Pirkanmaan hyvinvointialueella on valmistunut esitys lasten, nuorten ja perheiden palvelujen verkostoiksi. Selvityksessä katsotaan vuoteen 2035 saakka. Esitysmateriaalin perusteella verkostoon on Akaan osalta esitetty jonkinlaisia supistuksia. Minkäänlaista listaa mahdollisesti poistuvista palveluista ei ole.
Akaan Seutu valmisteli aiheesta uutista. Sitä varten pyydettiin Pirhalta lisätietoa siitä, mitkä nykyisen verkoston osat mahdollisesti suljettaisiin ja millainen Akaan verkosto tältä osin olisi vuonna 2035.
Vastaus saapui nopeastikin. Ikävä kyllä sellaista konkretiaa, josta paikallislehti mielellään uutisoisi lukijoilleen, ei tässäkään asiassa vielä ole. Vastauksessa muun muassa todettiin, että selvitys on herättänyt runsaasti sellaisia kysymyksiä, joihin Pirhalla ei vielä tässä vaiheessa selvitystyötä ole antaa tarkempia vastauksia. Vastauksen mukaan selvitystä lähdetään työstämään tarkemmalle tasolle sen jälkeen, kun lausuntokierroksen pohjalta on saatu konkretisoituvaa ohjausta. Lisäksi tarkastellaan eri vaiheissa valmistuvien eri palvelujen selvityksiä toimipistetasolla, jolloin muodostuu kokonaiskuva siitä, mitä palveluja mihinkin toimipisteisiin on järkevä jatkossa sijoittaa.
Käytännössä siis tässä vaiheessa listausta fyysisistä toimipisteistä ei vielä ole. Tämän selvittyä käännettiin katseet uudelleen selvitysmateriaaliin ja katsottiin, mitä siellä sitten on. Siellä on muun muassa väestöennusteita eri-ikäisistä akaalaisista. Pirhalta saapuneessa vastauksessa todettiin lapsimäärän vähenemän erityisesti reuna-alueilla aiheuttavan sen, että kokoaikaisten palvelupisteiden ylläpito resurssien käytön, toimintavarmuuden sekä työntekijöiden hyvinvoinnin näkökulmasta ei ole järkevää.
Millaisia väestöennusteita Pirhalla sitten on käytössään Akaan osalta? Minkälaisen tiedon eli luulon varassa Akaan toimipisteiden tulevaisuutta yritetään hahmottaa, kun pohditaan tarpeellista palveluverkkoa Akaaseen vuodelle 2035?
Yhden taulukon mukaan nuorin ikäluokka on suuressa osassa Pirhan kuntia keskimääräistä pienempi. Alle vuoden ikäisiä Tilastokeskus on laskenut Akaasta 104 kappaletta, kun lapsia tässä ikäluokassa keskimäärin on 134. Viimeisimmän ikäluokan erotus keskiarvoon on siis 30 kappaletta miinuksella. Akaassa tämä erotus on Pirkanmaan neljänneksi suurin. Ainoastaan Kangasala, Ylöjärvi ja Pirkkala piirsivät tilastoon isommat negatiiviset luvut. 0–6-vuotiaita Akaassa on saman tilaston mukaan yhteensä 936.
Selvityksestä löytyvä ennuste pyrkii arvaamaan lasten ja nuorten määrän muutosta kunnittain vuosien 2022 ja 2035 välillä. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 Akaassa oli yhteensä 4146 0–24-vuotiasta. Vuonna 2035 heitä on ennusteen mukaan Akaassa yhteensä 3679. 0–6-vuotiaiden ikäluokissa oli viime vuonna 936 lasta. Vuonna 2035 heitä arvioidaan olevan 887. 7–17-vuotiaita oli 2331. Vuonna 2035 arvion mukaan 2040. 18–24-vuotiaita oli 879. Vuonna 2035 määrän arvioidaan olevan 752. Yhteensä lasten ja nuorten muutoksen arvioidaan olevan Akaassa -11 prosenttia.
Pirhassa ei ehkä olla vakuuttuneita Akaan vetovoimasta ja kohta koittavasta kasvusta. Hyvinvointialueen tasolla Akaan tulevaisuutta suunnitellaan nyt laskevien käyrien näkökulmasta. Ehkä ajatellaan, että Akaa ei välttämättä kuulu niihin keskuksiin, joissa olisi resurssien käytön, toimintavarmuuden sekä työntekijöiden hyvinvoinnin näkökulmasta järkevää paitsi säilyttää nykyinen palveluverkko myös kehittää sitä. Ehdimmekö osoittaa luulon vääräksi vuoteen 2035 mennessä?