Hinnat nousivat, mutta useiden klapikauppiaiden varastot ovat tyhjinä – Kuivurilla uutta myytävää syntyy alle viikossa

Puuta on viime aikoina paitsi ostettu paljon valmiina myös kaadettu, karsittu ja pilkottu itse. Kuva: Reetta Westerbacka

Sähkön, öljyn ja kaukolämmön hinnan nousu on tänä talvena kasvattanut monen kotitalouden mielenkiintoa puulämmityksen lisäämiseen. Onpa joku saattanut jopa oivaltaa, että olohuoneeseen osana talopakettia hankittu kivannäköinen ja muutaman tuhat euroa maksanut takka soveltuu myös sähkölaskun pienentämiseen.

Etenkin äkkinäiselle lämmittäjälle polttopuun hankinta on voinut olla ongelmallista, sillä monella klapikauppiaalla on vakituiset asiakkaat, jotka ovat ehtineet jo ostaa varastot tyhjäksi. Esimerkiksi Yle uutisoi lokakuussa, että polttopuiden myyjät nostivat loppukesästä räjähtäneen kysynnän vuoksi hintoja jopa kaksinkertaisiksi, mutta silti verkkokauppoja suljettiin, kun myytävä loppui.

Myös Akaan Klapi ja Huoltopalvelun Jarkko Koivistonalho kertoo puukaupan käyneen niin kuumana, että hän myi puunsa loppuun jo syksyllä.

– Uutta myytävää on todennäköisesti tarjolla vasta loppukesästä, mutta energian hinta elää niin rajusti, että tässä hommassa ei ole yhtään ennustettavuutta. Moni haluaisi jo nyt tilata puita ja pyytää tarjouksia, mutta hinnat eivät ole vielä ratkenneet, pääasiassa koivua ja sekapuuta myyvä Koivistonalho sanoo.

– Ajon hinta muuttuu koko ajan, ja raakapuun hinta on noussut 20 prosenttia. Mikään ei tahdo halventua, mies harmittelee.

Kylätalkkarin puut loppuivat jouluna

Polttopuuta myy Akaassa myös muun muassa Aseman Kylätalkkari -yritys. RikuMatti Välimäen mukaan heidänkin puunsa menivät hyvin kaupaksi kiivaimpaan aikaan ja loppuivat joulun tienoilla.

Aseman Kylätalkkari on myynyt puuta hieman yli 1000 kuutiota vuodessa. Nyt uutta myytävää ei ole ennen ensi kesää.

– Puu on talvella kaadettava, jos meinaa ensi kaudelle saada klapia. Se on juhannus, ennen kuin on taas myytävää, Välimäki sanoo.

Aseman Kylätalkkari tekee kaiken klapin ostopuusta, mutta juuri nyt tilanne on Välimäen mukaan haastava myös niille, joilla on omaa metsää.

– Kun sota alkoi ja tuli pakotteet, ei koivua enää saa tuoda Venäjältä. Suomessa ei koivuvarasto riitä edes kuitukäyttöön, ja jos sitä jostain saa, se on ihan helvetin kallista.

Välimäki arvelee, että raaka-aine tulee olemaan tuplaten kalliimpaa.

– Kun se ostetaan tänä vuonna, ja jos ensi vuonna energian hinta laskee, niin mistä se kate raavitaan? Välimäki miettii.

Aseman Kylätalkkarilla iso osa raakapuusta on jo ostettuna, ja ensi lämmityskaudelle myytävän klapin hintakin alkaa muodostua.

– Kyllä hinnoittelu tiedetään ennen kuin klapit ovat valmiita. Pahaa pelkään, että vaikka itse haluaisi vain saman katteen, niin arviolta 20 prosenttia on ainakin nostettava hintaa.

Niillä, jotka tuplasivat puun hinnan tälle lämmityskaudelle, kasvoi myös kate.

– Se oli aika lailla 15 prosenttia, mitä todellinen raaka-aineen hinnannousu oli. Ne, jotka nostivat hintaa enemmän, nostivat sähkön hinnan mukaan eivätkä polttopuun hinnan mukaan, Välimäki sanoo.

Viime syksynä liitereitä täytettiin normaalia innokkaammin, kun sähkön hinnat olivat lähteneet nousuun, ja nousun oletettiin jatkuvan. Kuva: Mikko Peltoniemi

Halkova myy puuta myös Akaaseen

Ari Tyni valkeakoskelaisesta Halkova Oy:stä kertoo, että heillä riittää tälläkin hetkellä polttopuuta myyntiin.

– Teemme puuta kuivurilla, jossa puiden pitää olla neljästä viiteen päivää. Raaka-aineen saatavuudessa on ollut välillä vaikeuksia, joten myytävää on vaihtelevasti, Tyni kertoo.

Halkova myy koivua ja sekaklapia lähinnä Valkeakoskella mutta myös Akaaseen, Lempäälään ja Tampereelle.

– Vuodessa menee noin 1300–1400 kuutiota, mutta tavoite on kasvattaa määrää koko ajan. Teemme tätä sivutoimisena harrastuksena, joten valtavaan tuotantoon ei ole syytä.

Toista talvea käytössä oleva kuivuri on ollut yritykselle iso valtti, koska suurta varastoa puun kuivaamiseen ei tarvita.

– Varastoiminen olisi muuten on ongelma, mutta nyt voimme tehdä kysynnän mukaan keski- tai lopputalvella.

Myös Halkovan on ollut pakko nostaa jonkin verran myytävän puun hintoja.

– Kate on pienentynyt ja kulut kasvaneet, kun raaka-aineen ja kuivatuksen hinta ovat nousseet. Sen takia on ollut pakko pikkuisen nostaa hintoja, mutta emme ole käyttäneet tilannetta hyväksi, Ari Tyni sanoo.