
Monissa perheissä jouluruokaa hankitaan enemmän kuin lopulta jaksetaan syödä. Harvinaisetkin herkut saattavat lopulta päätyä biojätteeseen. Pyysimme Toijalan yhteiskoulun kotitalousopettaja Kirsi Sakalaa kertomaan konsteja, joilla ylijäänyt jouluruoka pelastetaan tältä kohtalolta.
– Hävikki muutetaan helposti herkuksi. Kaikki lähtee kuitenkin suunnittelusta. Painotan sitä, että suunnittelua ja sopivasti ostamista noudattamalla hävikkiä voidaan minimoida, Sakala opastaa.
Koska joulu kuitenkin on juhlista jaloin, moni haluaa laittaa pöytään montaa sorttia. Näin ruoan kokonaismäärä karkaa äkkiä suureksi. Joukkoon mahtuu usein myös ruokalajeja, jotka eivät maistukaan ruokailijoille suunnitellusti.
– Kannattaa miettiä oman perheen suosikkiruoat ja sitten ne jokaisen omat toiveherkut. Niistä lähdetään koostamaan joulupöytää. Silloin juhlapöydässä on maistuva kokonaisuus, josta kaikki tykkää, eikä hävikkiä ole niin odotettavissa.
Jos perheenjäsenten omiin herkkuihin kuuluu ruokalajeja, jotka eivät kenellekään muulle maistu, Sakala kehottaa ostamaan valmistuotteita vaikka hyvinkin pienen määrän. Jos esimerkiksi graavilohi maistuu vain yhdelle, voi kalatiskistä ostaa vaikkapa vain 100 grammaa valmista kalaa. Tosin kala on yksi esimerkki jouluherkusta, joka kääntyy äkkiä arkiherkuksi.
– Ylijääneet joulukalat voi käyttää kiusauksiin, niin graavit kuin savukalatkin, Sakala vinkkaa.
Kinkku on yhä kunkku
Useimmissa suomalaisissa kodeissa ostetaan yhä kinkku joulupöydän keskipisteeksi. Onneksi kinkku on myös se jouluruoka, joka on helpoimmin jatkojalostettavissa.
– Perinteisin tapa on tuhota kinkku hernekeittoon. Kinkkukiusaus, kinkkupasta, kinkkupannari, kinkkupiirakka, kinkkumuffinit, uuniperunan täyte, pitsa, täytetty munakas, kinkkutäytteiset vohvelit eli suolaiset vohvelit, nyhtöpossu, Sakala luettelee.
Itse Sakala suunnittelee kokeilevansa tänä vuonna korealaistyyppistä karamellisoitua possua kinkusta. Se sopii vaikka hampurilaisten väliin uudenvuodenaattona.
– Taikka tortillan täytteeksi.
Kinkku on sopiva jatkojalostettavaksi myös sen ansiosta, että se säilyy noin viikon, samoin laatikot. Kalat säilyvät heikoimmin.
– Vain noin vuorokauden tai pari. Ne kannattaa ostaa harkiten. Mitä suolaisempi kala, sitä parempi säilyvyys. Pöytään kannattaa nostaa vain se, mitä arvioidaan kuluvan. Jalostus kannattaa aloittaa heti 27. päivä.
Laatikoita voi laittaa vaikka sämpylätaikinaan, leipätaikinaan ja rieskoihin.
– Kaikki laatikot sopivat sosekeittojen jatkeeksi. Perunalaatikkoa voi käyttää suolaiseen piirakkapohjaan. Kaikista laatikoista voi myös pyöräyttää pyöryköitä ja paistaa pannulla pihvejä. Niihin voi lisätä muutaman kananmunan, lisämausteita tai murennettua fetaa. Jatkojalostuksessa vain mielikuvitus ja luovuus on rajana, Sakala rohkaisee.
Laatikon voi jalostaa myös pitsapohjaksi. Koska kyse on hävikkiruoasta, ei kokeilun pieleen meneminenkään ole niin iso asia.
– Keskivertokuluttaja heittää roskiin jopa 25 kiloa ruokaa vuodessa, noin 130 euroa. Joulun aikaan on myös mahdollista hakea lisää ruokaa kaupasta, jos jokin loppuu kesken. Laatikot ovat silloin todennäköisesti jo alennusmyynnissä, Sakala muistuttaa.
Rosollista syntyy venäläinen borch-keitto. Rosolli soseutetaan ja lisätään hieman punaviinietikkaa. Herkku syödään smetanan kanssa.
Riisipuurosta syntyy jälkiruokia, appelsiiniriisiä, vaniljasokerilla ja hillolla maustettuna itse tehtyä riisifruttia tai Ahvenenmaan pannukakkua.
Nyyttärijoulu vähentää hävikkiä
Yksi tapa vähentää ruokahävikkiä on juhlia joulua porukalla. Kun kukin osallistuja tuo paikalle osan juhlaruoasta nyyttäriperiaatteella, saadaan kasaan jouluateria, mutta hankittu ruoan kokonaismäärä pysyy aisoissa.
– Nyt kun pahin korona-aika alkaa olla takana, voidaan joulua juhlia taas yhdessä isommalla porukalla. Nyyttärit voisivat olla nyt ihan hyvä tapa vähentää hävikkiä, Sakala näkee.
Verkkokauppa paljastaa kokonaishinnan
Sakala suosittelee hyödyntämään jouluruokien ostamisessa ruokakaupan verkkokauppaa.
– Sieltä näkee ostokerran kokonaishinnan, mitä suunnitellut jouluruoat yhteensä maksavat. Myös kilohintoja ja pakkauskokoja on helppo vertailla. Siinä ei tule heräteostoja samalla tavalla kuin kaupan käytävillä.
Verkkokaupan käyttö pelastaa myös kauppojen jouluruuhkalta. Samoin aikaa jää muuhun jouluvalmisteluun reilusti enemmän.
– Jälleen kyse on ennakkosuunnittelusta.
Karamellisoitu possu kinkusta
Ainekset
500 g kypsää joulukinkkua
1 rkl öljyä
Kastike
2 dl vettä
½ dl fariinisokeria
3 rkl japanilaista soijakastiketta
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 rkl HP-kastiketta
hienonnettua kevätsipulia koristeeksi
Valmistus
- Valmista ensin kastike. Lisää kattilaan vesi, sokeri, soija-, chilikastike ja HP-maustekastike. Sekoita ja anna kiehua voimakkaasti, kunnes kastike sakeutuu eli noin 10 minuuttia. Nosta kattila sivuun.
- Revi kinkku suikaleiksi ja pilko suikaleet tarvittaessa lyhyemmiksi paloiksi. Ruskista lihasuikaleet pannulla öljyssä korkealla lämmöllä rapeiksi ja kuumiksi.
- Valele kastiketta paistettujen kinkkusuikaleiden pinnalle. Halutessasi ripottele pinnalle hienonnettua kevätsipulia ja tarjoa basmatiriisin kanssa.
Resepti: K-Ruoka.fi