Toijalaan kotiutunut Hexvessel-muusikko saa inspiraationsa luonnosta − Mat McNerney ihastui suomalaiseen talveen

Brittiläissyntyinen Mat McNerney ammentaa inspiraationsa musiikkiin metsästä ja muusta suomalaisesta luonnosta. Kuva: Marja Konttinen.

Hexvessel-yhtye julkaisi syyskuussa kuudennen albuminsa Polar Veil. Yhtyeen perustajajäsen, Toijalaan kotiutunut Mat McNerney hehkuu tyytyväisyyttä eikä tunnusta jännittävänsä Polar Veilin saamaa vastaanottoa.

− Tämä levy kuulostaa niin minulta, joten en tunne itseäni mistään epävarmaksi. Tässä iässä ja tässä vaiheessa Hexvesselin uraa en myöskään ajattele, mitä muut ovat levystä mieltä.

Black metalia ja folkia yhdistelevän Hexvesselin musiikki on yhä hyvin monimuotoista. Aiemmin yhtyeen muut jäsenet ovat antaneet suuremman panoksen musiikkiin, mutta tällä kertaa McNerney itse teki albumin valmiimmaksi.

Yksi syy tähän oli hiljattain valmistunut oma studiotila, jossa oli ihanteelliset olosuhteet luoda musiikkia.

− Kun teet musiikkia sellaisessa historiallisessa ympäristössä, jonka olet itse remontoinut, se vaikuttaa myös musiikkiin. Se luo musiikille vankemman perustuksen ja omanlaisensa tunnelman itse levylle, McNerney kertoo.

Levyn tuottaja sienestämään

Mat McNerney kertoo, että Hexvesselin uusi levy on syntynyt oman henkisen paikan löytämisestä. Ei siis ole yhdentekevää, mistä eväät luomistyölle ovat löytyneet.

− Kaikki musiikki on syntynyt patikoidessa tai matkoilla pakanallisille paikoille. Vaikka en olekaan enää fyysisesti siellä musiikkia tehdessä, se on silti syntynyt siellä.

McNerney ja hänen aiemmin Hexvesselissä vaikuttanut puolisonsa Marja Konttinen kertovat, kuinka heille tärkeiksi paikoiksi ovat muodostuneet Visavuori ja Rapolanharju Sääksmäellä sekä Vanajavesi. Näitä maisemia on myös tallennettu Hexvesselin videoille ja bändikuviin.

Visavuorta esiteltiin myös uuden levyn tuottajalle Jaime Gomez Arellanolle, joka asui McNerneyn ja Konttisen luona levyä työstäessään. Kolumbialaissyntyinen mutta nykyään Portugalissa asuva Arellano vietiin muun muassa sienestämään.

− Se löi hänet aivan ällikällä. Metsästä hän löysi sieniä, joita ei voi ostaa kaupasta tai jotka maksaisivat paljon ravintolassa, McNerney muistelee.

Hexvesselin uusin albumi Polar Veil ilmestyi syyskuussa. Sen tunnelma on nimensä mukaisesti talvinen. Kuva: A.H.

Suomalainen talvi kunniaan

Polar Veil on synkkä ja kauniin karu levy, joka vie nopeasti ajatukset Suomen talveen. Käy ilmi, että nuoruudessaan toisenlaiseen ilmastoon tottunut Pat McNerney on ihastunut Suomen vuodenajoista nimenomaan talveen.

− Sitä oikeasti kaipaa, kun olen täältä pois. Vaikka jouluisin, kun olen perheeni luona Englannissa, kaipaan suomalaista talvea. Sitä on vaikea selittää ihmiselle, joka ei ole sitä kokenut, koska onhan se tavallaan myös kamalaa.

Erityisesti McNerney ihailee vuodenaikojen vaihtelua ja luonnon kokonaisvaltaisuutta. Luonto on muutakin kuin maisema, jonka voi postata Instagramiin.

− Monille luonnon käsitteestä tulee mieleen vain metsä, mutta siihen liittyy koko ilmasto. Suomessa on myös olennaista, kuinka vuodenajat vaihtuvat ja kuinka ne pitää ottaa aina huomioon, kuten talojen lämmittäminen talvisin.

Keikoille aiempaa valikoidummin

Kun Hexvessel julkaisi edellisen levynsä Kindred kolme vuotta sitten, laittoi koronapandemia kiertuesuunnitelmat täysin uusiksi. Katastrofaaliselta kuulostanut tilanne muuttuikin paremmaksi, kun pysähtyi miettimään, mikä elämässä on tärkeää.

− Se oli juuri oikea hetki rauhoittua ja viettää aikaa lasten kanssa. Olimme juuri muuttaneet tänne, joten olimme myös asettumassa aloillemme. Kun pandemia pysäytti maailman, se tuntui sopivan tilanteeseemme.

Tuolloin McNerney oli jo valmis lopettamaan Hexvesselin toiminnan mutta jatkoi kuitenkin pian uuden musiikin tekemistä, kun hän hoksasi, että mahdollinen soololevy kuulostaisi kuitenkin hänen vanhalta bändiltään.

Hexvessel on jälleen aktiivinen, mutta nyt muusikot tietävät, että ei kannata luottaa musiikkibisneksen vanhoihin lainalaisuuksiin. Pitkät kiertueet ovat kannattavia vain megaluokan nimille.

− Teemme viikonloppukeikkoja lokakuuhun saakka Suomessa, sitten kiertueen Itä-Euroopassa joulukuussa, McNerney luettelee ja hahmottelee ensi vuodeksi mahdollisesti viikon kiertuetta keskisessä Euroopassa.

Bändin jatkoa mietitään ensi vuonna.

− Ensi keväällä on ehkä aikaa sulatella, mitä tästä levystä seurasi ja mikä Hexvesselin tulevaisuus on.

Mat McNerney oli jo lopettamassa Hexvessel-yhtyettään mutta halusi kuitenkin hetken asiaa mietittyään jatkaa tutulla nimellä. Kuva: Marja Konttinen.