Kokenut ratsastusjousiammunnan harrastaja, akaalainen Tiia Salminen vetää ratsastusjousiammunnan kursseja ja leirejä Ilolassa Valkeakosken Metsäkansassa. Kurssit ovat harvinaista herkkua Pirkanmaalla.
Tiia Salminen on iloinen, että lajin harrastajamäärät ovat selvässä nousussa.
– Itse olen harrastanut ratsastusta yli 10 vuotta. Jossakin vaiheessa hurahdin jousiammuntaan ihan erikseen enkä edes tiennyt, että tällainen lajiyhdistelmä on olemassa.
Tiia Salmisen ystävä alkoi harrastaa lajia seitsemisen vuotta sitten.
– Hän postasi lajista ahkerasti somessa käyden myös treenileireillä ulkomailla. Kiinnostuin hänen postauksistaan, ja nyt ollaan jo pari vuotta luotu aktiivisesti omia ratsastusjousiammuntakuvioita yhteistyössä Ilolan ratsastuskoulun kanssa, Salminen kertoo.
Lajiin on helppoa tutustua
Salmisen tarjoama valmennus on otettu myös lähipaikkakunnilla hyvin vastaan, sillä Tampereen seudulta on puuttunut virallinen valmennus tähän saakka.
– On saattanut olla vain vierailevia valmentajia. Me pystymme nyt järjestämään alkeiskursseja, ja sen käytyään voi alkaa varata meiltä omia tunteja, Salminen sanoo.
Yhteistyössä Ilolan ratsastuskoulun kanssa on syntynyt Irja eli Ilolan ratsastusjousiampujat ry. Yhdistyksellä on netissä omat sivut, joilta selviää, miten ja milloin lajia pääsee harrastamaan.
– Se, mistä lähdetään liikkeelle, riippuu siitä, onko ihmisellä aikaisempaa kokemusta jommasta kummasta lajista. Kun ratsastus alkaa olla tuttua, siihen voi yhdistää jousiammunnan. Jousiammuntaa voi harjoitella maasta käsin jo vaikka 7-vuotiaasta lähtien.
Tiia Salmisen vetämillä kursseilla harrastajat ovat olleet vähintään 12-vuotiaita. Nuorempikin saattaa hyötyä kurssista, jos keskittymiskyky riittää ja esimerkiksi toinen vanhemmista osallistuu samalle kurssille.
”Ai, sä heität jotain tikkuja”
Ratsastusjousiammunnan opettelu ei ole välttämättä helppoa kokeneellekaan harrastajalle. Ohjista pitää päästää irti, ja tasapainopiste muuttuu. Tätä harjoitellaan ensiksi ampumalla maasta jumppapallon päältä.
– Onhan tämä tosiaan ihan oma lajinsa. Jousiammunta on yksilölaji ja melkein meditatiivista. Ratsastus on puolestaan aina tiimityötä hevosen kanssa. Kun ne yhdistetään siihen, että ei voi tietää, miten hevonen reagoi, kun ammutaan nuolia, haastekerrointa riittää.
Ilolan hevosista jo puolet on koulutettu ratsastusjousiammuntaan. Tiia Salminen sanoo, että yleensä suurin osa hevosista on koulutettavissa tähän lajiin, mutta yksilöissä on isoja eroja.
– Jotkut hevoset ovat tosi rentoja alusta alkaen ja näyttävät tuumivan, että ”ai, sä heität jotain tikkuja”. Toiset taas säikähtävät jo maalitaulua. Silloin täytyy lähteä totuttelemaan kaikessa rauhassa siihen, mitä kentällä tapahtuu.
Ratsastusjousiammunta
– Hevosen laukatessa rataa pitkin ammutaan nuolia tauluun mahdollisimman nopeasti ja tarkasti perinteisellä käsinviritettävällä jousella.
– Vaatii kehonhallintaa, ratsastus- ja hevostaitoja, jousenkäsittelytaitoa ja tarkkuutta.
– Hevonen totutetaan käytettäviin välineisiin, ja sitä ohjaillaan ilman ohjia.
– Lajin harrastamisen voi aloittaa jo lapsena ja jatkaa niin pitkään kuin haluaa.