Viialan vuoden 1973 ylioppilaat arvostavat kouluvuosien yhteistä historiaa ja osallistuvat Akaan lukion lakitusjuhlaan

Viialan yhteislyseon neljännet ylioppilaat valmistuivat vuonna 1973.

Tämän kevään ylioppilaat jännittävät vielä kokeiden tuloksia, mutta riemuylioppilaat voivat odotella kesän alun suurta juhlaa vapautuneissa ja suorastaan riemukkaissa tunnelmissa. Tähän joukkoon kuuluvat myös Viialan yhteislyseosta 1973 valmistuneet koulun neljännet ylioppilaat.

Viialan riemuylioppilaat osallistuvat Akaan lukion lakitusjuhlaan. Vuonna 1962 perustetun Viialan yhteislyseon toiminta päättyi peruskoulu-uudistuksen myötä vuonna 1976, mutta lukio-opetus Viialassa jatkui senkin jälkeen. Vuonna 2010 syntyi Akaan lukio, kun Toijalan yhteiskoulun lukio ja Viialan lukio yhdistyivät hallinnollisesti. Lukuvuodesta 2013–2014 alkaen Akaan lukio on sijainnut Toijalassa.

Riemujuhlaan on valmistauduttu perusteellisesti kuten aikanaan ylioppilaskirjoituksiinkin. Pirjo Virtanen on tutkinut koulun ja samalla luokan mutta myös Viialan historiaa. Hän antaa riemuylioppilaiden tapaamisessa selvityksen yhteislyseon alkuvaiheista ja kertoo muun muassa teinikunnan aktiivisesta toiminnasta 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa.

Puolen vuosisadan takainen ylioppilaaksi pääsy on saanut muitakin muistelemaan kouluvuosia ja opettajien lisäksi erityisen paljon kouluvuosina syntyneitä ystävyyssuhteita.

– Muistelen suurella lämmöllä opettajiamme ja entisiä luokkatovereitani, joista monien kanssa on muodostunut elinikäinen ystävyyssuhde, tiivistää Ulla Agopov.

Hän esittää Toijalan lakituksessa uusille ylioppilaille riemuylioppilaiden tervehdyksen.

Viialan riemuylioppilaiden juhlan järjestelyjä on vetänyt Hannu Pohjasto. Hänkin korostaa yhteisen historian ja yhteisten muistojen merkitystä.

– Olemme tällä kertaa kokoontumassa yhteen entistä suuremmalla joukolla. Se on osoitus siitä, että olemme toisillemme entistä tärkeämpiä, Pohjasto sanoo.

– Meitä yhdistävät yhdessä koettu historia ja siihen liittyvät yhteiset muistot, joita sukupolvikokemukseksi nykyään kutsutaan. Näemme taas toisemme vanhassa, tutussa ystäväpiirissä, ilman myöhemmin omaksuttuja rooleja. Iloitaan ja nautitaan siitä.

Viialan riemuylioppilaiden juhlahenkeä kuvastaa osaltaan riemuylioppilaiden keräämä stipendi. Sen saa yksi Akaan lukion uusista ylioppilaista, ja koulu päättää saajan. Stipendin suuruus nousee yli viidensadan euron.

 

Anne Kuorsalo