Hyvä hoito ei saa vaarantua säästöjen vuoksi

SuPerin Viialan­-Kylmäkosken ammattiosasto 646 ry on huolestunut säästöjen aiheuttamasta hoidon tason heikentymisestä. Poliittisten päättäjien suunnittelemat henkilöstöön kohdistuvat säästötoimenpiteet tulevat lisäämään kiirettä, henkistä sekä fyysistä rasitusta monessa sosiaali­ ja terveydenhuollon toimipisteissä. Voidaan puhua vääränlaisesta tehostamisesta.

Nykyaikana tehokkuus ei tarkoita oman työnsä tekemistä paremmin, jolloin asiakkaan saama hoito olisi parempaa. Tehokkuus nykyään tarkoittaa saman työn tekemistä pienemmällä henkilökunnalla, joka johtaa pahimmillaan hoitovirheisiin ja henkilökunnan lisääntyvään pahoinvointiin. Tämä näkyy lisääntyneinä sairauslomina. Voidaankin kysyä, missä se todellinen säästö on? Hoitajat ja potilaat eivät ole kolikon eri puolilla, vaan väsymys ja kiire vaarantavat potilasturvallisuuden. Monille asiakkaille ei ehditä tekemään kuin välttämätön perushoito.

Miten näillä ”tehostetuilla” resursseilla voidaan taata ihmisarvoinen hoito? SuPerilaiset hoitajat haluavat tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Kuntapäättäjillä on ne avaimet kädessään, minkä tasoisen hoidon he haluavat antaa kuntalaisilleen. He myös päättävät tehdäänkö työ potilaan vai talouden näkökulmasta. Nykyisillä resursseilla hyvä ja turvallinen hoito ei tule olemaan mahdollista.

 

Aune Kivi                                                                                 

SuPerin Viialan­ Kylmäkosken ammattiosasto 646 ry

Sirpa Halme

Pääluottamusmies