Kaupunginpuutarhurin virka avaa Marianne Pakolalle ovet erityiseen seuraan – Yksi tiennimi Toijalassa toi kotoisan olon

Marianne Pakola on Akaan uusi kaupunginpuutarhuri. Kuva: Tarja Antola

Akaan uutena kaupunginpuutarhurina toukokuussa aloittavan Marianne Pakolan mukaan virka on tavoiteltu ja uran huippu. Pakola muuttaa Akaaseen Helsingistä, mutta juuret ovat Pirkanmaalla, sillä hän on syntyisin Mäntästä.

Pakola on jo huomannut, että Toijalasta löytyy Pätsiniementie, kun hänen molemmat mummunsa asuivat Mäntässä Pättiniementiellä.

– Kiva sattuma, yhden kirjaimen ero, mutta tuli heti kotoisa olo, Pakola kertoo.

Pienellä rahalla paljon

Pakola on koulutukseltaan puutarhateknikko. Hän on työskennellyt muun muassa Helsingin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa, Mustilan arboretumissa sekä valtion hallinnossa ylitarkastajana Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesissa.

Viimeksi Pakola toimi puutarhaopettajana sekä Sininauhaliiton EU-hankkeessa vastaavana työvalmentajana. Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa hankkeessa työllistettiin työkokeilijoita Helsingissä Skatan maatilalla, jonka tunnetuin vuokralainen on ollut taiteilija Miina Äkkijyrkkä.

– Innosta pinkeänä ja uteliaana olen nyt lähdössä uuteen työhön. Työ vaikuttaa mielenkiintoiselta, ja töitä on varmaan ihan hirveästi, Pakola sanoo.

Pakola on tutustunut jo Akaan kaupungin alueisiin eläkkeelle jäävän kaupunginpuutarhuri Heli Laineen kanssa. Laineen seuraajalla on myös tiedossa, että viheralueiden budjetti on tiukka.

– Pienellä rahalla täytyy saada paljon aikaan, Pakola tietää.

Pakola on työskennellyt aiemmin muun muassa Helsingin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa ja Mustilan arboretumissa. Kuva: Tarja Antola

Uimista ympäri vuoden

Pakolan harrastuksiin kuuluu uiminen ympäri vuoden, ja hän onkin jo selvittänyt Akaan talviuintimahdollisuudet.

– Yritän saada kaupunkilaisille lisää sauna- ja uimapaikkoja, jos voin siihen vaikuttaa.

Kesällä vapaa-aika kuluu uuteen asuinpaikkaan tutustuen.

– Liikun paljon luonnossa. Toivottavasti löydän yhtä hyvät sieni- ja marjamaat kuin on ollut aiemmin.

Uuden työnsä myötä Pakola aikoo liittyä myös vuonna 1935 perustettuun Kaupunginpuutarhurien Seuraan, johon kuuluu reilut 220 jäsentä. Yhdistyksen tavoitteena on vihreän elinympäristön ja suomalaisen maisema- ja puutarhakulttuurin edistäminen sekä alan arvostuksen kohottaminen.

Pakola harrastaa uimista ympäri vuoden. Hän toivoo löytävänsä Akaasta myös hyvät sieni- ja marjamaastot. Kuva: Tarja Antola