Asuntomessuselvitys on käynnistymässä – Akaan muuttajaprofiilista poikkeava asiakasryhmä aiheuttaisi riskiä ja pohdintaa

Akaan kaupunki osti kymmenen vuotta sitten kuolinpesältä 21 hehtaaria maata Toijalan Nahkialasta Ketunpesäntien molemmilta puolilta. Mahdollisia asuntomessuja varten maata tarvittaisiin tältä Hinkan alueelta lisää. Kuva: Mikko Peltoniemi

Valtuusto päätti viime joulukuussa, että Akaan kaupunki jatkaa asuntomessujen selvittämistä Suomen Asuntomessujen kanssa esiselvityksellä. Päätöstä edelsi kaupungin oma kartoitus, joka nosti potentiaalisina messupaikkoina esiin entisen vaneritehtaan alueen Viialassa ja Hinkan alueen Toijalassa.

– Lisäksi Akaasta löytyy varmasti paljon yksittäisiä kohteita, mihin voisi tulevaisuudessa ajatella asuntomessukohteita, kaupunginjohtaja Antti Peltola totesi valtuustossa.

Peltolan mukaan Suomen Asuntomessujen edustajille oli joulukuun alun neuvotteluissa annettu Akaasta yleisesittely ja käyty keskustelua siitä, mitkä ovat molemminpuoleiset tavoitteet messukokonaisuudessa. Selvitettävää oli Peltolan mukaan paljon.

– Taloudelliset vaikutukset, kysyntään liittyvät asiat asuntomessujen osalta sekä sen kirkastaminen, mikä molemmilla on ikään kuin tavoitteena.

Rahaa selvitykseen oli Peltolan mukaan varattu noin 100 000 euroa.

Kaupunkikehitysjohtaja Lasse Silván kertoi Akaan Seudulle viime torstaina, että hänen on tarkoitus tilata esiselvitys messuista lähipäivinä.

– Ajatus on, että se tehtäisiin tämän vuoden puolella ja se etenisi päätöksentekoon. Senkin jälkeen täytyy varmasti vielä jotain selvittää, Silván kertoo.

Esiselvityksen tekee hänen mukaansa konsultti.

– Suomen Asuntomessuilla on muutama konsulttiyritys, joilla he ovat teettäneet etukäteisselvityksiä siitä, onko alueella potentiaalia ja kysyntää sen tyyppiselle rakentamiselle, mitä asuntomessuilla on. Sitten pohditaan, onko Akaa sellainen paikka, jossa kannattaa messuja miettiä.

Yksi Akaan kaupunkikehitystoimen tekemässä tarkastelussa esiin nousseista asuntomessualueista alueista on Viialan entisen vaneritehtaan alue Jumusen rannalla. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kerava lopetti messuyhteistyön

Vuoden 2025 asuntomessut järjestetään Oulussa ja 2026 messut Lempäälässä. Ensi vuoden asuntomessut piti järjestää Keravalla, mutta ne peruttiin sen jälkeen, kun Keravan kaupunki viime joulukuussa päätti päättää Osuuskunta Suomen Asuntomessujen kanssa tehdyn puitesopimuksen.

Yhteistyön jatkamiselle ei Keravan mielestä ollut enää edellytyksiä, koska vuoden 2019 jälkeen maailman tilanne ja olosuhteet olivat merkittävästi muuttuneet. Kerava olisi halunnut neuvotella sopimuksesta, mutta kaupungin mukaan Suomen Asuntomessut oli sanonut, että asioista voidaan neuvotella aikaisintaan keväällä 2023.

– Kaupungille ei kuitenkaan ole esitetty mitään selvitystä tai perusteluja sille, miksi aikataulu ei käy Osuuskunta Suomen Asuntomessuille, Keravan joulukuisessa päätöksessä todettiin.

Akaan kaupunkikehitysjohtajan Lasse Silvánin mukaan Suomen Asuntomessut on nyt joustavoittamassa omaa konseptiaan.

– Käyn konsulttien kanssa keskustelua siitä, mitä se tarkoittaa, Silván sanoo.

Hänen mukaansa Akaassa tiedetään aika tarkkaan, mikä kaupungin muuttajaprofiili on. Esiselvityksen jälkeen pitää pohtia, lähdettäisiinkö Akaassa hakemaan eri profiililla olevia asuntomessuasukkaita vai vahvistamaan nykyistä brändiä ja asukaspohjaa ja tekemään Suomen Asuntomessujen kanssa sellaista konseptia, joka palvelee sitä.

– Jos meidän muuttajamme ovat oikeassa asiakasryhmässä suhteessa asuntomessuihin, me olemme samalla tiellä. Jos se paljon poikkeaa siitä, se aiheuttaa riskiä ja pohdintaa, Silván sanoo.