Kasvattaja voi säästää vaivojaan oikean kasvualustan valinnalla – ”Aivan vaivatonta kesäkukkaa ei olekaan”

Jenni Mieto neuvoo ottamaan huomioon neljä asiaa, ennen kuin kesäkukkia lähtee ostamaan. Miedon esittelemien pelargonien istutusväliksi kannattaa jättää noin 20 senttiä. Kuva Jarno Keskinen.

Kesän kynnyksellä moni kotipuutarhuri miettii kesän istutuksia. Jos tavoitteena on päästä helpolla, kannattaa kiinnittää huomiota moneen muuhunkin asiaan kuin vain valittavaan kasviin. Jo kasvualustan valinnalla on onnistumiselle ja kukkien kasvatuksen vaikeudelle suuri merkitys. Usein kasvualusta on myös se, mistä kotikasvattaja ensimmäisenä tinkii, Palkinpään puutarhan yrittäjä Jenni Mieto kertoo.

– Aivan vaivatonta kesäkukkaa ei olekaan, kaikkia pitää vähän hoitaa. Mahdollisimman vähällä pääsee, kun kiinnittää huomiota neljään asiaan, Mieto kertoo.

Ensimmäinen asia on kasvualusta. Kesäkukille sopii loogisesti nimetty kesäkukkamulta, mutta se ei ole ainoa vaihtoehto.

– Nyt on tullut uusia, turpeettomia multalajikkeita. Niissä on mukana kasvusammalta. Sammal pidättää kosteutta ja myös imee sitä paremmin. Turpeellinen tuote ei enää edes ime vettä, kun se pääsee kokonaan kuivaksi, Mieto tietää.

Koska kasvualusta ei näy, se on juuri se asia, josta ensimmäiseksi säästetään, Mieto tietää. Jos kasvualusta ei ole kunnossa, on samantekevää, kuinka hyviä ja kalliita taimia siihen ostaa. Jos kasvualustaa ei malta ostaa, pitää löytää olemassa olevaan multaan sopivat kasvit. Kovin hiekkaista multaa Mieto ei suosittele kukille, mutta hyötykasveille kuten yrteille ja porkkanoille kyllä.

– Hyötykasveja voi muutenkin istuttaa kukkien lomaan, esimerkiksi mansikoita voi laittaa vaikka isoon ruukkuun kesäkukkien kaveriksi.

Pienikukkainen petunia. Kuva Jarno Keskinen.

Kesäkukilla kasvualustan ei tarvitse olla kovin paksu. Mitä enemmän multaa laittaa, sen helpommalla pääsee kastelun kanssa. Suurin osa Miedon asiakkaista kuitenkin istuttaa kesäkukat ruukkuihin.

Oikea kasvi oikeaan paikkaan

Toinen asia on lannoittaminen. Helpoimmalla pääsee, kun tekee kasvualustaan niin sanotun varastolannoituksen tai käyttää ravinnepuikkoja, joilla voi lannoittaa amppeleita, ruukkuja ja parvekelaatikoita.

– Rakeinen lannoite ja ravinnepuikot liukenevat hitaasti, Mieto sanoo.

Miljoonakello on yksi suosituimmista amppelikukista. Sitä ei tarvitse nyppiä. Paahteisella paikalla siihen tulee helposti kirvoja, Jenni Mieto kertoo. Kuva Jarno Keskinen.

Kolmas tärkeä asia on valita oikea kasvi oikeaan paikkaan. Tämän varmistamiseksi pitää tietää esimerkiksi se, mitä varjo tarkoittaa.

– Jokainen tuntuu käsittävän sen vähän eri tavalla. Joskus asiakas voi ajatella, että paikka on varjossa, jos aurinko ei suoraan paista siihen. Paikka voikin itse asiassa olla aika valoisa, Mieto kuvaa.

Synkkää varjoa löytyy muun muassa terassilta, jonka päällä on umpinainen valoa läpäisemätön katto. Tällainen paikka voi olla varjoinen myös silloin, jos terassi sijaitsee etelän puolella.

– Se ei ole aina niin, että etelän puolella on valoisaa ja pohjoisessa varjoa, siihen vaikuttaa moni muukin juttu.

