”EU on ollut Ukrainan asiassa epätarkka”

Ukrainan ja Euroopan unionin suhde ei SDP:n eurovaaliehdokas Miapetra Kumpula-Natrin mielestä ole koko Ukrainan kriisin aikana täysin selväksi.

– EU on käyttänyt koko kriisin ajan vähän epätäsmällisiä ilmaisuja suhteestaan Ukrainaan. Unionilla ei ole yksittäistä selkeää näkemystä, että Ukrainalle tarjottaisiin jäsenyyttä. Ukraina ei ole hakenut jäsenyyttä, eikä EU:lla ole tapana käydä kutsumassa. Maat päättävät itse mitä tekevät. Se mistä on puhuttu, on assosiaatiosopimus, josta nyt on toteutettu muun muassa tullien poistaminen. Tavoitteena on Ukrainan kaupallinen kehittyminen yhteistyön kautta, sanoo Miapetra Kumpula-Natri.

Eurovaaliehdokas Miapetra Kumpula-Natrin mielestä Suomen suhteet Venäjään on oltava kunnossa, mutta EU:n ohittavaa omaa ulkopolitiikkaa Venäjän suhteiden hoitoon hän ei kannata.
Eurovaaliehdokas Miapetra Kumpula-Natrin mielestä Suomen suhteet Venäjään on oltava kunnossa, mutta EU:n ohittavaa omaa ulkopolitiikkaa Venäjän suhteiden hoitoon hän ei kannata.

– Myös joidenkin komissaarien heitot Ukrainan ottamisesta jäseneksi on täysin vaistoin Euroopan unionin omia sääntöjä.

Miapetra Kumpula-Natri korostaa, että Ukraina on itsenäinen valtio, jonka pitää saada päättää tekemisistään itse. Yhtä selvää on myös, että Ukrainan pitää tulla toimeen kaikkien naapuriensa kanssa, eivätkä naapurit voi omia Ukrainaan etupiireihinsä.

– Kun karttaa katsoo, niin ymmärtää, että Krim on eri asia kuin moni muu alue. Ja aika nopeasti Krimin valloittamisen jälkeen tulivat analyysit, että tästä tuli tällainen jäätynyt konflikti. Vaikea on nähdä, että Venäjä sieltä lähtisi, toisaalta sekään ei ole todennäköistä, että muut maat valloituksen tunnustaisivat. Venäjän menettely ei ollut mitenkään kansainvälisen oikeuden mukainen, sanoo Kumpula-Natri.

Itä-Ukraina on Miapetra Kumpula-Natrin mielestä eri asia ja sinne Venäjän joukot eivät saa mennä.

– Itä-Ukraina on monella tavalla nyt koetinkivi. Voiko Venäjään luottaa, että he halusivat vain Krimin, mutta muuten palaisivat kansainvälisen sopimisen tielle. Tälle löytää nyt merkkejä, jos vain haluaa nähdä. Selväksi on tullut myös se, että Venäjä ei halua Naton laajenevan rajoilleen.

Tosiasiat tunnustettava

Kriisi on peittänyt alleen sen tosiseikan, että Venäjä on osittain riippuvainen Ukrainan teollisuudesta.

– Ukrainassa on hyvin merkittävää sotatarviketeollisuutta ja siksi se on Venäjälle myös tärkeä kauppakumppani. Ja tämäkin huomioiden, jos Itä-Ukrainan tilanne kärjistyy, niin Venäjä ei puolustaudu vaan on käymässä aggressiivisemmaksi, joka on sitten jo todella iso asia, sanoo Miapetra Kumpula-Natri.

– Oleellista on nyt miettiä, onko Venäjä laajentumassa vai puolustamassa itseään tavalla, joka estää Ukrainan menemisen Natoon. Toisaalta eihän toisen maa ratkaisuja voida sanella, tätä ei Suomi tekisi koskaan, mutta me olemme myös omista kokemuksistamme oppineet, että tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, Kumpula-Natri jatkaa.

Miapetra Kumpula-Natri tietää, että häneen ajatuksensa ”tosiasioiden tunnustamisesta” voi kalskahtaa suomettumiselta.

– Meillä on takanamme jo pitkä historia. Meillä on hyvät suhteet Venäjään. Olemme täysin demokraattinen valtio ja 100-prosenttisesti Euroopan unionin jäsen. Ei voida puhua suomettumisesta.

Suomella pitää myös olla yhteydet kunnossa Venäjään, mutta Euroopan unionin ohittavaa ulkopolitiikkaa Kumpula-Natri ei kannata.

– Silloin kun EU:lla on kanta, ei näe syytä poiketa siitä. Ulkopolitiikassa EU toisin vasta harjoittelee. EU:lla on ulkopolitiikassa oma korkea edustaja ja myös Lissabonin sopimuksessa ulkopolitiikka määritellään, vaikkakin EU:n kanta tulee edelleen jäsenmaiden yhdessä sopien.

Miapetra Kumpula-Natri yrittää Euroopan parlamenttiin kolmatta kertaa. Vaaleissa 1999 tuli ensimmäinen varasija. Hän on ollut kansanedustaja Vaasasta 11 vuotta ja toimii tällä hetkellä muun muassa eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajana. Tämä valiokunta käsittelee muun muassa kaikki Euroopan unionin asiat ja määrittelee viime kädessä Suomen kannan ministereille unionin neuvotteluihin.