Toijalan sataman läheisyydessä Kangassaarentiellä Akaassa on kotieläinten uimaranta, jota eläintenomistajat kehuvat kilpaa. Se oli myös Sanna Ahoselle ja hänen perheelleen yksi tärkeimmistä syistä muuttaa Tampereelta Akaaseen.
Ahosen ja hänen miehensä perheessä on tälläkin hetkellä kolme koiraa, joista etenkin nuorin eli landseer Viivi on aivan hulluna uimiseen.
Kuvanottohetkellä toukokuussa sää on vähän pilvinen, mutta se ei reilun vuoden ikäistä Viiviä haittaa. Se ui kerta toisensa jälkeen hakemaan kalikkaa järvestä ja polskii vedessä koko nuoren ja energisen luonteensa riemulla.
– Tämä ranta on aivan ihana! Se oli tosiaan meille yksi tärkeä kriteeri muuttaa Tampereelta Akaaseen. Nyt alkaa meidän toinen kesä täällä, ja tullaan taas varmaan käyttämään rantaa viimekesäiseen tapaan tosi paljon, Sanna Ahonen toteaa.
Sopu sijaa antaa
Toijalan satama on Sanna Ahosen ja hänen miehensä koiraperheelle muutenkin tärkeä, sillä heillä on vene satamassa. Perhe asuu omakotitalossa sataman lähellä.
– Täällä rannalla näkee välillä kuusikin koiraa samaan aikaan uimassa, ja hyvin menee. Koirat saavat täällä paitsi vilvoitella helteellä myös leikkiä ja juosta keskenään rannalla, kun täällä käyvät vain eläintenomistajat, Ahonen kuvailee.
– Kyllä on Viivikin aina uintireissun jälkeen levon tarpeessa, niin paljon liikuntaa tulee kerralla, mutta se on sen terveyden kannalta vaan hyvä asia, hän jatkaa.
Valtilla vuosien kokemus
Kangassaarentien eläinten uimaranta on avoinna kaikille muillekin kuin koirille. Se on ollut myös hevosten, etenkin säännöllisesti kilpailevien ravureiden suosiossa. Valkeakoskelainen kilpaohjastaja Sauli Tammi on käyttänyt rannalla hevostaan Vempun Valttia jo vuosia säännöllisesti uimassa. Se on ollut kilpahevoselle tärkeää liikuntaa.
– Valtti on vanha kilpuri ja jättäytyi nyt eläkkeelle, joten sen kanssa ei taideta enää käydä niin säännöllisesti. Ollaan kyllä menossa tänä kesänä varmaan nuoremman version kanssa kokeilemaan, tykkääkö se uimisesta yhtä paljon kuin Valtti, Tammi sanoo.
Hevonen ui ravia
Sauli Tammen mukaan uinnista on ollut todella iso apu ravurin harjoittelussa.
– Hevonen vetää uidessaan keuhkot täyteen ilmaa. Silloin sillä on keuhkojen koko kapasiteetti käytössä, ja se tekee sille hyvää.
Hevonen ui vedessä ravia, eikä laukkaa. Se tarvitsee mielellään yli +15 asteen uintiveden, eikä sitä kannata viedä alle 10-asteiseen järveen uimaan.
– Meillä meni järvessä varmaan yhteensä puolisen tuntia. Otettiin 4–6 vetoa ja levättiin vetojen välillä.
Tammi tähdentää, että yleiselle eläinten uimarannalle mentäessä hevosen täytyy olla sellainen, jota pystyy hallitsemaan.
– Jos se on liian säpäkkä, pieni vene menee minne hevonen tahtoo, ja siitä ei tule mitään.
Kaupunginpuutarhuri mielissään
Akaan kaupunginpuutarhuri Marianne Pakola on iloinen, että käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä rantaan. Hän uskoo, että hevosten ja koirien omistajat löytävät sopivan uintiajan, vaikka helteisinä päivinä pienellä rannalla voikin olla paljon käyttäjiä samaan aikaan.
– Eläimet itse varmaan sopeutuvat, vaikka paikalla olisi niin hevosia kuin koiriakin samanaikaisesti. Ainahan sitä voi vähän odotella vuoroaan, jos rannalla on hetkittäin kovaa ruuhkaa helteellä. Voi myös olla, että ihmisiä jännittää ruuhka enemmän kuin eläimiä, hän arvelee.
Pakolakin muistuttaa, että vaikka rannalle ohjaakin Toijalan satamassa pieni kyltti, jossa puhutaan koirien uimarannasta, Kangassaarentien pieni eläinten uimaranta on tarkoitettu ihan kaikille eläimille.