Luontoa läheltä: Ensipakkaset parantavat karpalon makua

Karpaloita voi hyvin poimia vielä keväälläkin, kun lumipeite on sulanut. Kuva: Reijo Onnela

Karpalo on maanmyötäinen suikertava suokasvi, jonka marjat kypsyvät jo syyskuun lopulla tai lokakuun alussa. Parhaimmillaan ne kuitenkin ovat, kun pakkanen nipistää marjoja. Silloin niiden happamuus vähenee ja sokeripitoisuus lisääntyy.

Marraskuiselle suolle kannattaa siis mennä ennen kuin lumipeite tulee. Karpalot piileksivät paljolti sammaleen ja riitteen alla.

Marjasta on moneksi. Karpalon on sanottu olevan virtsatietulehdusta ehkäisevä, ja sen sisältämistä flavonoideista ja ravintokuiduista voi olla hyötyä. Karpalo on helppo säilöä pakastamalla.

Reijo Onnela