Yksityiset kauppaavat Akaassa useita omakoti- ja rivitalotontteja – Kaupunki myy monikerroksista rakennuspaikkaa Lastumäen metsästä

Toinen Juhani Köykän myymistä talotonteista on Palokadulla. Siihen suunniteltiin rivitaloa jo kymmenen vuotta sitten. Kuva: Mikko Peltoniemi

Akaassa on myynnissä kaupungin tonttien lisäksi mojova joukko yksityisten maanomistajien omakoti- ja rivitalotontteja. Esimerkiksi Viialassa Juhani Köykkä kauppaa rivitalotontteja Mottalankadulta ja Palokadulta.

Vuonna 2011 Viialaan edellisen rivitalon rakennuttaneen Köykän piti toteuttaa rivitalot myös nyt myynnissä oleville tonteille, mutta hän kertoo jääneensä eläkkeelle.

– Ne ovat olleet minulla jo vuosia, mutta minun työni on tehty. Rakensin aikanaan Viialaan viisi rivitaloa. Niitä pystyi silloin tällöin rakentamaan, ja asunnot menivät aina kaupaksi. Nyt Viialassa on kai vähän sellainen tilanne, että ei välttämättä uusia asuntoja ole lähdetty rakentamaan, Köykkä toteaa.

Sekä Mottalankadun että Palokadun tonteilla on vielä vanhat, tyhjillään seisovat omakotitalot, jotka pitäisi purkaa rivitalojen tieltä. Köykkä kauppaa Viialassa myös 2700 neliön tonttia Taapurintieltä. Sinne saisi rakentaa omakotitalon tai paritalon.

Yksi Houston lkv:n myymistä tonteista on Salontiellä Toijalassa. Kuva: Houston lkv

Vanhat tilakeskukset kiinnostavat

Aiemmin muiden kiinteistönvälitysyritysten leivissä työskennellyt ja hiljattain oman Houston lkv:n perustanut akaalainen Mikko Levo kertoo, että Akaassa kiinnostavat eniten omakotitontit keskeisiltä mutta rauhallisilta paikoilta.

– Esimerkiksi Nahkialanvuoren aluehan on tällainen. Ja Uusikylä myös, minne on rakennettu älyttömästi ja kaavoitettu lisää. Sekin tukee myyntiä, kun tiedetään, että lähellä on leikkikavereita ja harrastuskavereita, kun melkein joka talossa on lapsia, Levo sanoo.

Toisaalta ihmiset hakevat myös isompia maa-alueita taajaman ulkopuolelta mutta ei kovin kaukaa.

– Lontila ja Sontula ovat tosi suosittuja alueita, jos tarjolla on esimerkiksi vanhoja maatalouden tilakeskuksia. Siinä on yleensä isännälle harrastustilaa, ja rouva voi ottaa eläimiä kuten kaneja tai lampaita tai muita. Nämä paikat ovat yleensä niin edullisia, että niitä moni pystyy hankkimaan.

Tällä hetkellä Houstonilla on myynnissä yksityiset omakotitontit Viialasta Laitakadulta ja Toijalasta Salontieltä. Tonttien hinnoittelun perustelut ovat yhtä vaihtelevia kuin tontitkin.

– Maan hintahan on hyvin erilainen. On ihan eri asia myydä tonttia semmoiselta alueelta, mihin kaupunki on juuri kaavoittanut 50 tonttia. Myös tontin perustettavuus vaikuttaa. Jossain pitää tehdä viikko maantäyttöjä ja paalutuksia, kun toisessa paikassa kuoritaan päivässä maat ja tehdään monttu.

Tero Naskali myy tonttia Viialan Tornikujalta. Kuva: Etuovi.com

Kaupunki myy tonttia Lastumäestä

Akaan kaupungin omistamia rivitalo- ja kerrostalotontteja myy tällä hetkellä Aninkainen kiinteistönvälitys. Useiden kerrostalotonttien lisäksi tarjolla on muun muassa etelärinnetontti rivitalolle Köyvärintieltä. Tontti sijaitsee Lastumäessä aivan Toijalan yhteiskoulun, Akaan lukion ja Toijalan monitoimihallin naapurissa.

Tontin pinta-ala 1788 neliötä vastaa isoa omakotitonttia, mutta sen rakennusoikeus on lähes 900 neliötä. Aninkaisen myynti-ilmoituksessa kerrotaan, että yksi-, kaksi- tai kolmikerroksisen rakennuksen tontille saa rakentaa asuin-, liike ja toimistorakennuksia sekä näiden käyttötarkoitukseen liittyviä talousrakennuksia.

Aninkaisen toimitusjohtaja Mika Volanen kertoo, että kaupungin tontit tulivat myyntiin viime vuonna, ja kaikkia niitä myydään tarjouskaupalla. Sopimuksia sekä rivitalo- että kerrostalotonteista on useita, ja niistä osa on toistaiseksi julkaistuna.

Volasen mukaan markkinatilanne on viime vuoden myötä kääntynyt kovasti.

– Rakennusliikkeet ovat vähän odottavalla kannalla. Monet rakennusliikkeet hakevat tontteja, mutta ehkä hankkeiden aloitusajankohtia harkitaan tarkemmin. Tämä pätee sekä kerrostalotontteihin että rivitalotontteihin.

Aninkainen on käynyt kaupungin tonteista keskusteluja eri rakennusliikkeiden kanssa ja tiedustellut, minkälaista tarvetta heillä on tonteille. Lastumäen tontista ei Volasen mukaan ole erikseen tullut kyselyjä, eikä mistään kaupungin tontista ole toistaiseksi tehty tarjouksia.

– Tonttien myyntiehdoista voidaan joustavasti neuvotella, Volanen lupaa.

 

Yksi Akaan kaupungin myynnissä olevista rivitalotontieista sijaitsee Akaan lukiota vastapäätä Toijalan Lastumäessä. Tontilla on entisen rakennuksen kivijalka. Kuva: Aninkainen kiinteistönvälitys

Kaupunki lopettaa toimeksiantosopimuksen

Akaan elinvoimalautakunnan 15.2. pidetyn kokouksen pöytäkirjan lopussa kerrotaan kaupunkikehitysjohtaja Lasse Silvánin ilmoittaneen, että toimeksiantosopimus kiinteistöjen myynnistä Aninkaisten Kiinteistövälitys Oy:n kanssa lopetetaan.

Silvánin mukaan sopimus koskee nimenomaan rivitalo- ja kerrostalotontteja.

– Se ei ole edennyt, niin on varmaan järkevämpää, että se lopetetaan. Irtisanomisaika on muistaakseni kolme kuukautta. Otetaan se rauhassa, ja sitten jatkamme omin keinoin eteenpäin, Silván sanoo.

Hänen mielestään tonteille pitää hakea aktiivisempaa ja dynaamisempaa kauppatapaa, jotta tonteille saataisiin isäntä ja rakentaja pääsisi valmistelemaan hanketta

– Luovutusehtoja täytyy myös miettiä. Tehtäisiinkö esimerkiksi varaus. Näin se ei etene, että kaupunki istuu tonttien kanssa.