Et voi hankkia kissaa, jos tiedät hylkääväsi sen kesän jälkeen – Lemmikit ovat eläviä olentoja eikä esineitä

Poltteleeko uuden lemmikin hankkiminen? Kannattaa kuitenkin vielä jäädä miettimään, onko uuden lemmikin hankkiminen varmasti tarkkaan suunniteltu. Lemmikit ovat nimittäin eläviä olentoja – eivät esineitä.

Minun mielestäni lemmikit tuovat lisää iloa elämään. Kukapa ei haluaisi pörröistä kania tai hurmaavan väristä liskoa? Mutta kaiken sen ilon keskellä piilee myös vastuu. Vastuu hoitaa eläintä sen lajin mukaisesti ja tarjota sille turvallinen elinympäristö. Et voi hankkia koiranpentua, jos sinulla ei ole aikaa vietettäväksi hänen kanssaan. Et voi hankkia kissaa, jos tiedät, että kesän jälkeen hylkäät sen oman onnen nojaan. Lemmikin omistajan kuuluisi aina ottaa vastuu lemmikkinsä hyvinvoinnista sekä turvallisuudesta.

Pelkästään kissoja hylätään Suomessa vuosittain noin 20 000 kappaletta. Se on aikamoinen määrä, eikö? Mutta jos kissoja hylätään, niin paljon niin mietitäänpä sitten kaikki muut hylätyt eläimet siihen lisäksi. Turun kaupungin eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopran kertoo, että eläimen hylkääminen on laissa kielletty, mutta sitä on vaikeaa valvoa.

Esimerkiksi kaneja jätetään heitteille, ja sen takia Helsinkiin on muodostunut suuri citykanikanta. Citykanien tarkkaa määrää ei ole edes yritetty laskea, mutta pelkästään Helsingissä niitä on arviolta tuhansia. Citykanit aiheuttavat paljon haittoja, sillä ne tuhoavat istutuksia ja kaivavat kuoppia minne sattuu.

Vaikka eläintä ei olisi hylätty, voi sillä silti olla huonot oltavat. Suomessa tehdään lukuisia eläinsuojeluilmoituksia vuosittain. Kaikki nämä asiat kuulostavat melko hälyttäviltä, eikö?

Tämän pienen tietoiskun jälkeen aion kuitenkin vielä esittää oman ratkaisuehdotukseni. Ehdotan, että jokainen lemmikkiä harkitseva miettii tarkasti, onko hänellä aikaa, rahaa, tietoa ja kiinnostusta tulevaa lemmikkiä kohtaan ja että onko heillä eläimen lajille tyypillinen ja turvallinen tila. Suomen eläinsuojelulaki sanoo asiasta näin: ”Eläinsuojelulaki velvoittaa ihmistä kohtelemaan eläintä hyvin. Sille ei saa aiheuttaa turhaa kipua eikä kärsimystä. Eläimelle pitää olla tarjolla riittävästi vettä ja sopivaa ruokaa. Lisäksi sitä on pidettävä sellaisessa paikassa, joka soveltuu kyseiselle eläinlajille. Eläimen hyvinvointi täytyy tarkastaa vähintään joka päivä. Eläintä ei saa hylätä. Jos eläin sairastuu, sille pitää hankkia eläinlääkärin hoitoa.”

Mikäli olet valmis noudattamaan näitä asioita, voit harkita lemmikin ostamista ilomielin.

 

Adalmina Ylönen, 8A

Viialan yhtenäiskoulu

Kirjoittaja muistuttaa, että lemmikin omistajan on otettava vastuu lemmikkinsä hyvinvoinnista. Kuva: Maija Lahtinen