Riippapelargoni antaa kuivumisen anteeksi

Osalle kasveista väärä paikka voi olla myös avoin paikka, jossa niille ei ole sateensuojaa. Mitä suurempi ja näyttävämpi kukka, sitä helpommin se kärsii rankkasateesta. Sellainen kukka on esimerkiksi daalia.

– Se hakkaantuu sateessa rumaksi, mutta jos ei tule rankkasateita, ne menevät hyvin avomaallakin.

Hyötykasvit sopivat kesäkukkien seuralaisiksi. Kuvassa maapähkinä. Kuva Jarno Keskinen.

Neljäs asia on kastelu. Ei mikä tahansa kastelu, vaan juuri kyseiselle kasville sopiva kastelu, vaan juuri kyseiselle kasville sopiva kastelu. Siihen vaikuttaa esimerkiksi se, onko kasvissa ohut vai paksu lehti. Paksulehtiset antavat yleensä enemmän anteeksi kastelun suhteen.

– Esimerkiksi riippapelargoni on kaikkein anteeksiantavaisin. Se kestää jopa sen, että menee välillä kokonaan kuivaksi, se ei ota itseensä vaan toipuu siitä tosi hyvin, Mieto kertoo.

Siniviuhka on yksi helpoimmista

Mieto kertoo monen mieltävän helppohoitoiseksi kukaksi sellaisen, jota ei tarvitse nyppiä eli poistaa vanhoja kukintoja. Sellaisia ovat ainakin miljoonakellot, lumihiutaleet ja siniviuhka. Siniviuhka on muutenkin yksi helpoimmista kesäkukista, koska se selviää myös kuivumisesta kovan, nahkean lehtensä ansiosta.

– Myös huovinkukka on aika helppohoitoinen, samoin poutapilvi ja samettikukka. Samettikukka on pirteä ja siinä on monenlaista keltaista. Sateessa se muuttuu nuhjuiseksi, jos siinä on kovin kerrottu kukka.

Samettikukkaa on saatavilla myös yksinkertaisina lajikkeina. Yksinkertaisia kukintoja tuottavia kukkia kannattaa valita kukkamaalle myös pölyttäjien iloksi.

– Niistä pölyttäjien on helpointa saada ruokaa. Jos kukka on kovin kerrottu, sitä vaikeampi pölyttäjän on saada siitä mitään irti.

Kukkamaa voi olla helpoin valinta

Kukkien istuttaminen kukkamaahan on ruukkuja ja amppeleita työläämpi vaihtoehto rikkaruohojen kitkemisen osalta. Muuten se voi olla helpoin valinta.

– Kun kasvualustaa ei ole rajattu, se ei myöskään kuivu samalla tavalla kuin ruukut ja kastelussa pääsee helpoimmalla. Mitä isompi ruukku, sitä kauemmin se pysyy kosteana, Mieto huomauttaa.

Altakasteluruukku päästää myös kasvattajan helpolla, mutta sen riskit ovat liikakastelu ja sateen aiheuttama kasvien hukkuminen. Niitä Mieto suosittelee vain katettuihin paikkoihin.

– Kaikessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Ainoa oikotie onneen taitaa olla silkkikukat, mutta nekin kyllä haalistuvat auringossa, Mieto nauraa.

Kukkien muotisykli on noin 20 vuotta

Tälle kesälle on tullut uusia hyötykasveja kuten maapähkinä, ruokabataatti ja wasabi.

– Maapähkinä on tosi mielenkiintoinen. Siitä voi ruukussa saada satoa, Mieto kertoo.

Kesäkukat ovat vanhoja tuttuja ja muutama lajike on tekemässä paluuta hiljaisemman kauden jälkeen. Tälle kesälle Palkinpään Puutarhan uusia lajikkeita ovat ainakin tulikruunu ja kohtalonkukka.

– Kaikki vanhemmat, perinteiset kukat tekee vähän uutta tulemista. Muoti menee kukissakin aina ympäri, sykli on noin 20 vuotta. Pelargonit tulivat takaisin jo muutama vuosi sitten, ne ovat niin helppoja ja kestäviä että voittokulku jatkuu.