Vertaisohjaajat vertaiskehittävät toisiaan neljän kunnan hankkeessa

Kaikista kunnista oli innokas ja kehittämishaluinen joukko koolla Punkalaitumella. Kuva: Mallu Saarinen

Akaan, Punkalaitumen, Urjalan ja Vesilahden vertaisohjaajat kokoontuivat Punkalaitumella 8. syyskuuta käynnistämään Pirkanmaan hyvinvointialueen rahoittamaa yhteistä hanketta. Punkalaitumen Ladun ja Polun hallinnoimaa hanketta vetävät Mallu Saarinen ja Seija Mahlamäki-Kultanen tiiviissä yhteistyössä muiden kuntien vertaistoimintaa ohjaavien viranhaltijoiden kanssa.

Vapaaehtoistoiminta liikunnan parissa on monin tavoin hyödyllistä. Muiden liikuttaminen on hyvä syy liikkua myös itse. Pirkanmaan hyvinvointialueen tavoitteena on esimerkiksi ennaltaehkäistä kaatumisia, ja siinä toimintakykyä ylläpitävä liikunta on tärkeä keino.

Kaikista kunnista oli innokas ja kehittämishaluinen joukko koolla, yhteensä melkein 40 henkilöä. Akaasta tapaamiseen osallistuivat 8 vertaisohjaajaa sekä liikuntasihteeri Maria Pulkkinen.

– Eri kuntien ja kylien oloihin sopivia toimintamalleja oli yllättävän monta erilaista. Yhdessä esiteltiin omia toimintamuotoja, ja niistä valittiin yksi malli annettavaksi lainaan toisiin kuntiin. Kehittämistyössä on muistettava kuntien olosuhteiden erot ja vapaaehtoistoiminnan luonne, Pulkkinen kertoo.

Vapaaehtoisten voimavarojen ja oman jaksamisen vaaliminen on tärkeää.

– Se oli tärkeä periaate uutta mallia valittaessa. Se mikä toimii heillä, ei ehkä toimi meillä ja päinvastoin.

Vertaisohjaajat harjoittelivat myös digitaitoja. Kuva: Maria Pulkkinen

Akaassa seitsemän liikuntaryhmää

Lähikokoontumisen jälkeen vertaisohjaajat kokeilevat eri kunnissa lainaamaansa mallia ja keräävät siitä palautetta. Marraskuussa on vuorossa loppuseminaari, jossa mallit vielä hiotaan ja levitetään tiedoksi muidenkin kuntien vertaisveturien käyttöön.

Pulkkisen mukaan yhteinen hanke vahvistaa vapaaehtoisen työn näkyvyyttä ja arvoa. Vapaaehtoiset eivät välttämättä itsekään huomaa, miten arvokkaan panoksen antavat yhteiseksi hyväksi.

– Pienten kuntien palvelujen vähetessä vapaaehtoistoiminta liikunnan parissa lisää kuntalaisten hyvinvointia monin tavoin. Moneen vertaisohjaajien vetämään liikuntatuokioon liittyikin tapaamista, tarinointia ja yhteistä aikaa ilman sen suurempia tavoitteita.

Akaassa vertaisohjaajien ohjaamia liikuntaryhmiä on tarjolla syksyllä seitsemän. Koulutetut vertaisohjaajat ohjaavat esimerkiksi kuntosaliryhmiä, joogaa, seniorijumppaa ja sauvakävelyä.