”Joka minuutti 4 nuorta Suomessa joutuu kouluväkivallan uhriksi”. ”38 847 kouluväkivallan uhria viikossa”.
Nämä havahduttamaan tarkoitetut luvut ovat peräisin Yhteisvastuu 2023 -kampanjasta, jonka tuotto kotimaassa ohjataan Aseman Lapset ry:n ja Suomen ev. lut. seurakuntien kautta nuorten väkivallan ehkäisyyn ja sovitteluun.
Tuoreen kouluterveyskyselyn (THL) mukaan suurin osa lapsista ja nuorista voi hyvin, on tyytyväinen elämäänsä ja arkirytmi on kunnossa. Osan hyvinvointia kuormittavat kuitenkin monet erilaiset tekijät, kuten ahdistuneisuus, kiusaaminen tai sosiaalisten tilanteiden pelko, joiden taustalla voi olla monia erilaisia syitä.
Vähintään kerran viikossa kiusaamista kokeneiden määrä on alkanut kasvaa, todetaan kyselyssä.
Vaikka suurin osa nuoristamme voi tutkimuksen mukaan hyvin, tulokseen ei pidä tuudittautua. Mediasta saamme kuulla jatkuvasti uutisia koulu- ja somekiusaamisesta, ilkivallasta, päihde-, peli-, some- ynnä muista riippuvuuksista, ahdistuksesta, masennuksesta, syömishäiriöistä, yksinäisyydestä. Täällä Akaassa on ollut paljon puhetta nuorten harjoittamasta ilkivallasta, joka näkyy paikkojen rikkomisena ja töhrimisenä, sekä holtittomasta liikennekäyttäytymisestä. Jostain tämäkin kertoo.
Nuorten auttamiseksi on yhteiskunnassa toki monenlaisia tukitoimia, mutta myös me yksittäiset ihmiset voimme tehdä paljon nuorten hyväksi. Alkajaisiksi nuorelta voi kysyä, mitä hänelle kuuluu – oli hän sitten oma tai vieras. Nuorisotyötä tekeviltä olen kuullut, että nuorisotyöntekijä saattaa olla ainut ihminen, joka pitkään aikaan on kysynyt nuorelta hänen kuulumisiaan.
Tai voit osallistua vapaaehtoisena vaikkapa nuorisokahvilatoimintaan. Mukana voi olla täysin omien resurssien mukaan, on se sitten säännöllistä osallistumista tai pari vapaaehtoisiltaa vuodessa. Mitä useampi aikuinen on ringissä, sen paremmin voidaan turvata matalan kynnyksen toimintaa nuorille ja jopa laajentaa sitä niin, että kahviloista päästäisiin jalkautumaan sinne, missä nuoret muutenkin iltaisin liikkuvat.
Vapaaehtoisena toimimiseen ei tarvita erityistaitoja. Riittää kun kohtaa nuoret omana itsenään. Voit olla taustalla aikuisen turvaa antamassa ja huolehtimassa kahvilan tarjottavista. Voit pelata lautapeliä tai korttia tai jutustella nuorten kanssa, jos he aikuisen juttuseuraa kaipaavat.
Tai jos et koe tällaista toimintaa omaksesi tai aikasi ei yksinkertaisesti riitä, voisitko lahjoittaa pienen summan meneillään olevaan yhteisvastuukeräykseen? Keräys jatkuu vuoden loppuun, ja osa tuotosta ohjautuu myös paikkakunnan nuorten hyväksi täällä Akaassa. Lisätietoa keräyksestä löydät muun muassa Akaan seurakunnan nettisivuilta.
Itselleni toiminta nuorisokahvila- ja Wauto-vapaaehtoisena (lisätietoja Walkers/Wauto-toiminnasta: Aseman Lapset ry) on antanut paljon kivoja kohtaamisia nuorten, toisten vapaaehtoisten ja nuorisotyöntekijöiden kanssa. Mieltä lämmittävinä tilanteina ovat jääneet mieleen nuorelta saatu halaus kiitoksena vohvelien paistamisesta ja kahden pojan spontaani freestyle rap -esitys Wauto-pysähdyspaikalla – wau!
Pienikin apu on suurta – ollaan yhdessä nuorten tukena ja turvana!
Tuulikki Moisio
Kirjoittaja on nuorisokahvila- ja Wauto-vapaaehtoinen sekä Akaan seurakunnan viestintäasiantuntija.