Forum Akaa: Vanhemmuus on kova laji – Kaikki lapset eivät ole yhtä rakkaita kaikille, mutta jokaista lasta joku rakastaa yli kaiken

Profile Image of Forum Akaa

Erika Löövi.

Vanhemmuuden ensi minuuteista lähtien pitää oppia sietämään lapsen pahaa mieltä ja itkua. Aluksi vauvan tarpeet ovat simppeleitä ja helposti tyydytettävissä, mutta sitä mukaa kun vauva kasvaa, tarpeetkin muuttuvat.

Ensimmäisten kuukausien aikana vanhempi oppii pikkuhiljaa tulkitsemaan, mihin tarpeeseen mikäkin itku liittyy, mutta sitä mukaa kun lapsen ja vanhempien kommunikointitaidot kehittyvät, lapsi alkaa liikkua ja ottaa kontaktia myös muihin ihmisiin. Se tuokin sitten mukanaan aivan uudenlaiset kolhut ja harmin aiheet.

Ennen kuin vanhempi huomaakaan, lapsen elämään tulee päiväkodin, harrastusten ja koulun myötä valtava määrä vieraita aikuisia, joille se minun lapseni ei olekaan tärkein. Samalla lähipiiriin liittyy myös joukko hyvin erilaisia lapsia perheineen.

Ryhmässä aikuisten tulee huomioida monta lasta ja ottaa yksilöiden lisäksi huomioon myös ryhmän etu. Vanhempi ei pystykään olemaan aina paikalla, ja silloin muut aikuiset havainnoivat ja kommentoivat lapsen käytöstä suhteessa muihin lapsiin.

Kun itse aloin saada palautetta lapsistani, se ei ollutkaan helppoa! Joku ohimennen heitetty kommentti sai päässäni valtavat mittasuhteet, vaikka muille koko tilanne oli jo ohi.

Mitä isommaksi lapsi kasvaa, sitä suuremmaksi lapsen kohtaamien vastoinkäymisten määrä ja laatu kasvaa. Enää vanhempana ei pystykään korjaamaan kaikkea, sillä maailmaa ja ihmisiä lapsen ympärillä ei pysty muuttamaan.

Lapsen kanssa kohtaa monia haastavia tilanteita, ja omia reaktioitaan niissä kannattaa pohdiskella. Lapselle olisi tärkeää opettaa, miten asioihin voi ja kannattaa suhtautua. Vanhempi ei aina voi pitää oman lapsensa kertomusta asioista totuutena, vaan on pakko kuunnella myös muiden näkemyksiä ja etsiä yhdessä ratkaisuja.

Vanhempana tärkein tehtäväni on paitsi valmentaa lasta kohtaamaan elämän haasteet myös valmistaa itseäni siihen, että jokainen hetki lapsen kanssa onkin itse asiassa luopumista. Ajan kuluessa pysyn toki lasteni tukena, mutta vuosi vuodelta lapsi alkaa vastata enemmän sanoistaan ja teoistaan. Lapsen ei tarvitse aina olla reipas ja osaava, mutta ajan myötä lapsen taitojen pitää kehittyä ja minun pystyä olemaan puuttumatta hänen asioihinsa.

Suurin rakkauden teko vanhempana on valmistaa lapset maailmaan, opettaa heitä kestämään pettymyksiä, pääsemään yli ja yrittämään. Suurin osa vanhemmista ymmärtää, että he eivät voi soittaa armeijaan tai työpaikalle ja vaatia lapselleen erityiskohtelua, mutta vanhemman olisi hyvä oppia se huomattavasti aiemmin. Toisten huomioon ottaminen ja kunnioittaminen ovat tärkeimpiä taitojamme ihmisinä, ja ne kannattaa opettaa lapselle ajoissa, sillä ne auttavat ihmissuhteissa läpi elämän.

Vanhemmuus on kova laji. Kun yrittää selviytyä vanhemmuuden tunteiden viidakossa, on hyvä pitää mielessä, että kaikki lapset eivät ole yhtä rakkaita kaikille, mutta jokaista lasta joku rakastaa yli kaiken. Silloin on helpompi ymmärtää mitä toinen vanhempi tuntee.

 

Erika Löövi

Kirjoittaja on kahden täysi-ikäisen nuoren äiti.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.