Akaa-Volley hemmotteli kotiyleisöään ja kaatoi VaLePan 3-2 – Akaa Areena korkattiin myös lentopallon Mestaruusliigan osalta perjantai-illassa

Urpo Sivula autettiin pois kentältä toisen erän aikana sattuneen loukkaantumisen vuoksi. Kuva Harri Mattila.

Akaa Areena korkattiin myös lentopallon Mestaruusliigan osalta perjantai-illassa. Päivämäärä 30.9.2022 jää kaupungin historiaan. Ja Akaa-Volley kunnioitti tilaisuutta kaatamalla vasta toisen kerran VaLePan. Tasainen kamppailu päättyi kotijoukkueen hyväksi 3–2 (30–32, 18–25, 25–23, 25–23, 15–12).

Joukkueiden aloituskuusikoissa ei ollut yllätyksiä. Akaan valmentaja Olli Kunnari antoi passivastuun odotetusti Anton Välimaalle, keskelle verkkoa astuivat Akaa-Volleyn uusi kapteeni Panu Pitkänen ja kokenut Sauli Sinkkonen. Laitoihin löytyivät uudet vahvistukset Mohammedreza Beyk (Beik) ja Gregory Petty (Greg). Hakkurintontille astui odotetusti Ali Fazli ja liberohommiin Elijah Risso.

VaLePan Janne Kangaskokko heitti kehiin kuusikon Mikko Esko, Urpo Sivula, Mikko Karjarinta, Severi Savonsalmi, Sakari Mäkinen ja Karil Allik. VaLePan uusi libero on akaalaisille yleispelaajana tutuksi tullut Eetu Pennanen.

Elijah Risso on nyt pelannut kaksi liigapeliä ja on kahdesti saanut merkinnän ProLibero-kilpailun taulukkoon. Kuva Harri Mattila.

Ensimmäisessä erässä oli toimittajalta loppua muistiinpanopaperi kesken, kun erä jatkui ja jatkui. Ratkaisu syntyi vieraiden torjunnalla. Toki tilanteesta pitää kunniaa antaa myös Eskolle, jonka aloitus rikkoi akaalaisen vastaanoton. Välimaa tarjoili Fazille huonosta asennosta ja ehkä hieman matalana.

Dramatiikkaa salin täydeltä

Toisessa erässä nähtiin dramatiikka kahteen otteeseen. Ensin VaLePa haki pallon peliin kotijoukkueen mielestä antennin väärältä puolelta pelaten. Tuomarit tulkitsivat toisin ja saivat jopa aina niin tyynen Kunnarin hieman sanailemaan isoilla kirjaimilla. VaLePa sai tuosta tilanteesta hetkeksi pelin haltuunsa ja kiipesi viiden pisteen johtoon.

Toinen draama syntyi, kun Sivula putosi verkolla pallon päälle ja väänsi tilanteessa polvensa pelaamattomaan kuntoon. Mestaruusliigakausi on vielä nuori, mutta europelit alkavat Suomen mestarin osalta jo ensi viikolla. Toivottavasti Sivulan polvivamma ei estä pelaamista. Tilalle tullut Tino Vuori hoiti tonttinsa ilman suurempia ongelmia. Mutta on selvää, että VaLePa tarvitsisi kokeneen maajoukkuehakkurin panosta menestyäkseen.

Beik hyökkäsi VaLePaa vastaan 18 pistettä ja otti ottelun kuluessa koko ajan isompaa roolia Akaa-Volleyn kokoonpanossa. Kuva Harri Mattila.

Kolmannessa erässä etenkin Beik otti roolia näyttävillä suorituksillaan ja tuuletuksilla, joita ei Akaassa ole nähty sitten Endervin Herreran aikakauden. Tässäkin erässä oli oma draamansa, kun Beikin juju tuomittiin pudonneen VaLePan lattiaan. Sastamalalaiset pelasivat palloa aina hyökkäykseen asti, vaikka peli oli jo puhallettu poikki ja kotijoukkue tuuletti pistettä. Kalabaliikki toi myös keltaisen kortin Allikille.

Neljättä erää VaLePa vei hienoisesti aina tilanteeseen 18-18 saakka. Sen jälkeen vieraat keskittyivät enemmän protestoimaan tuomioita ja menettivät otteen kotijoukkueelle. Erä päättyi kapteeni Pitkäsen näyttävään torjuntapisteeseen.

Viides erä lähti Akaa-vetoisesti liikkeelle. Vauhdin antoi Petty kahdella peräkkäisellä ässällä. Erässä nähtiin useita hienoja puolustuksia ja pitkiä palloja. Näyttävimmän suorituksen teki Välimaa antamalla millintarkan 10-metrisen takapassin hihalla Pettylle. Laituri pääsi tyhjältä verkolta viemään joukkueensa 10-8 johtoon. Erän lopussa nähtiin jälleen pieni draama, kun Välimaa oli torjuntavaihdossa ja Petty ja Pitkänen menivät molemmat pallon perään. Kumpikaan ei saanut passia aikaiseksi. Ottelu päättyi lopulta hakkuri Vuoren hyökkäysvirheeseen.

Petty ja Mäkinen palkittiin parhaina

Ottelun jälkeen VaLePan Sakari Mäkinen myönsi Sivulan loukkaantumisen vaikuttaneen pelin kulkuun, vaikka Vuori hoitikin hakkurin tehtävät hyvin.

Akaa-Volleyn parhaana palkitulla Greg Pettyllä on taito katsoa vastustajan kentästä tyhjä paikka palloa lyödessään. Kuva Harri Mattila.

Akaan palkittu Greg Petty oli luonnollisesti tyytyväinen joukkueen ilmeeseen ja omaan peliinsä. Lisäksi jo pitkään maailman lentopallohalleja kiertänyt amerikkalainen kertoi yllättyneensä ottelun tunnelmasta. Myös Akaa Areena saa mieheltä kiitosta.

– Lattia on sopivan joustava ja säästää näin pelaajien jalkoja.

Kunnari kiitteli joukkueensa ilmettä.

– Iloisia poikia siellä nyt on. Mukava katsella kunnon tuuletuksia. Peli oli hieman aaltoilevaa, mutta onnistuimme tärkeillä hetkillä.

Akaa-Volleyn seuraava kotipeli on lauantaina 22.10. Vastustajana tuolloin on Hurrikaani Loimaa.