Kylmäkoski-Seura ry kiittää

Kertomus kansalaiskeräyksestä, joka toteutettiin Kylmäkosken kirkon homevauriokorjauksen hyväksi.

Terveysviranomainen sulki vuonna 1900 valmistuneen Kylmäkosken kirkon 18. tammikuuta 2011. Syynä toimenpiteeseen oli pitkään jatkuneesta kosteudesta aiheutuneet vauriot kirkkosalin ja sakastin rakenteissa, jotka puolestaan aiheuttivat kirkon sisäilman muuttumisen terveydelle haitalliseksi. Ongelma oli tiedossa jo vuosia, mutta vasta joidenkin kirkossa työskennelleiden sairastuttua päädyttiin kirkon sulkemiseen.

Kirkon sulkeminen tuli meille seurakuntalaisille täytenä yllätyksenä. Kirkkoherra Sari Lindströmin lausunnot paikallislehti Akaan Seudussa, että kirkko suljetaan ja ehkä jopa puretaan, nosti täkäläiset mielialat ”taivaisiin”, ja päätimme tehdä jotakin kirkon pelastamiseksi. Tästä keräyksen alkusykäyksestä kiitos kirkkoherra Lindströmille!

Akaan seurakunta järjesti 27. tammikuuta 2011 yleisötilaisuuden, jossa insinööri Heikki Järvinen kertoi toimenpiteistä, mitä täytyy tehdä, jos kirkko päätetään korjata. Asiasta syntyi vilkas keskustelu, jonka päätökseksi tuli, että kirkkoa ei saa sulkea. Tuolloin kirkkoherra Lindström ehdotti, että Kylmäkoski-Seura ry järjestäisi kansalaiskeräyksen. Yleisötilaisuudessa oli paikalla muutamia seuran hallituksen jäseniä, ja otimme haasteen vastaan. Insinööri Järvinen antoi keräyksen pesämunaksi 100 euroa.

Jo tammikuun 2011 loppupuolella oli Kylmäkoski-Seuran hallituksesta koottu keräystoimikunta koolla täydennettynä suurlähettiläs Ilari Rantakarilla ja päätoimittaja Juha Kososella.

Keräyksen suojelijaksi päätettiin pyytää emeritus arkkipiispa Jukka Paarmaa, joka toimi opiskeluaikanaan kesäteologina Kylmäkoskella. Paarma suostui.

Kylmäkoski-Seura järjesti helmikuussa seurakuntalaisille tilaisuuden, missä keskusteltiin keräyksestä. Päätettiin, että keräyksen tavoitteena on kirkon ovien avaaminen. Sekin päätettiin, että jos seurakunta ei kirkkoa korjaakaan, kertyneet varat käytetään Kylmäkosken kappeliseurakunnan diakoniatyöhön.

Akaan Seudun Osuuspankkiin avattiin keräystili, kylmäkoskelainen taitelija Minna Polus suunnitteli keräyksen tunnuksen ja julisteet sekä ensimmäiset postikortit. Sastaman poliisilta saatiin keräyslupa.

Keräyksen vastaanotto oli innostunut. Järjestäjät saivat lähes uskomattomia yhteydenottoja. Keräystilille tuli lahjoituksia 2 eurosta eteenpäin. Keräykseen lahjoitettiin niin syntymäpäivärahoja kuin myös vainajien muistotilien varoja. Keräykseen lahjoittivat varansa myös muutamat paikkakunnalla toimintansa lopettaneet yhdistyksen. Minna Poluksen suunnittelema pinssi ja postikortti sekä nuorisotyöntekijä Hele Ali-Löytyn valokuvasta kirkosta talviasussa tehdyn joulukortin myyntituotot kartuttivat keräystiliä.

Varoja on kerätty myös useilla konserteilla. Kirkon korjauksen hyväksi ovat esiintyneet muun muassa Akka-yhtye, Korsu-orkesteri, Sommelo-kuoro ja Riihimäen veteraanisoittajat. Juha-Veli Jokinen järjesti runo- ja lauluillan ja päätoimittaja Juha Kosonen virsienlauluillan. Oman merkittävän lisänsä keräykseen anoivat monet yhdistykset ja yksityiset henkilöt järjestämällä muun muassa kirkkokahveja seurakuntatalossa toimitettujen jumalanpalveluksien yhteyteen.

Tilaisuuksia Kylmäkosken kirkon hyväksi oli myös muualla. LC Kylmäkoski järjesti Joel Hallikaisen konsertin Akaan kirkossa. Kylmäkosken Wanhalla Myllyllä järjesti puolestaan Kylmäkoski-Seura kesätapahtuman keräyksen hyväksi. Akaan Seudun Osuuspankki luopui keräystilin palvelumaksuista keräyksen hyväksi. Taiteilija Seija Vuoren gallerian hartaustilaisuuksien kolehti ohjattiin myös keräyksen hyväksi vuoden ajan.

Myös paljon näkymätöntä, mutta hyvin myönteistä ja Kylmäkoski-Seuraa tukevaa työtä tehtiin kirkon kunnostamisen hyväksi. Muun munassa kirkon tekstiilejä on korjattu käsityönä uutterien rouvien toimesta.

Kesällä 2011 ja 2012 järjestettiin kirkon pihamaalla jumalanpalvelus ja joulun alla oli kirkon edessä hartaus kynttiläkulkueineen.

Kylmäkoski-Seuran keräys tuotti 61 272 16 euroa. Seura päätti käyttää kertyneet varat osaltaan kirkon ylösrakentamiseen. Niillä maksettiin Maalausliike Raumo Karin laskuja. Tässä on huomioitava laskuihin sisältyvä arvolisävero.

Kirkon korjauksen eri vaiheet on pyritty taltioimaan. Keräyksen muistoksi tullaan sijoittamaan lahjoituksena saatu reliefi ja muistolaatta kirkon sisätiloihin.

Tiedotusvälineet ovat olleet kirkon korjauksesta ja keräyksestä myönteisesti kiinnostuneita. Keräyksen saama julkisuus on omalta tärkeältä osaltaan vauhdittanut keräystä. Erityisen kiitoksen tästä työstä ansaitsee Akaan Seudun päätoimittaja Juha Kosonen, joka ”otti omakseen” keräyksen ja kirkon korjaamisen.

Kylmäkoski-Seura kiittää vilpittömästi kaikkia kirkon korjauksen vauhdittamiseksi toteutettuun keräykseen osallistuneita. Jokainen osallistuja mahdollisti panoksellaan ja vapaaehtoisella toiminnallaan keräyksen onnistumisen.

Seura kiittää myös Akaan seurakunnan luottamushenkilöitä ja työntekijöitä hyvin myönteisestä suhtautumisesta kirkon korjaamiseen.

Ensimmäinen jumalanpalvelus korjatussa Kylmäkosken kirjossa järjestettiin kiirastorstaina 2014. Tampereen piispa Matti Repo vihkii kirkon uudelleen käyttöön jumalanpalveluksessa 25. toukokuuta kello 10. Kirkko on mukana jälleen myös tulevana helatorstaina ajettavassa Seitsemän kirkon pyörälenkissä.

”Suo että sanas kirkkaana, saa keskellämme kaikua. Ja kautta sukupolvien, suo soida nimes kiitoksen.” (Virsi 557:9)

Tervetuloa Kylmäkosken kirkkoon!

Erkki Salo, Kylmäkoski-Seura ry:n puheenjohtaja

kuva. Kimmo Lyytikäinen