Ensin autuaallinen piehtarointi hiekassa. Sitten parit ilonpotkut takajalkoja ilmaan viskoen ja ei kun kirmaamaan ympäri hiekkakenttää.
Lapset ovat lapsia leikkeineen, oli kyse ihmisistä tai eläinnaperoista. Joukossa riemu tiivistyy, kun viisi vuoden ikäistä shetlanninponivarsaa telmivät keskenään.
Olemme Anu Tapola-Vugtsin ja hänen miehensä Jan Vugtsin tilalla Valkeakosken Tarttilassa. He kasvattavat shetlanninponeja nyt kuudetta vuotta. Anun hevosinnostus tosin juontaa juurensa jo lapsuuteen. Isä istutti hänet kolmevuotiaana mummulan suomenhevosen selkään.
Toijalasta syntyisin oleva nainen kävi nuorena likkana monen vuoden ajan hoitamassa poneja ja hevosia paikallisella tallilla. Erityisen vaikutuksen häneen teki eräs shetlanninponiori, ja siitä lähti kipinä shettiksiin. Anu osti shettiksen kimpassa kahden ystävänsä kanssa. He myös varsottivat tammaa.
Nykyinen kasvatustoiminta sai alkunsa, kun tuolloin Hämeenlinnassa asunut pariskunta halusi muuttaa maalle omalle tilalle. Sopiva paikka löytyi Tarttilasta seitsemän vuotta sitten.
Itsepäinen perhe
Anun poni-innostus tarttui myös Janiin. Pikkuiset shettikset ovat tämän mielestä juuri sopivan kokoisia. Myös niiden luonne on hurmannut perheen.
– Eläimillä pitää olla oma tahto ja mieli. Me olemme koko perhe itsepäisiä, aviopari nauraa viitaten shettisten maineeseen omapäisinä poneina.
– Mutta kilttejä eläimiä ne silti ovat, eivät pure tai potki.
Heppahulluus on tarttunut myös perheen kuusivuotiaaseen Laura-tyttäreen. Tämä istui ponin selkään ensimmäistä kertaa kaksi ja puolivuotiaana, ja innostus on siitä vain kasvanut.
Suomessa shetlanninponiharrastus mielletään usein nuorten tyttöjen puuhasteluksi. On totta, että shettikset eivät pienen kokonsa vuoksi pysty kantamaan normaalipainoista aikuista ihmistä, mutta poni pystyy hyvin vetämään aikuista kärryissä. Shetlanninponia käytetäänkin enenevässä määrin valjakko- tai raviponina.
Tilan poneilla alettiin käydä raveissa viime syksynä, ja menestystäkin on tullut. Myös näyttelyharrastus on tullut tutuksi.
– Janin kotimaassa Hollannissa ja esimerkiksi Englannissa näyttelyt ovat vanhempien miesten ja naisten harrastus, Anu Tapola-Vugts huomauttaa.
Lapsille ja nuorille shettikset ovat oivallisia ratsuja.
Unettomia öitä varsomisten vuoksi
Perheellä on tällä hetkellä parisenkymmentä ponia varsat mukaan lukien. Aikaisemmin parturi-kampaajana toiminut Anu on työskennellyt nyt kaksi vuotta oman tilan hevosten parissa.
Mikään rahasampo kasvatustoiminta ei kuitenkaan ole, etenkin kun Anun on vaikeaa luopua varsoista. Taantuma on tehnyt sen, että kysyntäkin on vähentynyt.
Tänä vuonna Springfieldiksi nimetylle siittolalle on syntymässä viisi varsaa. Varsomisaika tarkoittaa aina unettomia öitä, sillä perheessä ei haluta ottaa turhia riskejä.
– Meillä on tallissa valvontakamera. Vastaanotin on makuuhuoneessamme, ja herään joka yö vähän väliä varmistamaan, onko synnytys alkamassa. En tarvitse herätyskelloa vaan herään automaattisesti, Anu selittää.
Varsovat tammat asustavat tallissa, mutta muutoin ponit asuvat pääosin pihatoissa. Kesällä ne ovat laitumella yötä päivää.
Ponit ovat laumaeläimiä ja kaipaavat lajitoverin seuraa. Tilalta ei luovuteta varsaa paikkaan, jossa sillä ei ole seuraa toisesta ponista tai hevosesta.
Onnellinen lapsuus kotitilalla
Kasvatuksessa Anua kiehtoo löytää oikeat tammojen ja orien yhdistelmät, jotta varsasta tulee toivotunlainen. Tilan huippusukuisella jalostusorilla on jälkeläisiä lukuisissa Euroopan maissa yli 160 kappaletta.
Suurin osa Springfieldin poneista on mustia. Ne ovat keskimäärin parempirakenteisia kuin muun väriset shettikset, millä on merkitystä, jos haluaa käyttää niitä näyttelyissä.
Varsat voisi myydä kuuden–seitsemän kuukauden ikäisinä, mutta Anu Tapola-Vugts luovuttaa ne mieluiten vasta vuoden vanhoina.
– Niistä kasvaa tasapainoisempia eläimiä, kun ne saavat rauhassa kasvaa kotitilalla.
Laidunkaudella ponien ruoaksi riittää ruoho kivennäisillä höystettynä. Shettikset lihovat helposti, mistä voi seurata terveysongelmia.
Tätä juttua tehtäessä laidunkausi on vasta alkamassa, ja tammoista kaksi on varsonut. Kunhan emät varsoineen pääsevät laitumelle, on niiden touhujen katseleminen Anu Tapola-Vugtsin mielestä työn parhaimpia puolia.