Sami Myllyniemi on tivoliyrittäjä, rekkakuski ja kolmen lapsen isä – Veljekset jatkavat suvun perinteitä

Tivoliyrittäjä Sami Myllyniemen perheeseen kuuluvat avovaimo Josefina Hirstiö sekä lapset Jasmine (vas.), Olivia ja Mikael. Kuva: Tarja Antola

Sami Myllyniemi, 29, on tivoliyrittäjä kolmannessa polvessa. Myllyniemen isovanhemmat Ensio ja Pirkko Myllyniemi pyörittivät 1960-luvulla ampuma- ja pelitelttaa, joka kiersi muun muassa maatalousnäyttelyitä ja kruunuhäitä. Kalusto kulki vanhalla kuorma-autolla, johon oli tehty myös pieni asunto. Pariskunnan vakinainen osoite oli pisimpään Pinsiössä Nokialla.

Myös Samin isä Tero Myllyniemi on ollut tivoliyrittäjä, ja nyt perinnettä jatkaa Sami Myllyniemi yhdessä Lempäälässä asuvan veljensä Niko Myllyniemen kanssa. Yhteisen tivoliyrityksen, Huvimylly Oy:n, veljekset perustivat vuonna 2021. Huvimylly-nimen on aikanaan keksinyt edesmennyt Ensio-taata.

– Kun kymmenen vanhasta on ollut töissä tivolissa, tähän on kasvanut. Alkuun autettiin muita ja oltiin kahvipoikana, ja yläasteikäisenä hoidettiin pelejä, Sami Myllyniemi kertoo.

Kun ikätoverit koulussa ja päiväkodissa ilmoittivat haluavansa isona palomiehiksi tai poliiseiksi, Myllyniemen toiveammatti oli tivolin johtaja.

– Nyt aletaan olla aika pitkällä siinä hommassa, Myllyniemi naurahtaa.

Myllyniemi on käynyt ala-asteen Keskustan koululla ja yläasteen Hirvialhon koululla Viialassa. Peruskoulun jälkeen hän opiskeli Nokialla ammattikoulussa logistiikka-alaa ja ajoi rekkakortin.

– Siitä on iso hyöty, kun voi ajaa painavia tivolivehkeitä. Yhtä lailla sähköistä on hyvä tietää, eikä rakennuspuolen osaamisestakaan ole haittaa. Hitsikin pitää pysyä kädessä, kun laitteita korjataan. Jo pikkupoikana tuli isän verstaalla tehtyä kaikenlaista.

Sami ja Niko Myllyniemi pyörittävät tivolitoimintaa pääasiassa kaksin, mutta tarvittaessa apuna on sukulaisia.

Sami Myllyniemi lähtee tivolikeikoille kotoaan Kurvolasta. Kotipihalta löytyy myös tilaa kalustolle. Kuva: Tarja Antola

Taapero possujunan kyydissä

Huvimyllyn pääasiallinen kohderyhmä ovat lapset ja suosituimmat laitteet ovatkin pomppulinna, liukumäki ja possujuna, jonka kyydissä Sami Myllyniemi on itsekin lapsena pyörinyt. Nuorimmat asiakkaat ovat vuoden ikäisiä.

– Viime kesänä possujunassa oli lapsi, joka oli muutaman kuukauden yli vuoden. Hän piti etukaiteesta kiinni, nojasi penkkiin ja meni rallia hymyssäsuin, Myllyniemi kertoo.

Toisinaan Myllyniemi joutuu toppuuttelemaan aikuisia, jotka yrittävät mennä pomppulinnan ja liukumäkeen. Niissä pituusrajana on 140–150 senttiä.

– Jos satakiloinen jässikkä pomppii yhdellä jalalla sauman kohdalla, on pisterasitus niin suuri, ettei pomppulinna kestä sellaista. En kiellä ilkeyttäni, vaan noudatan sitä, mitä ohjeissa sanotaan. Toki itsekin olen laskenut mäkeä ja käyn siellä siivoamassa, mutta silloin täytyy osata mennä niin, ettei rasita laitetta.

Myllyniemet kiertävät tivolilaitteiden kanssa ympäri maata markkinatapahtumissa, mutta haaveena on pysähtyä johonkin pidemmäksi aikaa, kuten isommatkin tivolit tekevät.

Haastattelupäivänä Sami Myllyniemi oli lähdössä kuorma-autolla kotoaan Toijalasta Pohjois-Pohjanmaalle Kalajoelle kaksipäiväiseen markkinatapahtumaan narunveto- ja pallonheittopelit mukanaan. Edellisellä viikolla Myllyniemi oli ollut Varsinais-Suomessa Uudenkaupungin syysmarkkinoilla. Tien päällä Myllyniemi yöpyy kuorma-autossa, jonka tavaratilasta löytyvät sängyt ja keittiövälineet.

Myllyniemi yöpyy tarvittaessa kuorma-auton tavaratilassa, josta löytyvät sängyt ja keittiövälineet. Kuva: Tarja Antola

Suomi täynnä erilaisia kulttuureja

Viime vuonna Huvimylly Oy:n liikevaihto oli 81 000 euroa ja tilikauden tulos 17 000 euroa. Sami Myllyniemen mukaan toimintaa rasittavat polttoaineiden ja palkintojen hintojennousu sekä paikkamaksujen kallistuminen. Myllyniemi ei ole nostanut tivoliyrityksestä vielä palkkaa itselleen, vaan maksanut vain päivärahoja. Tivolitulot on käytetty ensisijaisesti kalustohankintojen rahoittamiseen.

– Tämä on vielä harrastustouhua, mutta jos tästä joskus saisi leipänsä. Juttu on siinä, että tätä on tehnyt pienestä kölvistä asti ja näkee ihmisiä ympäri Suomen. Moni lähtee Kanarialle tai muualle ulkomaille katsomaan eri kulttuureja, mutta myös Suomi on täynnä erilaisia kulttuureja. Itäinen ja läntinen Suomi ovat aika erilaisia, Myllyniemi sanoo.

Tivoliyrittäjän sesonki kestää keväästä syksyyn. Päätyönään Myllyniemi ajaa rekkaa Parkanon, Kihniön ja Karvian alueella kuljetusyhtiö Schenkerin leivissä. Kesällä hän teki rekkakuskin töitä osa-aikaisena.

Paitsi tivoliyrittäjä ja rekkakuski Myllyniemi on puoliso ja kolmen lapsen isä. Kurvolassa asuvaan perheeseen kuuluvat avovaimo Josefina Hirstiö sekä lapset, on kohta kolme ja puoli vuotta täyttävä Jasmine ja vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäinen Olivia ja heinäkuussa syntynyt Mikael. Kun lapset viettävät synttäreitä, isä käynnistää hattarakoneen tai pystyttää kotipihaan pikkukarusellin.

Tivolilaitteista Jasminen suosikki on possujuna, pomppulinna ja liukumäki.

– Mä liu’un niistä kovaa, Jasmine kertoo.

Sami Myllyniemen isoisän Ensio Myllyniemen rakentama sähkötesti 1960-luvulta. Laite antoi sähköiskuja. Sami Myllyniemen mukaan nykyisin moista laitetta ei voisi käyttää.
Sami Myllyniemi on kerännyt kotinsa seinälle vanhoja tivolijulisteita. Kuva: Tarja Antola
Liukumäki ja pomppulinna kuuluvat tivoli Huvimyllyn suosituimpiin laitteisiin. Kuva: Sami Myllyniemi

 

Jasmine ja Olivia Myllyniemi possujunan kyydissä. Kuva: Sami Myllyniemi