VAU-linja pelasti junalla matkustavat – ”Ihme on, jos muita tähän kyytiin tulee”

Kaksi valkeakoskelaista junamatkustajaa oli saapumassa pienessä pakkasessa Jyväskylän junassa Toijalaan viime torstaina 16.11. klo.  20:25. Tarkoitus oli jatkaa taksilla kohti Valkeakoskea. Ajatus oli varata Toijalasta taksi, jonka puhelinnumerot ovat suurilla kirjaimilla näkyvillä rautatieaseman ikkunassa.  Aseman edusta oli hiljainen ja autio. Mutta ei hätää, olihan taksin numero näkyvillä.

Vaimo paineli kännykän numeroita, mutta hiljaista oli toisessa päässä. Ohjeena seinässä luki, että kannattaa koputtaa nurkan takana oleva ovea, jos vaikka kuljettaja tulisi sen takaa. Ei tullut.

Vaimo oli valitsemassa toisen taksifirman numeroa, kun aseman pihaan kurvasi valkoinen linja-auto. Ensimmäinen ajatus oli, että jokin tilausajo on ajelemassa kotikulmille. Päätin kuitenkin kysyä, että pääseekö tällä Koto-Koskiin. Yllättäen kuljettaja totesi, että sinne mennään seuraavaksi.

Kyseessä oleva linja on kaksi kuukautta sitten aloittanut kokeilu VAU-linja (Valkeakoski, Akaa, Urjala), joka yhteiskunnan tukemana ajelee kolmen mainitun kunnan alueella. Yksisuuntainen kyyti maksaa kolme euroa. Linjan aikataulut on suunnitellut juna-aikataulujen mukaan, kuten tämänkin. Kuljettaja totesi, että ihme on, jos muita tähän kyytiin tulee – eikä tullutkaan.

Meillä eteläpirkanmaalaisilla on käytössämme tällainenkin kulkuväline. Kannattaa tutustua aikatauluihin.

 

Hannu Pohjasto