Tänä vuonna voimaan tulleiden kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaan kaikilta vähintään 5 asunnon kiinteistöiltä täytyy löytyä pihasta lajitteluastiat lasipakkauksille ja metallille viimeistään 1. huhtikuuta.
Lajittelun aloittaminen on porrastettu. Monesta taloyhtiöstä keräysastiat vielä puuttuvat. Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n tekninen päällikkö Timo Varsala kertoo, että määrät vaihtelevat kymmenistä satoihin kunnan koosta riippuen.
– Lempäälässä on tällä hetkellä noin 70 taloyhtiötä, joilta puuttuu lasi- ja metalliastiat ja Ylöjärvellä reilu 100. Näistä kunnista taloyhtiöiden isännöitsijät tilaavat itse astiat 1.4. mennessä. Vesilahteen toimitetaan noin 30 lasi- ja metalliastiaa, Orivedelle noin 20. Lisäksi kaikissa kunnissa on vielä joitakin taloyhtiöitä, joilta puuttuu biokeräys. Samalla hoidetaan myös näiden astioiden toimitukset.
Astioiden toimitus on lähtenyt Varsalan mukaan sujuvasti käyntiin, mutta valmista ei ole. Työ jatkuu vuonna 2023, jolloin myös muovi- ja kartonkipakkausten keräys tulee pakolliseksi kaikille vähintään 5 asunnon kiinteistöille.
Muutos käynnistyi Tampereelta ja nyt keväällä on vuorossa Pirkanmaan Jätehuollon toimialueen 16 muuta kuntaa. Astioita on tilattu isännöitsijöiden toimesta jo viime vuonna, mutta suoratoimitukset lasipakkausten ja metalliastioiden osalta käynnistyi vasta tammikuussa.
Astioiden tyhjennysväli riippuu kiinteistön asukasmäärästä ja astiatilavuudesta. Esimerkiksi lasipakkausten ja metallin tyypillinen tyhjennysväli on 4 tai 8 viikkoa.
Vuonna 2020 metallia kerättiin 14 kiloa per asukas ja lasipakkauksia 3 kiloa per asukas. Luvuissa on mukana Pirkanmaan Jätehuollon keräämät jätteet ekopisteistä ja kiinteistöiltä.
– Toivottavasti keräyksen laajentuessa kiinteistöille materiaaleja saadaan entistä enemmän kiertoon. Uusien lajitteluastioiden parasta käyttöä on niiden ahkera käyttö. Se vaatii kaikkien asukkaiden innostumista, kertoo viestintäpäällikkö Suvi Suomalainen. Opastusta lajitteluun löytyy verkkopalvelusta www.lajittele.se
Pirkanmaan Jätehuolto kerää pakkausjätteet pakkaustuottajien puolesta. Tällä hetkellä lasipakkaukset viedään Tarastenjärvellä sijaitsevaan lasipakkausterminaaliin, josta ne jatkavat tuottajien kuljetuksilla pesuun ja käsittelyyn. Metallipakkaukset viedään Kuusakoski Oy:n terminaaliin Tampereella.
Metalli jatkaa teollisuudelle uusiksi pakkauksiksi, työkaluiksi tai vaikka polkupyörän osiksi. Lasipakkauksista tehdään uusia pakkauksia, lasivillaa tai vaahtolasia.
– Lähtökohtaisesti asiakkaat ovat ottaneet nämä muutokset positiivisesti vastaan ja monet ovat jo odottaneetkin, milloin laajempi lajittelu on mahdollista myös syrjäisemmillä seuduilla, Suomalainen kertoo.
Pirkanmaalaiset ovat ahkeria kierrättäjiä. 67 % lajittelee mahdollisuuksien mukaan kaikki jätteensä ja 26 % ne jätteet, joiden jäteastiat ovat helposti saatavilla.
Kysyttäessä syitä, miksi ihmiset lajittelevat, vastausten kärjessä olivat ympäristö, luonto ja materiaalien saaminen kiertoon. Lajittelua pidettiin myös itsestään selvänä tapana, joka on helppoa, selviää viime vuonna tehdystä Pirkanmaan Jätehuollon jätehuoltotutkimuksesta.
Eniten petrattavaa on biojätteen lajittelussa. Tutkittaessa sekajätteen koostumusta joukossa on vielä yli kolmannes biojätettä. Biojätteen lajittelulla on merkittävät ympäristöhyödyt ja uusi Biomylly-laitos Nokialla odottaa innokkaasti lisää käsiteltävää, Suvi Suomalainen tähdentää. Biojätteestä tehdään BIG-biokaasua, jota hyödynnetään jäteautoissa. Lisäksi yhdestä biopussista saadaan ravinteet 400 gramman ruislimppuun.
Jäteastioiden jakaminen suoravientinä kuntaan maksaa jäteyhtiölle muutamista sadoista euroista kuormaa kohti. Lasin ja metallin kerääminen tehdään yhdessä kiinteistöiltä ja ekopisteistä. Vuositasolla koko alueella puhutaan kuitenkin sadoista tuhansista euroista.
Kotitaloudet saavat lasipakkausten ja metallin keräyksen veloituksetta, joten se kannattaa käyttää tehokkaasti hyödyksi.
Jätehuoltomääräysten mukaan kaikilla vähintään 5 asunnon kiinteistöillä tulee olla myös muovi- ja kartonkipakkausten keräys järjestettynä viimeistään 1.4.2023. Tampereella määräys astuu voimaan jo 1.9.2022.
Lisäksi biojätteen keräysvelvoite laajenee koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamissa 1.9.2023. Pitää kuitenkin muistaa, että kyseessä on muovipakkausten keräys – ei kaikkien muovien.
Pirkanmaan Jätehuollon piirissä on 17 kuntaa: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi.
Kommentointi on suljettu.