Tämän vuoden aikana voimakkaaseen nousuun kääntyneellä sähkön hinnalla on erilaiset vaikutukset akaalaisiin yrityksiin. Viialan K-Market Maukkaan kauppias Teemu Alitalo kertoo sähkön hinnan vaikuttaneen kaupan toimintaan jo neljän kuukauden ajan. Nousseen hinnan seurauksena esimerkiksi kaikki kaupan kylmäkaapit pidetään niin lämpiminä kuin mahdollista.
– Ne ovat 12 asteessa, asiakkailta ei ole tullut siitä yhtään palautetta. Kaksi pakasteallasta on otettu kokonaan pois käytöstä. Myös vanha jätskiallas ja yksi juomakaappi on kytketty pois päältä, niiden tuotteille ei ole talviaikaan menekkiä kuitenkaan, kauppias kertoo.
”Seuraavaksi joka toinen loisteputki pois”
Alitalo on tehnyt liikkeessään periaatteessa kaikki sähkönsäästötoimenpiteet mitä Kesko on pyytänyt kauppiaita tekemään. K-Markettien sähkösopimukset tehdään keskitetysti Keskon kautta. Tästä syystä Alitalo ei osaa sanoa, miten pitkään sähkösopimus on voimassa ja mihin hintaan. Kauppias maksaa kuitenkin aina oman liikkeensä sähköt.
– Kesko ei siihen osallistu normitilanteessa. Ammattilaiset kävivät meillä katsomassa lämmöt, samalla kaikki lamput käytiin läpi, ettei rikkinäisiä ole missään, ilmanvaihto käytiin läpi, putsattiin huuvat, tehtiin kaikki mitä keksin. Seuraava steppi että joka toinen loisteputki pois, Alitalo suunnittelee.
Vaikka Alitalolla ei ole tietoa Keskon kautta tulevan sähkösopimuksen kilowattihinnasta, hän on kuitenkin huomannut kaupan sähkölaskun kasvaneen huomattavasti. K-Marketissa on laitettu kaikki valmiiksi myös mahdollisia sähkökatkoja varten.
– Kahden tunnin sähkökatkoista vielä selvitään, esimerkiksi ovet voidaan tarvittaessa avata manuaalisesti. Uusia asiakkaita ei liikkeeseen kuitenkaan oteta, jos sähkökatko tulee. Aika rankkaa olisi joutua pitämään kaupan ovia kiinni vaikkapa perjantaina iltapäivällä, kauppias toteaa.
Sähkön hinnan nousu ei ole nostanut kaupan hintoja. Alitalo haluaa noudattaa ketjun määrittämiä hintoja.
– En ole nostanut yhtäkään hintaa sähkölaskun vuoksi. En halua ottaa asiakkaiden selkänahasta sitä mitä maksaa, Alitalo toteaa.
Viialan työväentalon sähkölasku 5000 euroa
Viialan Työväenyhdistyksen omistaman Viialan työväentalon isännöitsijä Raimo Järvinen kertoo talon sähkösopimuksesta olevan noin vuoden verran jäljellä. Hinnannousu ei siis vielä näy yhdistyksen taloudessa.
– Ei ole sähkön hinnasta sen enempää keskusteltu, sen verran että kerran harkittiin, että laitetaanko aurinkopaneelit. Se on vaan rahasta kiinni. Täytyisi hakea Kotiseutuliitolta taas vähän rahaa, mahdollisesti siihen tarkoitukseen sitä saisimme, Järvinen uskoo.
Työväenyhdistys voi tarvittaessa hakea Kotiseutuliiton tukea myös sähkölaskunsa maksamiseen.
– Normaalisti sähkölasku on ollut noin 5000 euroa vuodessa. Meillä ei varsinaisesti ole muuta keinoa säästää sähköä kuin valojen käytön vähentäminen. Kun talo on kovalla käytöllä, niin valoa kuluu kyllä. Talolle on kova kysyntä, mutta tietysti siitä saa sitten rahaa, jolla voi maksaa sähkölaskuja, Järvinen muistuttaa.
Leomuovilla sähkön hinta laskee ensi vuonna
Leomuovin tekninen johtaja Sami Rantala kertoo yhtiön Akaan yksiköllä olevan pitkäaikainen, kiinteähintainen sähkösopimus. Yhtiön kaksi muuta yksikköä Kankaanpäässä ja Uudessakaupungissa ostavat pörssisähköä ja niissä tuotantoa on sopeutettu siten, että tuotantoa on siirretty hetkiin, jolloin sähkö on edullisempaa.
– Niissä yksiköissä isojen koneiden käyttöä on keskitetty hetkiin, jolloin hinta on edullista eli yöaikaan ja viikonloppuun. Koneita on myös pysäytetty sen takia että hinta on noussut niin ylös, ettei muovituotteiden teko enää välttämättä ole järkevää sillä sähkön hinnalla, Rantala toteaa.
Viialan yksiköllä on kolmen vuoden sähkösopimus, joka on voimassa vuoden 2023 loppuun asti. Hinta on tällä hetkellä edullinen, Leomuovin toimitusjohtaja Risto Kalliainen kertoo.
– Maksamme nyt kilowattitunnista 4–5 senttiä, Kalliainen muistelee.
Vielä edullisemmaksi Viialan yksikköön ostetun sähkön hinta muuttuu vuoden 2023 jälkeen.
– Vuonna 2024 sähkö tulee olemaan jopa halvempaa. Se sopimus on osattu kiinnittää hyvissä ajoin. Viialan yksiköllä ei tule olemaan sähkön hinnan kanssa mitään hätää, Kalliainen kertoo.
Seuraava, entistä edullisempi sopimus kattaa vuodet 2024 ja 2025. Lämmitykseen ei sähköä Viialan yksikössä kulu. Tilat lämpiävät pääasiassa prosessin hukkalämmöllä. Sitä varataan myös varaston lattiaan, jossa kiertävä putkisto toimii lämpöakkuna. Lämmitysöljyä kuluu vuodessa saman verran kuin omakotitalossa, noin 1500 litraa vuodessa.
Sähkön hinta näyttelee varsin pientä, noin 5–7 prosentin osuutta Leomuovin valmistamien muovituotteiden hinnoissa. Huomattavasti suurempi merkitys on raaka-aineen hinnalla, joka myös on noussut.
– Raaka-aineen hinta voi olla jopa 90 prosenttia lopputuotteen hinnasta. Jos raaka-aineen hinta tuplaantuu, se on pakko siirtää asiakkaalle. Asiakkaat sen myös ymmärtävät, Kalliainen kertoo.