Patrik Lampénin perhe ihastui Päämajaan ensisilmäyksellä – Viialan kouluongelmat johtivat muuttoon Espanjaan

16.09.2023 13:00

Päämajana tunnetun talon menneisyys ulottuu aina 1800-luvulle. Talo sijaitsee Viialan keskustan kupeessa. Kuva: Ville Ylitalo

It-yrittäjä, Network Services Finlandin maajohtaja Patrik Lampén tietää, millaista on jättää omalle unelmakodille hyvästit. Lampénin viisihenkinen perhe viihtyi Viialan Haihunkoskella sijaitsevassa Päämajassa kymmenkunta vuotta, mutta lopulta lapsiperheen onni löytyikin Espanjasta.

Nyt perhe myy historiallista, vuonna 1872 valmistunutta taloa, joka on aikoinaan palvellut muun muassa lasi- ja vaneritehtaan päämajana ja luokitellaan kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi rakennukseksi. Kyseessä ei silti ole suojelukohde.

Yrittäjä Patrik Lampén perheineen asui Päämajassa kymmenkunta vuotta ennen kuin talo pantiin myyntiin. Kuva: Juho Kuva

Ostopäätös varmistui viidessä minuutissa

Patrik Lampén muistelee, että kun hän vuonna 2007 näki Päämajan myyntikuvan Helsingin Sanomissa, talo alkoi heti kiinnostaa.

– Istuin kotona Kulosaaressa ja katsoin kuvaa, että onpas tosi hieno talo. Se näytti kaiken huipuksi edulliselta, kun oli tottunut Helsingin hintoihin. Ensiksi piti katsoa kartasta, missä Viiala on. Osasin sentään laittaa ilmansuunnan kohdalleen.

Perhe osti talon jouluna vuonna 2007 ja sai avaimet helmikuussa 2008.

– Kun mentiin katsomaan taloa, oikeastaan jo viidessä minuutissa oli selvää, että se on meidän koti.

Pari ensimmäistä vuotta perhe asui osaksi Helsingissä ja osaksi Viialassa. Vuonna 2010 he muuttivat kokonaan Viialaan. Perhe remontoi täydellisesti kaksi makuuhuonetta ja rakensi saunaosaston kokonaan uudestaan. Talossa on kaksikerroksinen leikkihuone ja oma leikkikenttä turvasorineen.

Remontoitu keittiö on sekoitus uutta ja vanhaa. Kuva: Ville Ylitalo

Koulujen homeongelmat ratkaisivat

Lampénin perheen elämä Viialassa oli pitkään sujuvaa. Patrik-isä teki etätöitä mutta pääsi myös helposti junalla töihin Helsinkiin, kun junapysäkki on vain 300 metrin päässä talosta.

Ongelmia alkoi tulla aivan muualta kuin asumisen sujuvuudesta, nimittäin kouluista.

– Yhtäkkiä kaikki Viialan koulut olivat homeessa ja lapsia siirrettiin vanhainkodin asukashuoneisiin ja muihin kummallisiin väistötiloihin. Päätimme, että meidän lapset eivät mene sellaisiin.

Ennen tätä päätöstä perhe päätti kokeilla puolen vuoden asumista Espanjassa. Puoli vuotta venyi ja venyi muuttuen pysyväksi. Nyt Suomessa vietetään aikaa vain kesäisin.

Talossa on kolme suurta juhlasalia. Yhteen saleista on muurattu uudelleen 1800-luvun kaakeliuuni. Kuva: Ville Ylitalo

Vaihtaako talo väriä?

Patrik Lampén sanoo, että hän toivoo jonkun lapsiperheen löytävän Päämajan omakseen.

– Nyt se on aivan liian vähällä käytöllä. Sehän on tosi kiva talo, josta on ollut todella haikea luopua. Kesällä sen piha on kuin oma puisto. Jouluna siellä on ihan erityistä tunnelmaa, kun ison ruokapöydän ääreen mahtuu jopa 14 joulunviettäjää. Olemme sisustaneet talon tyylikalusteilla ja niiden avulla palauttaneet sen loiston.

Patrik Lampén sanoo, että ostajaehdokkaita saattaa mietityttää junaradan läheisyys. Liikenneviraston rakentaman aidan takana sujahtavat pendolinot kolmessa sekunnissa ohi.

– Tosiasiassa junat eivät häiritse yhtään eivätkä edes oikein kuulu sisälle. Jos on pihalla, tavarajunan äänet kuuluvat, mutta eivät mitenkään häiritsevästi nekään.

Kun Päämajalle löytyy uusi omistaja, hän saa ratkottavakseen myös uuden värin talolle.

– Me emme halua sitä päättää, mutta minusta tämä nykyinen ei ole paras mahdollinen sille. Ehkä kartanonkeltainen tai kaunis vaaleanpunainen kävisivät paremmin, Lampén pohtii.

Asuinalaa kartanossa on 432 neliötä. Makuuhuoneiksi sopivia huoneita on viisi. Kuva: Ville Ylitalo
Talossa on pyritty jättämään näkyviin alkuperäistä ilmettä. Kuva: Ville Ylitalo
Huonekalut henkivät vanhaa aikaa. Kuva: Ville Ylitalo