Ei aseita vaan rauhaa ja ihmisyyttä. Viialan kirjastossa Vilkussa on esillä taidenäyttely, joka haluaa ajaa rauhan asiaa. Aseeton Suomi -taidenäyttelyssä on Väinölä-yhteisön jäsenten eri tekniikoilla tekemiä maalauksia ja veistoksia.
Väinölä on Ihmisyyden tunnustajien yhteisö Mänttä-Vilppulassa. Sen tarkoitus on toteuttaa ja tehdä tunnetuksi teosofi Pekka Ervastin ihanteita, kuten sotimisen välttämistä. Teosofialle on ominaista henkisen totuuden etsiminen, ja se korostaa ihmisten keskinäistä veljeyttä.
Juha Saarilehto on Väinölän perustajajäseniä. Se on toiminut Vilppulassa vuodesta 1985. Alunperin Väinölä perustettiin Kaaviin Pohjois-Savoon.
Asukkaita on kolmisenkymmentä, ja näyttelyssä on esillä töitä seitsemältä asukkaalta.
– Väinölä on asuin- ja kulttuuriyhteisö. Aseeton Suomi -taidenäyttely on kiertänyt ympäri maata jo 1970-luvulta asti. Teokset ovat vaihtuneet, mutta teema on pysynyt samana, Saarilehto selittää.
Taide on Väinölässä muutenkin keskeisessä roolissa. Saarilehtokin sanoo olevansa ennen kaikkea muusikko. Hän on myös näytellyt Väinölän kesäteatterissa.
Yhteisössä asumisen ajatuksena on, että ryhmäelämässä yksilön henkinen kasvu nopeutuu. Ryhmässä on myös helpompi toimia yhteisten ihanteiden puolesta.
– Yhteisössä asuminen on kiinnostavaa mutta myös haastavaa. On eri ikäisiä ja erilaisilla jännitteillä varustettuja ihmisiä. Täytyy osata olla riitaantumatta muiden kanssa, Saarilehto pohtii.
Teosofiaan kuuluu myös elämänohje olla suuttumatta.
Ajankohtainen aihe
Saarilehto sanoo kirjastojen olevan hyviä paikkoja taidenäyttelyille. Tavalliset ihmiset voivat poiketa niissä arjen askareiden keskellä.
Juha Saarilehdon Merja-puoliso pohtii, että yleinen mielipide on muuttunut vuosien varrella, kun näyttely on kiertänyt Suomessa.
– Uskotaan enemmän siihen, että neuvottelu ja rauha ovat parempi vaihtoehto kuin aseisiin tarttuminen. Väinölässä asuu henkilöitä, jotka ovat olleet vankilassa aseistakieltäytymisen takia.
Saarilehdot ovat opiskelleet muun muassa Limingan taidekoulussa. Vaikka taide on tärkeässä asemassa Väinölässä, se ei kuitenkaan tuo juuri rahaa. Yhteisössä toimiikin yrityksiä, jotka tuovat tekijöilleen tienestejä, jotka mahdollistavat taiteen tekemisen.
– Näyttely on taas hyvinkin ajankohtainen Ukrainan tilanteen takia. Maapallon ihmisoikeustilanne ja esimerkiksi ekologiset asiat ovat haastavia. Teettää työtä, että koko pallo pysyy kasassa, Juha Saarilehto sanoo.
Näyttely on avoinna 27. maaliskuuta asti kirjaston aukioloaikoina. Viimeisenä päivänä on lisäksi yleisöluento ja diaesitys henkisestä kasvusta ja yhteisöelämästä.