tilin- tai toiminnantarkastus ei ole vain nimi paperissa, vaan allekirjoituksen mukana tulee aina myös vastuu. Vaikka yhdistyksen hallitukselle myönnetään vastuuvapaus, tilintarkastajan vastuu säilyy. Luvut pitää siis oikeasti käydä läpi ja varmistaa, että virheitä tai väärinkäytöksiä ei ole.

Edellisten lisäksi ammatti-ihmisistä, joilta näitä pieniä palveluksia eniten pyydetään, ensimmäisinä tulevat mieleen lääkärit, kampaajat, rakennusmiehet, juristit ja it-tukihenkilöt, mutta harvemmin listalle pääsevät toimittajat. Yllättävän monia tuntuu harmittavan se, että netissä julkaistut sanoma- tai aikakauslehtien jutut eivät ole ilmaisia. Kirjoitukset ovat kuitenkin vaatineet ammattilaisen panosta, ja siitä työstä pitää ammattilaisen saada palkkansa. Mainostulojen lisäksi lehtitalot tarvitsevat myös maksavia tilaajia, erityisesti pienet paikallismediat, joiden rooli tiedonvälittäjänä on iso varsinkin pienillä paikkakunnilla.

Toki pakkaa sekoittavat sitten harrastajat, jotka esiintyvät, auttavat tietokoneongelmissa tai vilkaisevat konepellin alle ihan mielellään ilmaiseksikin. Aina palvelusta pyytäessään kannattaa kuitenkin käydä keskustelu ainakin kulujen korvaamisesta rahalla tai jollain vastapalveluksella. Tehdyt työtunnit voi harrastajakin laskuttaa näppärästi netin laskutuspalveluita käyttäen.

Oli kyse sitten harrastajasta tai ammattilaisesta, kimppakyydeistä, saliohjelmasta tai lääkereseptin uusimisesta, niin kiitoksen lisäksi kannattaa aina kysyä: ”Miten voin korvata vaivannäkösi?”

 

Erika Löövi

Kirjoittaja on KTM ja muusikon vaimo.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.