Pirkanmaan hyvinvointialue on vastannut akaalaisten terveydenhuollon järjestämisestä 1. tammikuuta 2023 alkaen. Tämän tekstin kirjoitettamiseen mennessä valituksia akaalaisilta terveyspalveluiden käyttäjiltä ei ole kuulunut eikä kriisitiedotteita hyvinvointialueen suunnalta näkynyt. Maailmanloppua ei siis tullut tämänkään muutoksen myötä.
Lopulta hyvin vähän muuttui ainakaan akaalaisen sote-palveluiden tarvitsijan näkökulmasta. Mutta mikä muuttui Akaan kaupungin näkökulmasta? Paljonkin. Kaupunki sai aivan uuden roolin. Kun kunnille pitkään kuulunut sote-palveluiden järjestäminen nyt siirtyi muualle, on kaupungin organisaatio uuden edessä. Voisiko jopa sanoa, että kaupungin työntekijät ja johtavat viranhaltijat ovat nyt töissä kokonaan eri organisaatiossa kuin vanhan vuoden puolella?
Aiemmin sote-palvelut olivat yksi tärkeimmistä, ellei tärkein Akaan kaupungin tarjoamista palveluista. Nyt niitä ei enää tarvitse järjestää. Se antaa kaupungille aivan uuden todellisuuden ja toivottavasti myös valaa uutta intoa koko organisaatioon. Kun sote-palvelut ovat poissa, päästään keskittymään osittain kokonaan uuteen, osittain vahvistuviin vanhoihin kaupungin järjestämiin palveluihin.
Yksi tämän päivän Akaan tärkeimmistä tehtävistä on elinvoiman vahvistaminen. Siihen liittyvät Kuntaliiton termein elinkeino- ja työllisyysrooli sekä kehittäjä- ja kumppanirooli. Nämä neljä roolia ovat nyt meille äärettömän tärkeitä muun muassa siksi, että tänä vuonna kaupungin budjetista 60 prosenttia lähti pois ja veropohja kapeni osan verotuksesta siirtyessä valtion verotuksen piiriin. Tulopohjan uudelleen vahvistaminen edellyttää uusien yritysten houkuttelua kaupunkiin. Niin saadaan myös uusia työpaikkoja ja lisää verotettavaa. Jatkossa harjoittamamme elinkeinopolitiikan tulee kyetä vastaamaan tähän haasteeseen. Emme voi vain keskittyä pyörittämään omaa tahkoamme. Pitää kyetä näkemään muutaman askeleen verran eteenpäin. Millaisia tarpeita sellaisilla yrityksillä on, jotka voisivat mahdollisesti olla sijoittumassa Akaaseen? Millaisia tarpeita Akaaseen jo sijoittuneilla yrityksillä on, joihin vastaamalla voimme tukea yritysten kasvua ja menestystä? Näihin kysymyksiin vastaamista joku voisi pitää haastavana. Tarvitsemme sellaisen elinkeinopolitiikan ja sellaiset elinkeinopolitiikan jalkauttajat, joiden mielestä niihin vastaaminen on ennen kaikkea innostavaa.
Vaikka hyvinvointialueet aloittivat, ei terveyttä ja hyvinvointia todellakaan uudessa Akaassakaan unohdeta. Sen sijaan tämän päivän Akaan yksi merkittävimmistä rooleista on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Se on kaiken toiminnan läpileikkaava velvoite. Hyvinvointiroolia toteutetaan koko Akaan kaupungin toiminnan kautta. Tämä vaatii kaupungin päättäjiltä ja organisaatiolta uutta näkökulmaa. Miten kaupungin lautakunnat voivat omassa toiminnassaan huomioida velvollisuuden tehdä terveyttä ja hyvinvointia edistävää työtä? Toivottavasti tästäkin innostutaan, ei ahdistuta eikä varsinkaan unohdeta.
Asian unohtamiselta varjelee tehokkaasti hyte-kerroin. Hyte-kertoimen ansiosta kuntien rahoituksen valtionosuuden suuruus määräytyy jatkossa osaksi niiden tekemän hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön mukaan. Tällä halutaan varmistaa kuntien aktiivinen toiminta asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi myös sote-uudistuksen jälkeen.