Varastoromut muuttuvat nopeasti ja edullisesti kesäpöydän kaunokaisiksi

Kun ulkovarastoa siivottiin keväällä, sieltä löytyi haalistunut lyhty, kummallinen hiihtotarjotin ja ikivanhoja rumia metallikynttelikköjä. Kuva: Pekka Mustonen.

Kesäjuhlat tulossa ja puutarhan kahvipöytään pitäisi keksiä helppoja ja värikkäitä katseenvangitsijoita. Rahaa niihin ei haluaisi sijoittaa, sillä kaikki raha tarvitaan tarjottaviin.

Ei hätää, tarvittavat koristemateriaalit lymyävät todennäköisesti omissa romuvarastoissasi. Tarvitset vain mielikuvitusta ja vähän spraymaalien loppuja, niin saat nopeasti aikaan pihajuhlien väriläiskiä. Tähän hommaan voivat aikuisten kanssa osallistua myös lapset.

Metalliset kyntteliköt olivat jo matkalla kiertoon. Kuva: Pekka Mustonen.

Roskalavan rumiluksia

Meillä muutosleikissä oli tällä kertaa kolme metallista kynttilänjalkaa 1960-luvulta. Ne olivat suoraan sanoen niin rumia ja kuluneita, että ei niitä joulupöytään voinut enää ajatella.

Samalta näytti myös vanha metallinen pihalyhty, joka oli sekä likainen että haalistunut. Onneksi sentään sen kaksi lasiseinää olivat ehjät.

Kolmantena roskalavalle oli joutunut kummallinen laminaattitarjotin, joka oli saatu aikoinaan arpajaisista hiihtorasteilta. Vaikea kuvitella, missä sitä olisi enää tarvittu, niin tylsä se oli.

Esineiden lisäksi löysimme kaappien perukoilta vanhoja spraymaaleja, rikkinäisiä kahvikuppeja, liimaa ja pieniä savisia istutusruukkuja, jotka nekin olivat nähneet parhaat päivänsä.

Haalistuneesta lyhdystä ei ollut enää silmänruuaksi. Kuva: Pekka Mustonen.
Mitkä ihmeen talvirastit? Hiihtoharrastuksen myötä taloon oli kulkeutunut kummallinen laminaattitarjotin. Kuva: Pekka Mustonen.

Vanhoja kahvikuppeja ja liimaa

Ensiksi kaikki romut pestiin pihalla huolellisesti ja kuivattiin. Sitten ne spreijattiin ulkona maalipurkkien tähteillä. Pinkki riitti lyhtyyn, sininen tarjottimeen, kultaspray yhteen kynttilänjalkaan ja vaaleanvihreä toiseen.

Spreijaaminen ulkona näin kesäaikaan on niin helppoa, että touhuun voi ottaa myös lapset mukaan. Lapset rakastavat spreijaamista, ja se onnistuu yleensä hyvin, kun aikuinen valvoo toimintaa ja varmistaa, että suutin osoittaa oikeaan suuntaan. Tietenkin myös maalauspöytä pitää suojata vanhoilla sanomalehdillä hyvin.

Esineiden kuivuttua yhteen kynttilänjalkaan liimattiin kolme rikkinäistä posliinikahvikuppia. Niihin voi sitten asetella karkkeja tai istuttaa vaikka pieniä kukkasia. Toiseen kynttilänjalkaan liimattiin savisia istutusruukkuja. Kolmas jätettiin kynttilöille siltä varalta, että juhlien sankari haluaa puhaltaa kynttilöitä.

Tuunaamalla kynttilänjaloista syntyi kivoja telineitä pienille kukkaruukuille, kynttilöille ja makeiskupeille. Kuva: Pekka Mustonen.

Lasten leluille käyttöä

Pinkkiin lyhtyyn lapset etsivät poistolelupussista värikkäitä kumileluja ja pikaruokapaikoista tulleita muovifiguureja. Voihan sinne myös laittaa vaikka kaktuksia, tunnelman mukaan.

Laminaattitarjotin otti hyvin spraymaalia vastaan ja pinnasta tuli tosi tasainen. Jos haluaa, siveltimellä siihen saa loihdittua kukkasia tai aurinkoisen nurmikon. Nyt tyydyimme vain spreijaamaan reunat kultamaalilla.

Kesäiseen kahvipöytään levitettiin tämän jälkeen vanha valkoinen lakana peittämään pöydänpinta. Sen jälkeen aseteltiin katseenvangitsijat keskelle pöytää ja katettiin reippaasti eriparisilla kupeilla ja mukeilla koko pöytä. Mitä kirjavampi pöytä, sen parempi näin rennoilla kesäkekkereillä.

Keksitarjottimiksi kävivät hyvin ikivanhat kukkaiset matalat ruokalautaset. Jos mummilta on jäänyt vanhaa Arabiaa, se kruunaa tunnelman lommoisenakin.

Sitten vielä luonnonkukkia vaarilta jääneisiin alpakkaa oleviin palkintopokaaleihin ja kesän kaunein kierrätyskahvipöytä on valmis!

Lapset spreijasivat lyhdyn pinkiksi ja asettelivat kaikki värikkäät pikkulelut sen sisään. Kuva: Pekka Mustonen.
Spraymaalia löytyi kaapista vielä sen verran, että hiihtotarjottimesta saatiin sinikultainen väriläiskä kesäpöytään. Kuva: Pekka Mustonen.
Romuista syntyi tuunaamalla kesäisten puutarhajuhlien katseenvangitsijoita, eikä rahaa tarvittu yhtään. Kuva: Pekka Mustonen.