Kolme kirkkoa ja kolme hautausmaata ovat Akaan erikoisuus – Hautajaisten määrä on tänä vuonna ollut suuri

Joustaminen hääaikataulussa voi olla Leena Sorsan mukaan vaikeaa, sillä valtaosa vihkimisistä on kesällä, jolloin seurakunnassa on rippikoulut käynnissä ja osa työntekijöistä lomalla. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kirkoissa järjestettävistä perhejuhlista ennustettavimpia ovat ristiäiset ja häät. Hautajaiset puolestaan joudutaan toteuttamaan huomattavasti nopeammalla aikataululla. Jotta hautauksen järjestäminen voidaan kuoleman tapahduttua toteuttaa riittävän nopeasti, hautausajat pidetään varattuina vain hautauksille aivan lähipäiviin saakka. Näin hautaan siunaaminen voidaan toteuttaa tarvittaessa myös hyvin nopealla aikataululla.

Akaan kirkoissa järjestetään siunauksia perjantaisin ja lauantaisin kello 10, 12 ja 14. Usein hautajaisten toteuttaminen on mahdollista myös esimerkiksi torstaipäivinä.

Vihkimiset Akaan kirkoissa puolestaan tapahtuvat lauantaisin kello 15, 16 ja 17. Kirkkohäitä ei siis voi varata lauantaiaamupäiväksi.

– Kysymys on seurakuntamme henkilöresursseista, että kaikille riittää jotakin. Samoin toimitaan esimerkiksi Sääksmäellä ja Lempäälässä, kertoo Akaan vs. kirkkoherra Leena Sorsa.

Sorsa muistuttaa, että hautaustoimilain mukaan vainajan ruumis on ilman aiheetonta viivytystä haudattava tai tuhkattava. Vainajan ruumiin hautaamisessa ja tuhkaamisessa sekä tuhkan käsittelyssä tulee kunnioittaa vainajan katsomusta ja toivomuksia.

Kuolleisuus on ollut Suomessa vuonna 2022 varsin korkea, ja esimerkiksi Akaan seurakunnassa on kuluneen kevään aikana ollut runsaasti hautajaisia.

– Hautauksiin pitää varata riittävästi vuoroja, ja kirkkohallituskin on tästä seurakuntia taannoin muistuttanut. Maaseutumaisemmilla pitäjillä lauantai on yhä toivottu hautajaispäivä. Lauantaiperinne on vahva, ja omaisten toiveita pyritään kunnioittamaan siinä, Sorsa sanoo.

Kolme kirkkoa on Akaan erikoisuus

Hautajaisten paine kohdistuu Leena Sorsan mukaan samoihin kellonaikoihin. Suosituimpia ovat 14 ja 12, sillä jos omaiset tulevat kauempaa, 10 voi olla liian aikainen. Valtaosa siunauksista on kappelissa Toijalassa, mutta niitä toimitetaan kaikilla kylillä.

Akaan seurakunnan erikoisuus on se, että käytössä on kolme hautausmaata ja kolme kirkkoa.

– Jos on arkkuhautaus Kylmäkoskella, ja sieltä tulee siirtyminen seuraavaan tilaisuuteen toiselle kylälle, pitää ehtiä hoitaa kaikki asiat ennen siirtymistä ja samalla ehtiä valmistelemaan uuden tilaisuuden asiat. Kirkkoon tarvitaan suntio, pappi ja kanttori, ja työtekijät siirtyvät eri toimipisteistä päivän aikaan eri puolille, Leena Sorsa kertoo.

Seurakunnan työntekijöiden on aina varauduttava aikataulullisesti siihen, että kyseessä on arkkuhautaus, joka vie enemmän aikaa kuin tuhkaus. Arkkuhautauksessa arkku lasketaan hautaan pääsääntöisesti heti siunauksen jälkeen, mikä vaikuttaa tilaisuuden kestoon.

Sekin vaikuttaa, onko paikalla kahdeksan vai 60 henkilöä.

– Kaikki pitää pystyä toteuttamaan. Esimerkiksi kukkienlasku tai siirtymät ottavat enemmän aikaa, kun saattoväkeä on paljon.

Juhlista halutaan aina ainutlaatuiset

Jos vihkiminen tapahtuu kirkon sijaan juhlapaikalla, jonne tulee vain pappi, se pystytään Leena Sorsan mukaan useimmiten järjestämään muillekin ajankohdille kuin lauantaille kello 15, 16 tai 17. Muuten joustaminen voi olla vaikeaa, sillä valtaosa vihkimisistä on kesällä, jolloin seurakunnassa on rippikoulut käynnissä ja osa työntekijöistä lomalla.

Kasteita varataan sunnuntaipäiviksi kello 13 ja 15, mutta työvoimaresurssin salliessa erityisesti kotikasteita voidaan toteuttaa myös muina päivinä.

Pyyntöjä toimituksista muille kuin vakikellonajoille kyllä tulee, mutta Leena Sorsan mukaan ihmiset ymmärtävät, että työvoiman täytyy riittää.

– Se vaatii joustoa kaikilta. Toimitusten ajat eivät välttämättä ole aina sitä, mitä ihmiset toivoisivat. Ihmiset kuitenkin ymmärtävät, että ilot ja surut elävät seurakunnan arjessa yhtäaikaisesti ja teemme parhaamme, että kaikissa juhlissa on läsnä ainutlaatuisuus.