Johanna ja Jarmo Nieminen ovat tuttu näky Akaa Futsalissa ottelutapahtumissa – Vapaaehtoistyön tarve on kasvanut uuden hallin myötä

Johanna ja Jarmo Nieminen lähtivät mukaan Akaa Futsalin vapaaehtoistoimintaan viime talvena. Kuva: Juha Vedenpää

Suomalaisissa urheiluseuroissa tehdään vuosittain miljoonia tunteja vapaaehtoistyötä. Niistä vähintäänkin tuhansia tunteja tehdään Akaa Futsalissa, jossa useat kymmenet vapaaehtoiset pyörittävät seuran toimintaa paitsi miesten futsal-liigajoukkueen myös P17-futsal-liigajoukkueen osalta.

Toijalassa asuvat Johanna ja Jarmo Nieminen kuuluvat ryhmään, joka on ollut mukana seuran toiminnassa vasta vuoden verran. Niemiset ovat tuttu näky erilaisissa tehtävissä niin Akaa Areenan ottelutapahtumissa kuin myös muuten seuran taustalla.

– Olemme toki käyneet jo Toijalan monitoimihallilla kotipeleissä katsojana. Viime kaudella Akaa Areenalla Janne Helin sitten hoksasi kysyi meiltä, kiinnostaisiko tulla mukaan toimintaan. Jo saman pelin jälkeen oltiin purkamassa vip-tilaa, ja siellä tiellä ollaan, Johanna Nieminen muistelee vauhdikasta alkua.

Niemisten ajatusmalli on yksinkertainen. Kun kerran peleissä käydään muutenkin, niin miksi samalla ei voisi myös osallistua muutenkin toimintaan yhteisön ja oman kotikaupungin hyväksi.

– Tässä on oppinut arvostamaan vapaaehtoistyötä itsekin enemmän, kun on tullut aktiivisemmin mukaan. Akaassa tehdään todella hienoa paikallista yhteistyötä seurojen, kaupungin ja vaikkapa paikallisen Lions Clubin kesken, Jarmo Nieminen kuvailee akaalaista yhteisöllisyyttä.

Akaa Areena nosti toiminnan uudelle tasolle

Akaa Futsalin osalta vapaaehtoistyön tarve ottelutapahtumien osalta on kasvanut merkittävästi uuden Akaa Areenan myötä. Seuran arjessa tämä kasvu on saatu toistaiseksi ratkaistua melko kattavasti sillä, että vapaaehtoisten määrää on saatu kasvatettua.

– Usealla vieraskentälläkin käyneenä ollaan huomattu, että Akaassa tehdään poikkeuksellisen hyvää työtä sekä Akaa Futsalissa että Akaa-Volleyssä. Jos sarjataulukoissa ollaan kärjessä, niin ollaan sitä myös ottelutapahtumissa ja talkooryhmien laadussa sekä koossa, Akaa Areenan tapahtumissa esimerkiksi järjestyksenvalvontaan osallistuva Jarmo Nieminen kehuu.

Akaa Areenan myötä Akaa Futsal on päässyt monitoimihallin rajoitteista eroon, ja yleisömäärät ovat kasvussa. Yleisökeskiarvo on jo yli 300 henkeä, ja ottelutapahtumaa kehitetään aktiivisesti innokkaan taustaporukan kesken.

– Akaa Areena on tosiaan tuonut liigaseuroille ison parannuksen olosuhteisiin, ja ollaan siitä kiitollisia kaupungin suuntaan. Toisaalta vapaaehtoistyön määrä ja merkitys on myös lisääntynyt, koska ihan kaikki hallin suunnitteluratkaisut eivät palvele tarkoitusta parhaalla mahdollisella tavalla. Toivottavasti urheiluseurojen ja kaupungin vuoropuhelu kehittyy jatkossa vielä entistäkin paremmaksi, myös Akaa-Volleyn toiminnassa mukana oleva Johanna Nieminen muistuttaa.

Johanna Niemisen voi bongata usein myyntitehtävistä Akaa Areenalla. Kuva: Juha Vedenpää

Pelaajat saavat keskittyä pelaamiseen

Jarmo Niemiselä on omaa jalkapallotaustaa Toijalan Pallo -49:n riveistä, mikä luonnollisesti edesauttoi futsalin pariin päätymistä. Nyt mielenkiinnon kohteesta on tullut uudelleen harrastus.

–  On hienoa, kun saa olla itsekin mukana mahdollistamassa näin hienoa menestystä ja myös näkyvyyttä, jota kaupunki saa menestyvien joukkueiden myötä. Pystymme talkooporukan kanssa auttamaan ihan oleellisesti esimerkiksi siinä, että pelaajat saavat aidosti keskittyä vain pelaamiseen, eikä heidän tarvitse kantaa mattoja peleissä tai painostaa omia tyttöystäviään lipunmyyntiin, Nieminen kertoo.

Tiiviissä talkooporukassa yhteisöllisyys korostuu entisestään.

– Täytyy sanoa, että meillä on Akaa Futsalissa tosi hieno ryhmähenki. Paljon on erilaisia persoonia, mutta tapahtumiin on aina mukava tulla ja epäonnistumisillekin saa nauraa. Meidän uusien tekijöidenkin ideat otetaan avoimesti vastaan.

Puhtaasti auttamisen ilosta

Joillekin ihmisille vapaaehtoistyö tai hyväntekeväisyystoiminta on yksinkertaisesti veressä. Niemiset, joilta löytyy myös kokemusta partiotoiminnasta ja vähävaraisten joulukassien koordinoinnista, ovat siitä hyvä esimerkki.

– Olen aina ajatellut, että jos jotakin toisille antaa, niin kyllä sen hyvän jossain kohtaa saa myös takaisin itselle. Tästä on tullut meille myös mukava yhteinen harrastus. Nyt kun ei ole enää pieniä lapsia, niin löytyy aikaa muillekin, Johanna kertoo.

Erilaisiin myynnillisiin ja markkinoinnin tehtäviin erityisesti osallistuva Johanna Nieminen muistuttaa, että mukana yhteisen hyvän tekemisessä voi olla monella tapaa. Jo pelkästään se, että Akaa Areenalla pelissä käydessä siivoaa omat roskansa katsojan ominaisuudessa, auttaa. Ihan jokainen panos on tärkeää, kun luodaan yhdessä elinvoimaa pieneen kaupunkiin ja yhteisöön. Vapaaehtoistyössä pääsee tekemään monipuolisia ja oman kiinnostuksen mukaisia tehtäviä.

–  Kukin osallistuu tasan sillä panoksella, mihin itsellä on mahdollisuus ja kiinnostusta. Meillä on hieno porukka, mutta uusia kasvoja tarvitaan aina lisää. Jos joku miettii, miten pääsee mukaan, niin ei muuta kuin tervetuloa rohkeasti jutulle pelissä. Kaikille löytyy se itselle sopiva tapa osallistua yhteiseen toimintaan, Johanna Nieminen sanoo.