Akaalaiset tarhamehiläiset ovat mukana kansainvälisessä tutkimuksessa – Tietoa kerätään ilmansaasteista, kasvinsuojeluainejäämistä ja mikromuoveista

Mehiläistarhaaja Risto Niilimäen (vas.) mukaan Akaassa ja lähialueilla on mehiläisten talvi on mennyt suurelta osin erittäin hyvin. Arkistokuva

Myös mehiläiset odottavat kesää täydessä valmiudessa. Pääsääntöisesti talven jäljiltä pesät ovat odotettua paremmassa kunnossa. Kuitenkin pienellä osalla tarhaajista on mennyt heikommin, ja he ovat menettäneet yhdyskuntia.

Talvikaudella ilmat sahasivat. Pakkasta oli, ja välillä kävi lämpimän puolella, mikä aiheuttaa kosteutta pesään. Sitä mehiläiset eivät oikein kunnolla pysty tuulettamaan pois, ja mehiläinen kärsii ja voi huonosti.

Suurelta osin Akaassa ja lähialueilla on mennyt erittäin hyvin. Pesät voivat hyvin ja ovat vahvoja. Tilanne voi toki muuttua, jos tämä kylmyys jatkuu pitkään. Silloin kun pesät ovat vahvoja, on myöskin odotettavissa hyvä hunajasato. Mutta se riippuu siitä, minkälainen kesästä tulee. Tarvitaan lämmintä ja aurinkoa paljon ja sadetta sopivasti, että mesi nousee kukkiin. Tätä me odotamme.

Mehiläiset auttavat ihmistä monella tavalla. Tänä kesänä tarhamehiläiset keräävät tietoja muun muassa ilmansaasteista, kasvinsuojeluainejäämistä ja mikromuoveista. Tutkimus on kansainvälinen Insignia-EU-tutkimus. Euroopasta on 27 maata mukana. Suomesta on mukana kymmenen tarhaajaa, ja kohteita ovat maaseutupesät sekä kaupunki-/taajamapesät. Akaasta on mukana kaksi taajamapesää.

Erikoista on se, että näytteitä otetaan paljon pitkin kesää ja vielä kaikki maat ottavat ne melko tavalla yhtä aikaa. Suomessa näytteet kerää Maritta Martikkala, joka lähettää ne moneen eri laboratorioon. Tuloksia ja yhteenvetoja voidaan odottaa tulevan talven mittaan. Tuloksista selviää, mitenkä puhtaassa Suomessa me elämme.

Risto Niilimäki

akaalainen mehiläistarhaaja