Keskiviikkona 8.11. julkaistaan vuoden 2022 tuloverotuksen julkiset tiedot. Akaan Seutu seuraa veropäivää julkaisemalla tietoja akaalaisten, akaalaislähtöisten ja muuten merkittävien henkilöiden tuloista ja veroista.
Verohallinto muistuttaa tiedotteessaan, että tiedoissa eivät näy esimerkiksi henkilön mahdolliset verovapaat etuudet ja pääomatulot. Myös vähennykset pienentävät julkisissa tiedoissa näkyvää verotettavaa tuloa.
Vuonna 2021 suomalaisille kertyi ansiotuloja yhteensä 145 miljardia euroa ja pääomatuloja yhteensä 17,5 miljardia euroa. Tästä määrästä julkisissa tiedoissa näkyvää ansiotuloa oli 120 miljardia euroa ja julkisissa tiedoissa näkyvää pääomatuloa 13,9 miljardia euroa. Julkisista verotiedoista puuttui siis 28,8 miljardia euroa, eli noin 18 prosenttia tuloista.
Samana vuonna julkisten ansio- ja pääomatulotietojen perusteella Suomessa oli 1 424 yli miljoonan tienannutta veronmaksajaa. Sen sijaan kaikkien yhteenlaskettujen ansio- ja pääomatulojen mukaan yli miljoonan tienanneita oli 1 632 henkilöä, eli yli 200 enemmän.
Julkisissa tiedoissa mukana vain ne tulot, joista maksetaan veroja
– Tuloverotuksen julkiset tiedot perustuvat verotuksen toimittamisessa käytettäviin tietoihin. Tämän vuoksi mukana ovat vain ne tulot, joista maksetaan veroja, lakiasiainjohtaja Matti Merisalo kertoo Verohallinnon tiedotteessa.
Henkilöasiakkaan tuloverotuksen julkiset tiedot sisältävät verotettavat ansio- ja pääomatulot ja niistä määrätyt verot ja veronpalautuksen tai jäännösveron määrän.
Sen sijaan verovapaat ansio- tai pääomatulot eivät käy ilmi julkisista verotustiedoista. Verottomia ovat esimerkiksi toimeentulotuki, lapsilisät, lakkoavustus ja oman asunnon myynnistä tietyin ehdoin saatu myyntivoitto. Myös osa henkilön saamista osingoista on tietyin ehdoin verovapaata. Osingon verovapaalla osuudella lievennetään yhtiön osinkona jakaman voiton kahdenkertaista verotusta.
Julkisissa tiedoissa näkyvistä tuloista tehty jo vähennykset
Julkisissa tiedoissa näkyvissä ansio- ja pääomatuloissa on myös jo huomioitu sekä Verohallinnon viran puolesta tekemät että henkilön itsensä ilmoittamat ja Verohallinnon hyväksymät vähennykset. Tavanomaisia vähennyksiä ovat esimerkiksi tulonhankkimismenot ja matkakulut.
– Julkisissa tiedoissa kyse on siis tuloista vasta vähennysten jälkeen. Ansiotuloissa tämä selittää pitkälti eron todellisten ja julkisissa tiedoissa näkyvien tulojen välillä, Merisalo avaa.
Suurin ero pienituloisilla
Suurin suhteellinen ero todellisten ansiotulojen ja julkisissa tiedoissa näkyvien ansiotulojen välillä on pienituloisimmilla, joilla on eniten verottomia etuuksia.
– Alle 25 000 euroa tienaavien ansiotuloista vuoden 2021 julkiset verotiedot kattoivat noin 64 prosenttia kokonaistuloista. Eniten tienaavien tuloluokissa puolestaan tiedot kattoivat jo noin 97 prosenttia, controller Aki Savolainen sanoo.