Anni Määttä, Saku Tuomivaara, Jake Yrölä ja Maria Valtonen esittelevät lempipaikkansa kotona – Arvaatko, kuka nikkaroi jakkaroita ja kuka on ottanut oppia omalle uralleen Formula 1 -lääkäriltä?

Anni Määttä (vas.), Saku Tuomivaara, Jake Yrölä ja Maria Valtonen kertovat, mikä on heidän lempipaikkansa kotona. Kuvat: Tarja Antola

Jokaisella on kodissaan paikka, jossa viihtyy parhaiten. Monen lempipaikka on sohva, jossa voi loikolla rennosti, lukea tai katsoa televisiota. Joillakin se on keittiö tai sauna. Akaan Seutu kysyi neljältä tunnetulta akaalaiselta, mikä on paras paikka kotona.

Lempipaikkansa esittelevät kaupunginvaltuutettu Anni Määttä (kok), lentopalloilija Saku Tuomivaara, muusikko Jake Yrölä ja yrittäjä Maria Valtonen.

Sohvannurkka on Määtän kodin sydän

Kaupunginvaltuutettu, kirkkovaltuutettu ja Leomuovi Groupin markkinointipäällikkö Anni Määttä nimeää kodin lempipaikaksi sohvannurkan, jossa koko perhe istuu katsomassa televisiosta Akaa-Volleyn ja Ilveksen pelejä, jos ei ole seuraamassa niitä paikan päällä.

– Tämä on meidän kodin sydän, Määttä toteaa.

Määtät asuvat omakotitalossa Nahkialan ja Ketunpesien rajalla Toijalassa. Perheeseen kuuluvat Annin lisäksi puoliso Joonas sekä pojat Nooa, 11, Uljas, 9, ja Aito, 7, sekä vuoden ikäinen sekarotuinen Nukka-koira.

Talon sijainti Ketunpesäntiellä näkyy lempipaikan sisustuksessa, johon kuuluvat kettutyynyt ja kettuaiheiset koriste-esineet. Kettujen keräilyn ovat aloittaneet Anni Määtän vanhemmat, jotka rakensivat talon 1990-luvun lopulla Annin ollessa yläasteikäinen. Reilut viisi vuotta sitten talosta tuli Annin oman perheen koti, kun Annin äiti ja nyt jo edesmennyt isä rakensivat uuden talon Sontulaan.

Anni Määtän perhe istuu yhdessä sohvalla katsomassa urheilua. Anni Määtän sylissä Nukka-koira. Kuva: Tarja Antola

Saku Tuomivaara rentoutuu kirjojen parissa

Akaa-Volleyn passari Saku Tuomivaara asuu vuokralla kerrostalossa Toijalan keskustassa. Alkovilla varustettu yksiö on 20-vuotiaan lentopalloilijan ensimmäinen oma asunto.

Kodin paras paikka on sohva, siinä Tuomivaara rentoutuu urheilemisen lomassa. Päätyö on treenaaminen, minkä lisäksi Tuomivaara käy joskus vapaa-aamuina muissa töissä Urjalan Makeistukussa.

– Sohvalla tulee kuunneltua äänikirjoja, luettua kirjoja ja katsottua telkkaria. Samalla saa nollattua aivot treeneistä ja muusta arjesta, Tuomivaara kertoo.

Kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti urheiluun liittyvät kirjat. Tuomivaara lukee nyt toista kertaa teosta Aki Hintsa – Voittamisen anatomia.  Edesmennyt Hintsa toimi formulakisojen varikkolääkärinä.

– Olen tykännyt kirjasta tosi paljon ja saanut siitä pikkujuttuja omaankin tekemiseeni, Tuomivaara kertoo.

Televisiosta Tuomivaara katsoo Akaa-Volleyn ja muiden lentopallojoukkueiden pelejä sekä elokuvia ja sarjoja.

Saku Tuomivaara rentoutuu sohvalla kirjojen parissa. Kuva: Tarja Antola

Jake Yrölä nikkaroi verstaassaan

Jake´s Blues Bandin kitaristi ja laulaja Jake Yrölän koti on Nahkialassa Toijalassa. Omakotitalossa asuvan muusikon lempipaikka on talon alakerrassa, josta löytyy sekä treenitila soittamiseen että verstas käsitöille.

– Verstaassa teen kaikennäköistä puusta ja metallista, kun inspiraatio iskee. Tekemiseen on kaikki työkalut hitsivehkeitä lukuun ottamatta, Yrölä kertoo.

Päivätyönään metallimiehenä työskentelevä Yrölä on nikkaroinut verstaassaan muun muassa parikymmentä mäntyjakkaraa, joissa komeilee Jake´s Blues Bandin nimi.

– Osan olen myynyt tutuille, Yrölä kertoo.

Yrölä puuhailee alakerran harrastustiloissa myös 13-vuotiaan Jimi-poikansa kanssa, kun tämä on isänsä luona.

Jake Yrölä on paljasjalkainen toijalalainen, joka on asunut koko ikänsä Toijalassa.

– En ole päässyt mihinkään täältä, mutta täältä pääsee hyvin pois, jos haluaa. Tämä on hyvä tukikohta, Yrölä tuumaa.

Jake Yrölä on verstaassaan nikkaroinut Jake´s Blues Band -jakkaroita, jotka ovat Yrölän itse suunnittelemia. Kuva: Tarja Antola

Maria Valtonen rentoutuu takkatulen ääressä

Vaateliike Huuskan yrittäjä Maria Valtonen viihtyy kotona takan ääressä. Takka on talossa keskeisellä paikalla, ja talvella tuli palaa takassa joka päivä. Takan sytyttäminen on ensimmäisiä asioita, joita Valtonen töistä kotiin päästyään yleensä tekee.

– Tulella on rentouttava vaikutus. Voisin tuijottaa talvella tulta ja kesällä järveä vaikka kuinka paljon, hän kertoo.

Maria Valtonen asuu miehensä Markku Valtosen kanssa Kurisjärvellä, vuonna 2004 valmistuneessa omakotitalossa, jonka pariskunta on itse suunnitellut. Perheen kaksi aikuista lasta asuvat omillaan.

Takan ääressä istuessaan Maria Valtonen saattaa tuijottaa tulta, katsoa televisiota, kutoa sukkaa tai lukea kirjaa. Mieleisimpiä ovat kotimaiset dekkarit ja urheilijoiden elämäkerrat.

Maria Valtonen nauttii takkatulesta. Takka on keskeisellä paikalla kotia. Kuva: Tarja Antola