Lastenlaulussa sanotaan ”Jeesus mua rakastaa, Raamattu sen ilmoittaa, vaikka olen heikkokin hän mua hoitaa hellimmin, mua Jeesus rakastaa, sua Jeesus rakastaa, niin Sana opettaa”. Muistatko sinä Raamatun kertomuksia? Miten Jeesus eli ja opetti muita elämään, omalla esimerkillään? Tärkeimmiksi opetuksiksi minun mieleeni ovat jääneet ”rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” ja ”tee toiselle niin kuin toivot toisen tekevän itsellesi”. Kuulemmeko tänä päivänä näitä elämäohjeita?
Äitini lähetti minut pyhäkouluun Alina-mummun pirttiin vuonna 1976 ollessani viisivuotias. Muistan pienen laulukirjan ja kuvan paimenesta, lammastarrat merkkinä osallistumisesta. Sain tutustua Raamattuun ja Jeesukseen. Jeesus kulki elämässäni joulukirkoissa, koulun juhlissa ja perhejuhlissa.
Aikuistuessani elämäni tuulet lähtivät heittelemään minua ja johti minut tuuliajolle. Olen kuitenkin saanut kokea paluun kasvupaikalle, paluun juurtumaan sen jälkeen, kun olen ollut ajelehtimassa ja pimeydessä. Olen kokenut, miten etäälle jouduin tiestä, totuudesta ja elämästä, valosta. Miten olin unohtanut Raamatun opetukset ja kultaiset säännöt. Olin saanut palata ristin juurelle.
Risti tulee silmiemme eteen niin lehtien risti-ilmoituksissa kuin kirkon ohi kulkiessa. Kun näen Suomen lipun ja ristin siinä, kun näen ristin kirkkojen katolla, niin Suomessa kuin eri puolella Eurooppaa tai kun näen ristin urheilijan kaulassa, mietin, tiedämmekö me mitä risti merkitsee? Tietävätkö lapset, mitä risti merkitsee? Pääsiäinen lähestyy ja kauppoihin ilmestyy puput ja suklaamunat. Muistammeko pääsiäisen tärkeimmän sanoman, Jeesuksen ristin sovitustyön synneistämme, Jeesuksen kuolleista heräämisestä ja ylösnousemuksesta? Tiedämmekö, mitä merkitsevät laulun sanat ”Ristin luona kiusatulla, langenneella, vaivatulla paras paikka on, siksi älä koskaan lähde, älä minkään synnin tähden, ristin luota pois, ristin luona ainoastaan synnin turmelusta vastaan voitto saatu on, ristin luona Isä armahtavi lastaan, rauhan julistaa.”
Elämme ajassa, jolloin hyvä mieli, voima ja viisaus haetaan muualta kuin Raamatun sanasta, opetuksista. Muistetaan kertoa Jeesuksesta, hänen rakkaudestaan ja antamastaan turvasta tässä turvattomassa maailmassa. Luetaan iltarukous yhdessä lasten kanssa ja luotetaan rukouksen voimaan, Isän voimaan ja viisauteen. Saatetaan lapsia pyhäkouluihin ja lastenkirkkoihin. Kylvetään siemen.
”Rauhan minä annan teille: minun rauhani – sen minä annan teille. En minä anna teille, niin kuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä peljätkö.” Nämä Jeesuksen antamat sanat Joh:14:27 on kirjoitettu myös meille tässä ajassa eläville.
Kati Laine
Kirjoittaja on Toijalan Adventtiseurakunnan jäsen