Katso video ja kuvat: Kari Pakkalan tuhannet jouluvalot loistavat ihmisten ilona Viialassa – Töpselit tuupattiin sunnuntaina taas pistorasioihin

Viialassa Koiviston alueella asuva Kari Pakkala kiinnitti ensimmäiset jouluvalot perheen uuden talon räystääseen talvella 2001–2002. Sama valorimpsu riitti miehelle pitkään.

– Varmaan kymmenen vuotta mentiin niin, että ei tullut hömpötettyä. Sitten valaisin myös jonkun takapihan puun.

Siitä se siten lähti. Viime vuosina valon määrä Pakkaloiden talon ympärillä ja pihamaalla on kasvanut joka joulu. Tämän vuoden uusi valaisukohde on roskakatos.

– Olen lisännyt valoja noin tuhat kappaletta vuodessa, ja nyt tässä on yhteensä kuutisen tuhatta lamppua.

Valonauhat kiertävät talon räystäitä, seiniä ja päätyjä sekä pihan puita ja pensasaitoja. Lisäksi jouluiset projektorit heijastavat kuvia seiniin ja kattoon.

– Äsken vielä katselin Tokmannilta lisää valoja, mutta ei ollut mitään uutta kivaa, Pakkala naureskeli iltapäivän hämärtyessä illaksi viikko ennen jouluaattoa.

Yhteensä valojen laittamiseen meni tänä vuonna 15 tuntia, ja haastattelu- ja kuvaustreffit ajoivat miehen loppukiriin.

– Kolmeen saakka viime yönä asensin noita. Kyllä siinä taas mietti, että onko tämä ihan pakollista, mutta kyllähän siinä näkee muutaman viikon ajan, mitä on käsillänsä tehnyt. Loppiaisena vedän töpselit irti.

Loppiaisen jälkeen Pakkala kerää pois kaikki muut valot paitsi talon lappeessa ja päätykolmiossa olevat. Viime vuonna hän irrotti viimeiset sarjat pääsiäisenä, koska osa valoista ehtii aina peittyä ja jäätyä hankeen.

Tästä alkoi tämän vuoden valoviikkoprojekti. Kari Pakkala veti 7. joulukuuta ensimmäisen jatkoroikan talon päätyyn uutta projektoria varten. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kiitosta alkoi sadella välittömästi

Kari Pakkalan jouluvalot ovat enimmäkseen kirkkaita, mutta talon ovilla ja yhdessä puussa on värivalot. Ledit eivät vie paljon sähköä, sillä Pakkalan mukaan ne kasvattavat joulukuun sähkölaskua vain kympin verran.

– Kuusi wattia on näissä aika yleinen lukema. Eivätkä nämä nykyään tarjouksessa paljoa maksakaan. Ennenhän yksi kynttiläsarja saattoi maksaa monta kymppiä.

Kun Pakkala sytytti valonsa viime sunnuntaina, kävi välittömästi selväksi, että moni oli jo osannut odottaa loistoa, joka tuo oman hienon lisänsä tienoon joulutunnelmaan. Ensimmäinen iloinen ihminen oli paikalla saman tien, ja lisää koiriaan ulkoiluttavia kiittelijöitä alkoi tulla Pakkalan juttusille tuota pikaa.

– Ohikulkijoiden iloksihan näitä laitetaan. Autolla tulevat ihmiset ajavat hitaasti ohi ja palaavat sitten takaisin, kun ei tuolta pääse ympäri.

Pakkala ei ole nähnyt Akaassa muita vastaavia valotaloja, mutta Hämeen Turistiauton toimitusjohtajana ja yhtenä kuskina hän kiertää paljon Suomea.

– Reissuilla näitä joskus näkee, ja monesti ne ovat semmoisissa paikoissa, joissa on pimeää eikä muuta valosaastetta. Silloin ne ovat hienoja.

Jos jollain muulla akaalaisella on vastaava valaistusharrastus, Pakkala toivoo tämän antavan itsensä ilmi.

– Voisin käydä katsomassa vähän vinkkiä.

Tältä näytti Pakkaloiden talo 17. joulukuuta, kun kaikki valot oli juuri sytytetty. Kuva: Mikko Peltoniemi
Tälle vuodelle Kari Pakkala osti noin tuhat lamppua lisää. Kuva: Mikko Peltoniemi
Kari Pakkala pääsee vuosittain juttelemaan pihallaan monen jouluvaloja ihastelevan ihmisen kanssa. Kuva: Mikko Peltoniemi