Lähes 250 henkilöä allekirjoitti vuosi sitten Tipurin kyläyhdistyksen alullepaneman kuntalaisaloitteen, jossa toivottiin Jalannin jäälle hiihtolatua tai retkiluistelurataa tai molempia. Akaan kaupunki vastaanotti aloitteen maaliskuussa, ja se käsiteltiin teknisessä lautakunnassa, kaupunginhallituksessa ja valtuustossa.
Kaupunki vetosi turvallisuuteen ja resursseihin
Kaupunki antoi kuntalaisaloitteeseen vastauksena teknisen toimen tekemän selvityksen, jonka mukaan talviliikuntamahdollisuuksien toteuttaminen kaupungin toimesta ei ole mahdollista turvallisuusnäkökohdat huomioiden.
Kaupungin mukaan jäälatujen ylläpito turvallisesti vaatii kokemusta jäällä toimimisesta, tietoa jääalueen virtauspaikoista, jään pinnalle nouseva vesi tuottaa ennalta arvaamattomia vaaratilanteita niin käyttäjille kuin reitin ylläpitäjälle ja jäälle nouseva vesi tekee ladusta ajoittain käyttökelvottoman ja sen hoidosta mahdottoman.
Lisäksi reittien ylläpito vaatisi kaupungin mielestä erittäin tarkkaa seurantaa ja lähes päivittäisiä toimenpiteitä kuten jäänvahvuuden jatkuvaa tarkkailua Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ohjeiden mukaisesti. Ohjeistus sisältää muun muassa kriteerit jään kestävyydelle sekä mittauksia, dokumentointia ja käyttäjien informointia koskevia asioita.
Kaupunginhallitus hyväksyi teknisen toimen selvityksen lisäyksellä, että kaupunki antaa mahdollisuuden seuroille tai yhdistyksille ylläpitää Jalanti-järven latuja avustuskorvausta vastaan, koska kaupungilla ei ole resurssia ottaa tehtävää vastattavakseen omana toimintana. Kaupunki ei kuitenkaan vastaa kyseisten latujen turvallisuudesta ja käyttökelpoisuudesta. Valtuustossa selvitys hyväksyttiin yksimielisesti.
Ladut vaativat taitoa, aikaa ja tekijöitä
Tipurin kyläyhdistyksen puheenjohtajan, Jalannin mökkiläisiin kuuluvan Ville Tipurin mukaan ainakaan kyläyhdistyksellä ei ole mahdollisuutta lähteä tekemään latuja.
– Kyläyhdistyksellä ei ole siihen resursseja. Lähes kaikki kyläyhdistyksen aktiivit ovat työssäkäyviä ja perheellisiä, eikä latujen tekemiseen tahdo olla aikaa, Tipuri kertoo.
Jalannin luistelu- ja hiihtostadionia ylläpiti aiemmin vapaaehtoisena Risto Jussilainen, jolta löytyi Tipurin mukaan myös taitoa tehdä latupohja niin, että jäälle noussut vesi ei pilannut latua. Tasaiset ladut järven jäällä ovat sopineet niin pienille kuin varttuneillekin hiihtäjille.
– Siitä tykättiin kovasti. Iso kiitos Jussilaiselle, että hän viitsi tehdä latuja ja luistelubaanoja, joita koulutkin hyödynsivät, Tipuri sanoo.
Tipuri kertoo, että Jussilainen olisi myynyt laduntekolaitteet kyläyhdistykselle lopetettuaan latujen tekemisen.
– Mietimme kovasti niiden ostamista, mutta totesimme, ettei yhdistyksellä ole resursseja ylläpitää latuja, Tipuri kertoo.
Retkiluistelurata sopisi Järviönlahdelle
Tipuri olisi toivonut, että kaupunki olisi tehnyt ladun edes Järviönlahdelle, jossa jää on vakaampi kuin isommalla selällä. Tipuria harmitti aluksi vetoaminen turvallisuustekijöihin, koska latuja on Jalannille tehty vuosia. Toisaalta hän sanoo ymmärtävänsä asian viranomaisnäkökulman.
Tipurin mukaan Järviönlahti sopisi erityisen hyvin retkiluisteluradalle.
– Sitä toivoisi myös Akaaseen. Siihen en tiedä parempaa paikkaa kuin Järviönlahti.
Laduntekijöitä ei ole ilmoittautunut
Akaan kaupungin kunnossapidon esimies Harri Pouru ei ole kuullut, että mikään muukaan yhdistys tai seura olisi menossa tekemään latua tai luistinrataa Jalannille.
– Sahaava talvi on tehnyt sen, että siellä ei juuri olisi ollut paljon tehtävissäkään, kun vesi on noussut tai on satanut vettä. Talvi on ollut huono kenenkään toimia siellä, Pouru toteaa.
Akaan teknisen johtajan Jaana Kootan mukaan Jalannin latujen tai luistinradan tekemiseen ei ole varattu avustusmäärärahaa. Jos jokin seura tai yhdistys ilmoittautuu tekijäksi, avustuksen myöntäminen tarkoittaa teknisen johtajan mukaan muiden menojen karsimista.