Akaan Opiston perinteinen kevätnäyttely on nimetty tänä vuonna Keväthurmioksi. Nimi kuvastaa tekstiiliopettaja Riitta Ala-Krekolan mukaan hyvin sitä tohinaa, joka on ollut leimallista tälle vuodelle. Töitä on tehty poikkeuksellisella innolla.
Peruskonsepti töissä on sama kuin ennenkin. Kierrätystä suositaan. Töissä hyödynnetään vanhoja kankaita ja esineitä.
– Tilkkutyöt, erilaiset kirjonnat ja vaateompelu ovat suosittuja. Vaateompelu on selvästi nostanut päätään taantuman myötä. Huovutuskursseilla riittää väkeä, ja pitämäni viisi kurssia olivat täynnä, Ala-Krekola sanoo.
Kurssien painotuksiin vaikuttavat kunkin opettajan vahvuusalueet. Viialassa on keskitytty erityisesti virkkaukseen ja kirjontaan, Urjalassa taas vaateompeluun. Kudontakursseja on ollut kaikissa taajamissa.
– Käsityöpajat ovat olleet erityisen suosittuja. Niissä tehdään töitä laidasta laitaan erilaisilla tekniikoilla ja yhdistetään materiaaleja ennakkoluulottomasti.
Toijalassa tehtiin sovitusnukkeja kunkin osallistujan oman vartalon mukaan. Kurssia ei ole pidetty joka vuosi.
Riitta Ala-Krekola sanoo, että hänen kursseillaan oli vuoden teemana villa, vaatteet ja valokuvat. Valokuvia tulostettiin mustesuihkutulostimella kankaalle, jota jatkotyöstettiin.
Kursseja vielä alkamassa
Opiston vuosi ei pääty kevätnäyttelyyn, vaan alkamassa on vielä kurssit kierrätysmateriaalien hyödyntämisestä, painannasta ja värjäyksestä sekä mosaiikkien teosta. Lisäksi kesäkudontakursseilla tämän ja edellisen vuoden oppilaat saavat käyttää kutomoa itsenäisesti.
Tekstiiliopettaja mainitsee, että iltakudontakurssia on kyselty jonkin verran. Mikäli kysyntää riittää, sellainen voitaisiin järjestää ehkä ensi tai sitä seuraavana lukuvuonna. Ala-Krekola kehottaa kiinnostuneita ottamaan yhteyttä häneen numeroon 040 335 3347 tai lähettämään sähköpostia osoitteeseen riitta.ala-krekola@akaa.fi.
Keväthurmio-näyttely on avoinna kulttuuritalo Laaksolassa 5.–6. huhtikuuta kello 11–16 ja 7.–10. huhtikuuta kello 15–18.
Urjalassa kirkonkylän koululla töitä on nähtävillä 5.–6. huhtikuuta kello 11–16.